Dźwignia hamulca przedniego działa skokowo
-
- A1
Dźwignia hamulca przedniego działa skokowo
Jak w temacie. Dźwignia hamulca przedniego działa skokowo. Im mocniej wciskam tym te skoki są większe.
Płyn nowy, zestaw naprawczy pompy zamontowany, zaciski działają płynnie. Co może być przyczyną takiego zachowania dźwigni?
Płyn nowy, zestaw naprawczy pompy zamontowany, zaciski działają płynnie. Co może być przyczyną takiego zachowania dźwigni?
Re: Dźwignia hamulca przedniego działa skokowo
Jaki dokładnie motocykl??
Czy przed wymianą zestawu naprawczego było tak samo czy zrobiło się tak po wymianie?
Czy zaciski a w zasadzie tłoczki były wyciągane i czyszczone czy tylko sprawdzone jak działają??
Jeżeli chodzi o przyczyny to wydaje mi się, że mogą być następujące:
- blokuje, zaciera się dźwignia hamulca,
- blokuje, zaciera się pompka hamulcowa, krzywy bądź skorodowany trzpień pompki
- rozwarstwiające się przewody hamulcowe
- brud lub skorodowane, zacierające się tłoczki bądź cylinderki w zaciskach.
Czy przed wymianą zestawu naprawczego było tak samo czy zrobiło się tak po wymianie?
Czy zaciski a w zasadzie tłoczki były wyciągane i czyszczone czy tylko sprawdzone jak działają??
Jeżeli chodzi o przyczyny to wydaje mi się, że mogą być następujące:
- blokuje, zaciera się dźwignia hamulca,
- blokuje, zaciera się pompka hamulcowa, krzywy bądź skorodowany trzpień pompki
- rozwarstwiające się przewody hamulcowe
- brud lub skorodowane, zacierające się tłoczki bądź cylinderki w zaciskach.
-
- A1
DL 650 2005r.
Przed wymianą było tak samo.
Sama dźwignia działa płynnie . Cylinderki, przewody, zaciski ok. Muszę jeszcze tej pompce się przyjrzeć może coś źle włożyłem
Przed wymianą było tak samo.
Sama dźwignia działa płynnie . Cylinderki, przewody, zaciski ok. Muszę jeszcze tej pompce się przyjrzeć może coś źle włożyłem
W niektórych pompach ważne jest w którą stronę są wtyknięte gumki. Czassami się zdaża, że nie są płaskie tylko lekko stożkowe.
Jeżeli te skoki pojawiają się przy każdym wciśnięciu klamki to raczej będzie uszkodzenie mechaniczne pompy. Przy montażu sprawdzałeś gładź wewnątrz pompy ?
Miałem podobną sytuacje i wystarczyło smarem litowym lub silikonowym (już nie pamiętam którym) psiknać w miejsce, gdzie klamka naciska na cylinderek w pompie. Czyli tuz przy klamce. U mnie to pomogło, a u Ciebie?
-
- A1
Smarowanie miejsca styku klamki z pompką pomogło. Temat do zamknięcia.