hej, wrzucisz fotkę z tymi shad sh36 i samym stelażem? też się zastanawiam do swojego versysa i ciekaw jestem jak to się będzie prezentowaćSmerfciamajda pisze: ↑19 kwie 2024, 12:46Przyszły kufry boczne SHAD SH36, ależ to jest małe w porównaniu do Givi TRK46...
...Smerfetka mnie zabije.
Jeszcze nie ma jak siatką nic do góry przyczepić.
Już po mnie![]()
Nowy sprzęt Smerfa - Kawasaki Versys 1000
- DL_naked_bike
- A2
Re: Nowy sprzęt Smerfa - Kawasaki Versys 1000
"naked jest dla prawdziwych facetów, którzy przyjmą wszystko na klatę" 

- Smerfciamajda
- A+B+C+D
- DL_naked_bike
- A2
Ooo... wielkie dzięki za szybką odpowiedź
Faktycznie zacnie wygląda z tymi kuferkami, a i ten stelaż w ogóle niewidoczny - dopiero teraz dojrzałem że na wcześniejszych zdjęciach też był.
Mam teraz orzech do zgryzienia bo różnica w cenie znaczna pomiędzy oryginalnymi a tymi shada, raczej spodziewałem się że będzie to gorzej wyglądać a tu nadspodziewanie dobre wrażenie... jeszcze raz wielkie dzięki za fotki, z pewnością pomogą w decyzji

Mam teraz orzech do zgryzienia bo różnica w cenie znaczna pomiędzy oryginalnymi a tymi shada, raczej spodziewałem się że będzie to gorzej wyglądać a tu nadspodziewanie dobre wrażenie... jeszcze raz wielkie dzięki za fotki, z pewnością pomogą w decyzji

- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Yyyyy, gdzie ten bierzący poziom naładowania??
Jak to sprawdzić??
Daj jakąś instrukcję
Ustaw sobie na wyłączonym zapłonie wskaźnik naładowania aku. i jest on stabilny. Jak odpalisz moto to wskaźnik wskazuje bieżący poziom ładownia aku. Co chwila się zmienia.
Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT
No nie do końca jest to poziom naładowania akumulatora tylko jego napięcie.
Ok, czyli co? Po coś to zrobili. Np. Żeby wiedzieć czy alternator żyje?Centrino pisze: ↑05 lip 2024, 14:28No nie do końca jest to poziom naładowania akumulatora tylko jego napięcie.
Jeżeli alternator umrze, to napięcie aku za chwilę spadnie do 12,6 V, i niżej - 11 z hakiem, 10 z hakiem...
Moim zdaniem jeden wskaźnik, czyli napięcie w instalacji wystraczy, żeby ocenić, czy można kontynuować podróż, czy też szukać pomocy.
A poziom naładowania aku to się kiedyś sprawdzało mierząc gęstość elektrolitu.
Moim zdaniem jeden wskaźnik, czyli napięcie w instalacji wystraczy, żeby ocenić, czy można kontynuować podróż, czy też szukać pomocy.
A poziom naładowania aku to się kiedyś sprawdzało mierząc gęstość elektrolitu.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Dokładnie, ale nie jest to poziom naładowania akumulatora.
Choć bezsprzecznie jest to ważny wskaźnik, który pokazuje np czy aby nie włączyliśmy za dużo odbiorników energii, czy akumulator jest w tym momencie ładowany, czy regulator napięcia działa poprawnie i utrzymuje ładowanie w określonych widełkach itp. Natomiast nie określisz w ten sposób poziomu naładowania, tylko jego napięcie a to są nieco inne dane.
Ale to jest w sumie czepianie się szczegółów. Ja spytałem o ten poziom naładowania bo myślałem, że może jest taka funkcja gdzieś w menu bo ten poziom w zasadzie też mierzy się miernikiem tylko troszkę innym.
- DL_naked_bike
- A2
Kuferki dojechały - udało się nawet wyrwać w promocyjnej cenie po 1249

https://motor-sklep.pl/pl/p/Kufry-bocz ... itrow/7500
https://motor-sklep.pl/pl/p/Stelaz-kuf ... 19NIF/6568
Mam jeszcze pytanko, czy mocowanie kufrów w przypadku Twojego moto koliduje z panelem plastikowym pod zadupkiem? Andy docinał mocowanie, a jak jest u Ciebie - docięty panel? mocowanie? a może nie przeszkadza że trochę odstaje?

Na filmie MotoAndy opisuje ten problem od 12:38 https://youtu.be/zPnhUuzWu2A?si=T06zgVHydaMUFGYO
- Załączniki
-
- ACC5CC20-E1EF-4957-A8CD-E4C71A3F7173.jpeg (250.73 KiB) Przejrzano 5654 razy

W szczegóły nie wchodzę. Mam sporo dodatków popodlączne i wskaźnik pokazuje wartość około 14 v podczas ich używania i jazdy.Centrino pisze: ↑09 lip 2024, 11:28Dokładnie, ale nie jest to poziom naładowania akumulatora.
Choć bezsprzecznie jest to ważny wskaźnik, który pokazuje np czy aby nie włączyliśmy za dużo odbiorników energii, czy akumulator jest w tym momencie ładowany, czy regulator napięcia działa poprawnie i utrzymuje ładowanie w określonych widełkach itp. Natomiast nie określisz w ten sposób poziomu naładowania, tylko jego napięcie a to są nieco inne dane.
Ale to jest w sumie czepianie się szczegółów. Ja spytałem o ten poziom naładowania bo myślałem, że może jest taka funkcja gdzieś w menu bo ten poziom w zasadzie też mierzy się miernikiem tylko troszkę innym.
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Nie wiem nic o żadnym docinaniu czegokolwiek, miałem te stelaże zamontowane więc takie kufry kupiłem. Przyjrzę się jak będę miał chwilę.
Edit
Nic u mnie nie jest docięte.
Edit
Nic u mnie nie jest docięte.
- DL_naked_bike
- A2
Dzięki za sprawdzenie

Tam widać że chodzi o milimetry, a stelaż stelażowi nierówny, ciekawe jak będzie u mnie - dam znać jak wyszło

- DL_naked_bike
- A2
Kufry zamontowane i sprawdzone w trasie. Jeszcze raz dzięki @Smerfciamajda za podpowiedź, bo bez tej konwersacji bym się nie zdecydował. Oryginalne kufry wiadomo ładnie wyglądają i są dobrze wkomponowane ale na tym ich zaleta się kończy. Shady na Kawie może nie wyglądają aż tak dobrze, ale moim zdaniem również nie jest źle, a przewyższają oryginały praktycznością (pojemnością), a stelaż od nich również praktycznie niewidoczny. Zrobiliśmy z małżonką Polskie wybrzeże w 5 dni, razem ponad 1700 km, zapakowani w oba SH36, centralkę V47 i domontowany bagażnik E159 - nie było żadnego problemu z brakiem miejsca. Okazało się też że moje torby wewnętrze od kufrów giviv37 pasują do tych shad więc było idealnie (generalnie polecam torby wew. ze względu na ich praktyczność).DL_naked_bike pisze: ↑14 lip 2024, 21:42Dzięki za sprawdzenie![]()
Tam widać że chodzi o milimetry, a stelaż stelażowi nierówny, ciekawe jak będzie u mnie - dam znać jak wyszło
Montaż kufrów shad banalnie prosty i szybki - owszem stelaż dotyka plastików obudowy motocykla i powoduje że delikatnie się rozchodzą ale raz że tego nie widać, dwa że w niczym nie przeszkadza - nie ruszałem tego i zostawiłem jak jest (wygląda to tak jak na fotce parę postów powyżej). Nic nie docinałem.
Problemy natomiast miałem z bagażnikiem na kufer Givi E159. Montowałem zgodnie z instrukcją, wg. załączonego szablonu ale niestety jedna z czterech śrub nie przypasowała

Całość prezentuje się tak: i stelaż

- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Fajnie że jesteś zadowolony. Ja w sumie też, świetny i łatwy motocykl.
Do turystyki dla dwojga super, oblataliśmy PL i CZ że Smerfetka w tym roku i bardzo zadowoleni jesteśmy.
Niestety te Shady są trochę małe i na dłużej niż 4-5 dni może być trudno. Fajnie wyglądają, nie są żaglem na autostradzie ale pojemność jednak trochę mała. Niestety na razie muszą zostać u mnie.
Na centralce zamontowałem siatkę elastyczną. To jest super rozwiązanie zamiast bagażnika. Lekka siatka pozwala na wsadzenie czegoś co akurat chcesz zdjąć a nie ma miejsca w kufrach np podpinka. Na parkingu robi robotę jak trzeba np odłożyć rękawice.
Do turystyki dla dwojga super, oblataliśmy PL i CZ że Smerfetka w tym roku i bardzo zadowoleni jesteśmy.
Niestety te Shady są trochę małe i na dłużej niż 4-5 dni może być trudno. Fajnie wyglądają, nie są żaglem na autostradzie ale pojemność jednak trochę mała. Niestety na razie muszą zostać u mnie.
Na centralce zamontowałem siatkę elastyczną. To jest super rozwiązanie zamiast bagażnika. Lekka siatka pozwala na wsadzenie czegoś co akurat chcesz zdjąć a nie ma miejsca w kufrach np podpinka. Na parkingu robi robotę jak trzeba np odłożyć rękawice.