UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

wozicie gaśnice ze sobą?

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
Colto
A+B

Re: wozicie gaśnice ze sobą?

Post autor: Colto »

waldeman pisze:Ja natomiast zwrócę uwagę na inny problem . Niedawno wymyślono że nie musimy wozić ze sobą dowodów rejestracyjnych i polisy OC na pojazd w PL . Tutaj dopiero zaczyna się zabawa , jak kierowca za granicą jest mocno zadziwiony że ktoś wymaga od niego posiadania tych dokumentów. Płacz , zgrzytanie zębami i powoływanie się na konwencję Wiedeńską nie pomaga.
W poprzednim sezonie motocyklowym podczas powrotu z Balkanów zostaliśmy zatrzymani przez Policję na Słowacji. Sprawdzali dwie rzeczy: dowody rejestracyjne + kwit ubezpieczenia (chcieli tylko zobaczyć, nawet nie wzięli do ręki) oraz prawojazdy (taka sama sytuacja, nie dotkneli blankietu). Oczywiście była też kontrola trzeźwości (podobno dużo motocyklistów u nich jeździ na bani).

Trzeba pamiętać o kwitach, bo w ościennych krajach wiedzą, że w PL nie ma obowiązku wożenia dokumentów.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Jak już mowa o kwitach, to mnie w czerwcu czeka wymiana dowodu rejestracyjnego (wykupuję swój motocykl z banku) i być może pojadę za granicę na tymczasowym dowodzie. Nie będzie problemów (ani za granicą, ani w kraju), o ile zdążę wymienić go na stały przed upływem terminu ważności. Tymczasowy ważny jest 30 dni i można przy jego wydaniu poprosić o przedłużenie o 14. Przedłużenie jest jednorazowe.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Centrino pisze:
15 kwie 2023, 09:07
A jest już wydawany po angielsku? Z tego co wiem miał być ale nie wiem tego.

Ale jak nie masz miejsc na pieczątkę z przeglądem to i tak musisz mieć kwitek albo wymieniasz dowód rejestracyjny.
Nie jest, ale jego wzór w jęz. polskim jest zgodny z wzorcem unijnym i dlatego jest honorowany. W zeszłym roku dokładnie to sprawdzałem i znalazłem właśnie takie wyjaśnienie na jakiejś stronie gov.pl

Można wymienić dowód rejestracyjny, ale to pociąga za sobą konieczność wniesienia jakiejś opłaty i odbycia dwukrotnej wizyty w Wydz. Komunikacji 8-) A więc po co to robić i płacić, jak można tego nie robić i nie płacić ;)

P.S. Wyjazd poza UE może być powodem, ale z drugiej strony czy kiedykolwiek ktoś Wam to za granicą sprawdzał? Tych na granicach interesuje chyba tylko pierwsza strona + dane właściciela i ewentualnie OC/Zielona Karta...

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
JARON
A+B+C+D

Post autor: JARON »

Jeżdżę motorkami już ponad 30 lat i nigdy nawet nie przyszła mi do głowy myśl ,aby wozić coś takiego jak gaśnica.Może dlatego,że nigdy nie miałem motocykla po wiejskim tuningu.Jak sobie człowiek zadba o maszynę i używa jej zgodnie z przeznaczeniem,to nie ma szans na coś takiego jak pożar,który wymagał by użycia gaśnicy. Obecnie jednak i tak jestem lepiej zabezpieczony (tak mi się wydaje) bo zawsze mam przy motocyklu 1,5 litra wody. Tak,wiem,że benzyny nie gasi się wodą,ale w zalążku pożaru, chyba lepiej mieć ją pod ręką niż nie mieć.Choćby do zmoczenia nią koszulki i tą koszulką potem próbować odciąć dopływ powietrza do płomienia.

Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Woda świetnie chłodzi, więc nadaje się do chłodzenia silnika, przewodów i wszystkiego, co mogłoby podgrzać wyciekające paliwo. A jak coś nie przekroczy temperatury zapłonu, to się nie zapali.
https://bnd.ibe.edu.pl/tool-page/127

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Gaśnica przy motocyklu jest obowiązkowa w Turcji, tak samo jak 2 trójkąty ostrzegawcze.
Chciałem podpytać czy ktoś był w Turcji motocyklem i czy wyposażał go w te elementy?

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

JARON pisze:
15 kwie 2023, 10:51
Jeżdżę motorkami już ponad 30 lat i nigdy nawet nie przyszła mi do głowy myśl ,aby wozić coś takiego jak gaśnica.Może dlatego,że nigdy nie miałem motocykla po wiejskim tuningu.Jak sobie człowiek zadba o maszynę i używa jej zgodnie z przeznaczeniem,to nie ma szans na coś takiego jak pożar,który wymagał by użycia gaśnicy.
... Chyba, że masz KTMa 790/890, które lubią się sfajczyć :)

null

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@JARON to nie jest tak, że jak dbasz to się nie zapali. Czasami chwila nieuwagi i np sakwy mogą się zapalić od gorącego wydechu.

Tylko zastanawiam się czy bym w takiej sytuacji gasił motocykl. Zanim dostałbym się do tej gaśnicy, która zapewne schowana by była w czeluściach kufra albo gdzieś pod kanapą (gdzie w razie pożaru ciężko się dostać) to mogłoby być już po motocyklu a przynajmniej byłby w takim stanie, że gaszenie nie miałoby sensu.
Lepiech chyba wozić ze sobą w kuferku na wierzchu jakąś kiełbaskę (tylko wymieniać co by w miarę świeża zawsze była), nabić ją na kijka i usmażyć na ognisku z paliwa, olejów, plastików, gum ( :) ) Tylko tyle w takiej sytuacji nam pozostaje.

Gaśnica tak naprawdę na niewiele się przyda bo jest zwyczajnie mała.

To tylko moje zdanie ;)

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Remol71
A+B

Post autor: Remol71 »

Colto pisze:
15 kwie 2023, 11:37
Gaśnica przy motocyklu jest obowiązkowa w Turcji, tak samo jak 2 trójkąty ostrzegawcze.
Chciałem podpytać czy ktoś był w Turcji motocyklem i czy wyposażał go w te elementy?
:lol: Gdzieś obiło mi się o uszy, że w Turcji jest ograniczenie prędkości dla motocykli do 70 km/h :D Próbowałem to zweryfikować na miejscu. Zapytany tubylec na dużym GS zrobił wielkie oczy i odkręcił manetkę :D Powiedział mi tylko dokąd warto nad morze :D

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Też o tym czytałem, podobno są w Turcji grupy motocyklowe, które bardzo lobbują w rządzie aby zrównać te przepisy do ograniczeń dla samochodów osobowych.

Pozdrawiam,

Mariusz

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

gaśnica nawet sie może oprzydać na stacji tym którzy chojraczą i tankują bez zsiadania z motocykla...
także dobrze trzymać gaśnice w tankbagu :lol:

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Colto pisze:
15 kwie 2023, 11:37
Ja byłem w zeszłym roku w Istambule, a potem pojechałem stamtąd do Grecji i nie miałem takiego wyposażenia, bo nawet nie wiedziałem że trzeba je mieć ;)
Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”