Prezentowany na zdjęciach egzemplarz to pierwsza sztuka w Polsce tego modelu jaki trafił zaledwie wczoraj do polskiego salonu Moto Mio w Krakowie

https://motomio.pl/
Muszę przyznać że byłem dziś pod ogromnym wrażeniem wyglądu i jakości wykonania nowego Gutka:
Przypomnę iż model V100 napędza całkowicie nowy - dwucylindrowy silnik V-twin o kącie rozwarcia cylindrów 90 stopni, umieszczony poprzecznie.
Silnik posiada czterozaworowe głowice, jest chłodzony cieczą i generuje niezłą moc - 115 KM (8'700 obr/min), oraz maksymalny moment obrotowy - 105 Nm (6'750 obr/min).
Piec napędza maszynę za pomocą wału poprzez jednoczęściowy wahacz, mamy tu wysokiej klasy półaktywne zawieszenie - Ohlins Smart EC 2.0, świetne hamulce Brembo w metalowych oplotach - tarcze 320 mm i zaciski cztero-tłoczkowe z przodu, oraz zacisk dwu-tłoczkowy z tyłu.
Motocykl wyceniono na kwotę - 86'900 zł. nie jest to mało, ale ilość wyposażenia jakie się tam znajduje jest praktycznie pełna.
Mamy między innymi:
* Pełne oświetlenie LED z doświetlaniem zakrętów
* Zakrętowy ABS
* Kontrolę trakcji
* Tryby jazdy
* Znakomity kolorowy wyświetlacz TFT z powłoką antyrefleksyjną (taki sam zastosowano w Aprilli Tuareg 660)
* Adaptacyjną aerodynamikę czyli automatycznie wysuwane deflektory boczne
* Regulowaną elektrycznie na wysokość szybę
* Podgrzewane manetki
* Tempomat
* Quick-shifter działający w górę i dół
* System monitorowania ciśnienia w ogumieniu
* Możliwość połączenia naszego smartfona z systemem motocykla
Myślę że pomimo relatywnie wysokiej ceny motocykl Moto Guzzi V100 Mandello S będzie hitem sprzedaży w Europie.
Już sam wygląd zachęca do zakupu, wystarczy zobaczyć na jakość wykonania jego podzespołów, oraz nowoczesny silnik który ma być bazą dla innych modeli tego producenta w tym nowej maszyny Adventure czyli Stelvio.
Siedziałem dziś na tym sprzęcie i powiem tak iż.. oczami bym go już kupił

Mam nadzieję że nowy Gutek V100 tak samo dobrze jeździ jak wygląda o czym przekonam się na wiosnę podczas jazdy testowej, zapraszam na kilka kolejnych zdjęć z moich dzisiejszych odwiedzin w salonie Moto Mio w Krakowie:
W salonie moją uwagę zwrócił także kapitalny motocykl - Ducati Desert X w nowym malowaniu, tu także był to pierwszy w Polsce egzemplarz o takiej kolorystyce:
Przeżyłem dziś też pewien szok usłyszawszy o cenie nowego - Ducati Diavel V4 w wykonaniu elementów z włókna węglowego, handlowiec powiedział iż cena tego modelu nie jest jeszcze znana, ale będzie kosztował ponad.. 200'000 zł.

Na koniec załączam Wam zdjęcie rowerów elektrycznych marki Ducati, zarówno góral jak i szosowy kosztują sporo bo aż - 37'900 zł. przy wspomaganiu do 25 km/godz. ale co ciekawe sprzedają się całkiem nieźle

Reasumując - zapowiada się mnóstwo ciekawych maszyn od Ducati, Moto Guzzi i Aprilli, w tym sezonie włoskie marki będą priorytetem w moich testach motocyklowych

Zaraz biorę się za montaż filmiku z przymiarki do nowego Moto Guzzi V100 Mandello S, jutro filmik wrzucam na mój kanał YT