Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Kicha, cpyka, gaśnie

Sie popsuło.. I co teraz?
Piotr Z
A1

Kicha, cpyka, gaśnie

Post autor: Piotr Z »

Witam Wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem V-Strom Dl 1000 z 2003 r wersja Kanadyjska

Mam nie lada kłopot z moją maszyną. Przy około 3-4 tyś obrotów Dzieją się dziwne rzeczy. Motocykl, jakby kichał, na ułamek sekundy tracił paliwo, iskrę, cholera wie co. Po prostu przerywa. Gdy odkręcę manetkę, przyspiesza, że aż miło. Przy stabilnej jeździe miedzy 3-4 tyś nie da się normalnie podróżować. Takie rzeczy dzieją się po rozgrzaniu silnika. Dodam, że gdy zacznie się to już dziać, przy zatrzymaniu motocykl czasem gaśnie. W ogóle nie równo pracuje.

Wymieniłem świece (mam dwie w tym modelu)
Wymieniłem cewki
Wymieniłem pompę paliwową.
Nawet wymieniłem czujnik IAP (podciśnienie)

Ciekawą sprawą jest to, że gdy motocykl już sobie wesoło strzela :D Zatrzymam się, ściągnę wężyk od podciśnienia z czujnika, nagle wszystko wraca do normalności. Niestety, nie może być tak pięknie do końca... Ostatnio po zrobieniu kilkudziesięciu kilometrów, ze ściągniętym wężykiem podciśnienia motocykl, nagle zgasł i zaczęła mrugać czerwona kontrolka FI. Chwilę dziad postał, odpaliłem go ponownie i jakoś dojechałem do domu.

Poradźcie prosze, co może z ta bestią być? To fantastyczny motocykl, tylko ma jedną wadę, nie wiem co mu dolega :lol:

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Kicha, cpyka, gaśnie

Post autor: Centrino »

Piszesz, że wymieniłeś pompę paliwa ale samą pompę czy kosz też??
W koszu jest filtr paliwa (te sitko pod pompą to tylko filtr wstępny). Być może to on jest właśnie winny.
Do tego może trzeba by zrobić jakąś podstawową obsługę czyli zawory, synchronizację.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Piotr Z pisze:
22 lip 2024, 20:45
Zatrzymam się, ściągnę wężyk od podciśnienia z czujnika, nagle wszystko wraca do normalności. Niestety, nie może być tak pięknie do końca... Ostatnio po zrobieniu kilkudziesięciu kilometrów, ze ściągniętym wężykiem podciśnienia motocykl, nagle zgasł i zaczęła mrugać czerwona kontrolka FI. Chwilę dziad postał, odpaliłem go ponownie i jakoś dojechałem do domu.
Ale spodziewałeś się, że robiąc nieszczelność w dolocie nie pojawi się z tego tytułu jakas konsekwencja ?

Niewykluczone że padł MAP-sensor , lub co dość popularne w tym modelu - jeden z TPS-ów.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Leo
A2
Kontakt:

Post autor: Leo »

Będę się przyglądał tematowi, gdyż mój ma bardzo podobnie, ale tylko raz na jakiś czas prychnie sobie, własnie jakby na ułamek sekundy stracił zapłon. Z tym, że to dzieje się od 15000 km i nie pogłebia, więc póki co olewam sprawę.
Ocena: 5.88235%

Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P
https://www.facebook.com/AudiCoupeS2byLEO/

Piotr Z
A1

Centrino pisze:
23 lip 2024, 13:34
Piszesz, że wymieniłeś pompę paliwa ale samą pompę czy kosz też??
W koszu jest filtr paliwa (te sitko pod pompą to tylko filtr wstępny). Być może to on jest właśnie winny.
Do tego może trzeba by zrobić jakąś podstawową obsługę czyli zawory, synchronizację.
Wymieniłem jedynie pompę.
Być może trzeba by zrobić zawory i synchro.

Tylko pytanie dlaczego po ściągnięciu wężyka podciśnienia problem znika, a silnik pracuje wzorcowo???

No fakt, do momentu, aż nie zgaśnie i wtedy nie pojawi się czerwona MIGAJĄCA kontrolka FI.
Musze zaznaczyć, że raz zrobiłem taki test (odłączając wężyk) i wtedy silnik się wyłączał. Ale jednak coś nadal było nie tak.

Piotr Z
A1

Struna pisze:
23 lip 2024, 14:06
Piotr Z pisze:
22 lip 2024, 20:45
Zatrzymam się, ściągnę wężyk od podciśnienia z czujnika, nagle wszystko wraca do normalności. Niestety, nie może być tak pięknie do końca... Ostatnio po zrobieniu kilkudziesięciu kilometrów, ze ściągniętym wężykiem podciśnienia motocykl, nagle zgasł i zaczęła mrugać czerwona kontrolka FI. Chwilę dziad postał, odpaliłem go ponownie i jakoś dojechałem do domu.
Ale spodziewałeś się, że robiąc nieszczelność w dolocie nie pojawi się z tego tytułu jakas konsekwencja ?

Niewykluczone że padł MAP-sensor , lub co dość popularne w tym modelu - jeden z TPS-ów.
Map sensor wymieniłem, tak jak napisałem. TPS nie ruszany, pytanie czy to jest przyczyną, czy "może być"?
Zastanawia mnie to, ponieważ wiele osób pisało o takich lub podobnych objawach jak w moim moto. Ale nie znalazłem żadnego konkretnego rozwiązania.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Sprawę może ułatwić odpowiedź na pytanie o numer błędu.
Przełącz motocykl w dealer mode i jak wyskoczy FI to pokaże się numer błędu i położenie TPS (o ile się nie mylę)
Będzie może łatwiej cokolwiek zdiagnozować, myślę że nawet nie ma sensu wcześniej cokolwiek robić.

Piotr Z
A1

Centrino pisze:
23 lip 2024, 23:50
Sprawę może ułatwić odpowiedź na pytanie o numer błędu.
Przełącz motocykl w dealer mode i jak wyskoczy FI to pokaże się numer błędu i położenie TPS (o ile się nie mylę)
Będzie może łatwiej cokolwiek zdiagnozować, myślę że nawet nie ma sensu wcześniej cokolwiek robić.
Po zrobieniu zworki numer jaki wyskakuje to -C00 Czyli o ile doczytałem wg serwisówki, brak błędów :P

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Tak ale.....
Musi być zwora podczas wystąpienia błędu. Czyli jak siadasz i jedziesz to robisz zworę i jak wystąpi błąd to pokaże jego numer np C41.
Po tym można dojść co go być może boli
Zwróć również uwagę czy przed C ten myślnik jest na środku, na górze czy na dole. Jak na środku to jest git. Jak ruszysz manetką gazu powinien się przestawić. To taka jakby bardzo minimalistyczna opcja sprawdzenia TPS.

Awatar użytkownika
Leo
A2
Kontakt:

Post autor: Leo »

Też nie mam żadnych błędów, a jeździć cały czas w dealer mode podobno rozładowuje aku ?

Audi Coupe S2 - 400 KM , 440 Nm
Garrett 3071R @1.7 bar, injectors 525ccm, 7A exhaust cam, custom IC, radiator, Bosch 040 fuel pump...

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P
https://www.facebook.com/AudiCoupeS2byLEO/

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Leo pisze:
24 lip 2024, 13:10
Też nie mam żadnych błędów, a jeździć cały czas w dealer mode podobno rozładowuje aku ?
Podczas jazdy nie rozładowuje. Jak zostawisz np w garażu z podpiętą zworką to faktycznie możesz się zdziwić jak gdzieś będziesz chciał pojechać :)

Lukasz75vj
A1

Post autor: Lukasz75vj »

Miałem podobne objawy wymień filtr paliwa wysokiego ciśnienia i zobacz co będzie się działo

Piotr Z
A1

Lukasz75vj pisze:
25 lip 2024, 21:30
Miałem podobne objawy wymień filtr paliwa wysokiego ciśnienia i zobacz co będzie się działo
U Ciebie się uspokoiło?

Tylko zastanawia mnie, dlaczego odpinając wężyk od IAP nagle wszystko jest ok. To znaczy, nie szarpie. Nie sądzę, żeby miało to cos wspólnego z filtrem paliwa.

Ale warto sprawdzić.

Lukasz75vj
A1

Tak teraz jest ok przed wymianą miałem opisane wyżej objawy i też długo z tym walczyłemustawienie TPS synchronizacja świece nie dawały żadnego efektu . Dopiero wymiana filtra załatwiła sprawe . Nie zastanawiaj się tylko zamów na alliexpres filtr to nie kosztuje majątku bo około 60-70 zł

Piotr Z
A1

Lukasz75vj pisze:
29 lip 2024, 21:23
Tak teraz jest ok przed wymianą miałem opisane wyżej objawy i też długo z tym walczyłemustawienie TPS synchronizacja świece nie dawały żadnego efektu . Dopiero wymiana filtra załatwiła sprawe . Nie zastanawiaj się tylko zamów na alliexpres filtr to nie kosztuje majątku bo około 60-70 zł

Możesz podesłać mi jakiś link? Byłbym wdzięczny :)

Wczoraj robiłem jeszcze synchro przepustnic. A właściwie sprawdziłem jak wygląda. Wszystko było ustawione idealnie.

Lukasz75vj
A1

| Filtr gazu pompy paliwa 15410-24FB0 dla Suzuki V-Strom 650(DL650)04-06 V-Strom 1000(DL1000)02-12 Hayabusa (GSX1300R) 02-07
https://a.aliexpress.com/_EHEsNcR

Piotr Z
A1

Lukasz75vj pisze:
01 sie 2024, 07:54
| Filtr gazu pompy paliwa 15410-24FB0 dla Suzuki V-Strom 650(DL650)04-06 V-Strom 1000(DL1000)02-12 Hayabusa (GSX1300R) 02-07
https://a.aliexpress.com/_EHEsNcR
Zamówiłem, czekam. Ale...okazało się, że da się zrobić obejście. Faktycznie, praktycznie przestał prychać.

Tak, że dziękuję za świetna podpowiedź :D :D :D

Kłopot jest teraz inny. Dziś zrobiłem jakieś 180km, I dopóty jechałem zmienną prędkością, po mieście, kawałek trasą, było wszystko ok. Natomiast jadąc autostradą stałą prędkością, po chwili moto zgasło. Zaczął migać FI. Oczywiście sprawdziłem zworką błąd i... -C00 czyli wszystko ok.
Potem znów w trasę i tak kilka razy. Wygląda na to, że przy stałym obciążeniu coś niedomaga. Pytanie co to może być.???

Remol71
A+B

Post autor: Remol71 »

TPS. Sprawdź ustawienie.

Piotr Z
A1

Remol71 pisze:
04 sie 2024, 20:56
TPS. Sprawdź ustawienie.
Może i masz rację. Wczoraj sprawdziłem, że wg. kodów błędów wyświetla się poprawne ustawienie TPS czyli kreseczka na środku litery C ( -C00 )

No chyba, że masz na myśli sprawdzenie TPS na mierniku. Coś takiego widziałem na jakimś filmiku w sieci.

Zastanawiam sie jeszcze, czy aby regulator ciśnienia nie szwankuje i przez to jest problem z paliwem. :roll:

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Możesz również sprawdzić czy TPS w miarę reaguje na ruchy manetką. Czyli po dodaniu gazu strzałeczka powinna zmienić swoje położenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”