Wlew paliwa - nie dolega równo do zbiornika

Sie popsuło.. I co teraz?
robertmiliard15
A1

Wlew paliwa - nie dolega równo do zbiornika

Post autor: robertmiliard15 »

Witam. Od niedawna jestem właścicielem Vstorm 650 z 2005r. Zauważyłem , że korek wlewu paliwa nie zamyka się równo i nie licuje się ze zbiornikiem. Ta obramówka ze śrubami pasuje ładnie, sama cześć z kluczykiem odstaje tak że 2mm do góry od przodu motocykla i można go docisnąć. Jak przestawiam Moto bez odpalania czuć zapach benzyny. Czeka mnie wymiana wlewu czy jest jakiś sposób na naprawę? Nie podobają mi się chińskie podróby i chciałbym naprawić / poprawić oryginał.

Awatar użytkownika
Yahoda
AM

Re: Wlew paliwa - nie dolega równo do zbiornika

Post autor: Yahoda »

Cześć. Mam to samo. Też od niedawna mam 650 z 2006. Możliwe że to wyrobiony zaczep, w końcu moto ma już trochę lat. Myślałem że tylko u mnie tak jest Obrazek
W każdym razie planuję spróbować rozebrać wlew i przyjrzeć się temu bliżej. Być może trzeba będzie nadbudować zaczep. Zresztą jak widać u mnie odstaje jeszcze klapka zamka. Sprężynka wygląda na słabo napiętą. Jeśli się tylko uda to nie dam zarobić Chińczykowi Obrazek
Pozdrawiam ObrazekObrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

robertmiliard15
A1

A czujesz benzynę z okolic wlewu? U mnie jakby ta uszczelka nie dolegała do zbiornika bo śmierdzi (pachnie) benzyną. Zaczep i miejsce jego zapięcia nie są wyrobione. Jak rozbierzesz ten wlew to daj znać. Ja mam zamiar też mu się bliżej przyjrzeć jak znajdę chwilę.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Doctor Vstrom zaleca przed przekręceniem kluczyka docisnąć lekko drugą ręką klapkę. Wtedy nie będzie się tak wyrabiać...
.
Ocena: 11.76471%

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
Yahoda
AM

MrWaski pisze:Doctor Vstrom zaleca przed przekręceniem kluczyka docisnąć lekko drugą ręką klapkę. Wtedy nie będzie się tak wyrabiać...
.
Jak naprawię to na pewno będę się stosował do porady ObrazekObrazek
Wyciągnąłem to cudo i muszę przyznać że poprzedni właściciel "dbał" o bak niesamowicie. Na zimę raczej zalewany do pełna nie był. Ruda rządzi, będzie trochę czyszczenia.
W każdym razie chyba mam winowajcę. To korytko w którym porusza się zaczep ma takie dwa garby. Wyglądają na starte, a w zaczepie w ich miejscach są delikatne wgłębienia. To powoduje luz i opadanie zaczepu, a w konsekwencji podnoszenie się klapki.
Najlepiej byłoby wymienić te elementy na nowe albo skasować luz docinając jakąś podładkę, najlepiej z teflonu.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

robertmiliard15
A1

Dobra robota. Daj znać jak uda Ci się naprawić i czego użyłeś jako podkładkę. Ja myślę, że aluminium też może się sprawdzić lub ewentualnie plastik ze starej bańki 5l na paliwo.

Awatar użytkownika
Yahoda
AM

Zrobiłem ile się dało. Obawiam się, że tu więcej nie da się już poprawić.
Zaczynamy od puszki piwa Obrazek okazało się najlepszym materiałem na podkładki. U mnie weszły 3 (podkładki, nie puszki), potem było już za ciasno. Efekt końcowy jak widać. Wystawanie trochę się zmniejszyło ale nie udało mi się go całkiem zlikwidować. Przynajmniej odchamiłem przy okazji klapkę wlewu.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

robertmiliard15
A1

Skorzystałem z Twojego pomysłu z podkładkami pod zamek, ale ja dodatkowo u siebie dodałem cieńsze niż standardowe podkładki pod wszystkie 4 śruby trzymające wlew, który uniósł się nieznacznie do góry. Podkładki wkładałem przez otwarty korek. Po podniesieniu wlewu sprawdziłem czy uszczelka dolega do zbiornika. (Delikatnie posmarowałem smarem i zamknąłem wlew). Uszczelka dolega elegancko, klapka zamyka się delikatniej, paliwo nie rozlewa się, a efekt widać na zdjęciu.
1686591950624.jpg
1686591950624.jpg (538.78 KiB) Przejrzano 2171 razy
Ocena: 11.76471%

Awatar użytkownika
Yahoda
AM

Ciekawe rozwiązanie Obrazek
U mnie teraz wygląda to tak Obrazek

robertmiliard15
A1

Wygląda to dobrze. Inżynierowie Suzuki chyba machnęli się o te 2mm podczas projektowania zbiornika i wlewu paliwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”