Naprzeciw deszczowi

Wszystko co motocyklista może i powinien na siebie włożyć. Opinie, testy, pytania, uwagi.
Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Naprzeciw deszczowi

Post autor: kamilborkowski »

Ostatni wypad na Czechy z którego musiałem zawrócić (bo mnie mżawka spotkała i przemarzłem) uświadomił mi że pora już przygotować się do sezonu jesiennego i wyposażyć w coś przeciw deszczu.
Akurat wczoraj byłem w Katowicach i odwiedziłem tam większy sklep motocyklowy gdzie mierzyłem jakąś kurtkę i spodnie przeciwdeszczowe, ale finalnie kupiłem tylko torbę na miejsce pasażera https://4ride.pl/pl/products/torba-roll ... zary-81076 (po pierwszej jeździe mega - tego mi było trzeba żeby zastąpić wreszcie plecak zwinięty pod siatką).
Problem jaki miałem z kurtką przeciwdeszczową był taki że po paru minutach zaczęło mi być w niej bardzo gorąco. Całe lato jeżdżę w zestawie Rebelhorn Scandal II i dzięki temu że jest on bardzo przewiewny i dzięki bieliźnie termoaktywnej pod spodem jest przyjemnie lub co najmniej znośnie. Mam tendencje do grzania się i boję się że w takiej kurtce będę spływał własnym potem. Zastanawia mnie więc to czy sensownym byłoby kupienie sobie dobrej cywilnej kurtki przeciwdeszczowej (np. jakiś Gore Tex) i zakładanie jej na kurtkę motocyklową? Ktoś tak jeździ?
Czy jednak dobry zestaw (bo już wiem że lepiej nie kombinezon) przeciwdeszczowy motocyklowy będzie lepszy?

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Re: Naprzeciw deszczowi

Post autor: staszek_s »

Ja jeżdżę w goreteksie ale wojskowym - na Allegro jest trochę używek. Mnie bardzo pasuje na ciepłe okresy w roku bo w tym się faktycznie oddycha i człowiek nie jest mokry od potu. Jest to też jednak minus jak sie jedzie w chłodne kraje, jakiś Nordkapp czy inna Szkocja, wtedy taki zestaw nie chroni przed zimnym wiatrem, jak zwykła cerata. Generalnie polecam używkę żeby wypróbować. Do tego spodnie rozpinają się u mnie do samej góry co bardzo ułatwia zakładanie.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Ja od lat korzystam ze spodni i kurtki przeciwdeszczowej, ale z memebraną. Kwestie termiczne "reguluję" ciuchami (kurtka, softshell, bielizna), a na to idzie przeciwdeszczówka. Dzięki wspomnianej membranie nie ma problemu z zaparzaniem się i poceniem pod ceratą :roll: Kurtka i spodnie zajmują mało miejsca i zawsze mogę je gdzieś upchać.

Po wyprawie na Nordkapp, gdzie przez tydzień jechałem w deszczu i niskich temperaturach wywaliłem po powrocie przeciwdeszczówkę z ceraty i stwierdziłem, że nigdy więcej :twisted:

P.S. Mam na zbyciu 8-) w okazyjnej cenie przeciwdeszczówkę z membraną firmy FLM topic6885.html

P.S.2 Sorry, za "pouczanie", ale nie jedzie się "na Czechy", "na Rumunię"... Jeździ się _do_ Czech lub _do_ Rumunii, itd. 8-) Choć teraz poprawnie chyba jedzie się do Czechii, no bo nie ma Czech, tylko jest Czechia ;)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2024, 09:42 przez biblo, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Opcja z ciuchami turystycznymi lub z demobilu na odzież motocyklową jest jak najbardziej słuszna. Zwłaszcza jak kolega wyżej wspomniał, demobil nie kosztuje wiele więc nie ma płaczu jak się zniszczy a daje szerokie spectrum kombinacji i zastosowania. Przy tym często posiada praktyczne rozwiązania jak właśnie spodnie rozpinane na całej długości. Też tak jeździłem i nie widzę problemu. Ale należy mieć świadomość że nawet w takiej odzieży oddychalność jest różnorodna i zależy od wielu czynników. Zatem same ciuchy z membraną nie są uniwersum na wszelką pogodę. Niemniej jednak powinny dawać większy komforty niż przysłowiowa cerata.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Cerata to samo zło :twisted: Ale trzeba samemu tego doświadczyć :D
Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Bip
A2

Post autor: Bip »

Na "mokro-cieplo" mam spodnie turystyczne Berghaus nakladane na motocyklowe, z mozliwoscia rozpiecia bokow do prawie bioder, od gory kurtka Seca za 700 zl z membrana pod kurtke.
Na "mokro-zimno" spodnie te same, ale nie otwieram bokow, gora przeciwdeszczowka Rebelhorn na kurtke motocyklowa.
Jak jest ponizej 10st C pod spodnie i kurtke moge dac ogrzewane elektrycznie spodnie i softshell firmy Macna.
Taka konfiguracja, wzbogacona o bielizne termoaktywna z tworzywa szt. oraz kalesony i podkoszulek z dlugim rekawem z welny merynosa zapewniaja skalowalnosc od 5 do 33 stopni na wyjazdach.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Bip
A2

Post autor: Bip »

biblo pisze:
01 wrz 2024, 20:50
Po wyprawie na Nordkapp, gdzie przez tydzień jechałem w deszczu i niskich temperaturach wywaliłem po powrocie przeciwdeszczówkę z ceraty i stwierdziłem, że nigdy więcej :twisted:
Czemu?

DL650XAL7

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Po całym dniu w kilku warstwach ciuchów (bo było od 3 do 7 stopni), a na wierzchu w ceratowej przeciwdeszczówce byłem cały mokry i zapocony od środka... Zwykła cerata nie "oddycha" i przy takiej różnicy temperatur w środku robi się sauna :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

staszek_s pisze:
01 wrz 2024, 19:14
Ja jeżdżę w goreteksie ale wojskowym - na Allegro jest trochę używek. Mnie bardzo pasuje na ciepłe okresy w roku bo w tym się faktycznie oddycha i człowiek nie jest mokry od potu. Jest to też jednak minus jak sie jedzie w chłodne kraje, jakiś Nordkapp czy inna Szkocja, wtedy taki zestaw nie chroni przed zimnym wiatrem, jak zwykła cerata. Generalnie polecam używkę żeby wypróbować. Do tego spodnie rozpinają się u mnie do samej góry co bardzo ułatwia zakładanie.
Jaki rozmiar masz tego, chodzi o te z Bundeswehry? Własnie zastanawiam sie nad kupnem

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

haqqax
A2

Post autor: haqqax »

staszek_s pisze:
01 wrz 2024, 19:14
Ja jeżdżę w goreteksie ale wojskowym
Robię to samo jeśli chodzi o spodnie. Są bez porównania lepsze niż dedykowane motocyklowe - wygodne, dzięki suwakom wkłada się je szybko, przed deszczem chronią dobrze. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie. Jedyny minus jaki widze to wojskowy wygląd, ale połączenie z żarówiastą kurtką pomaga.

Kurtki wojskowej nie używam tylko dlatego żeby nie wyglądać zupełnie jak żołnierz, ale rozważam czy nie zacząć.

Daelim Daystar ==> Suzuki DL650 XAL2018

Awatar użytkownika
crimson
A+B+C+D+E+T

Post autor: crimson »

Podajcie jakiś link do tych spodni, proszę

DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

crimson pisze:
02 wrz 2024, 20:51
Podajcie jakiś link do tych spodni, proszę
https://allegro.pl/oferta/spodnie-gore- ... d6604cf017
Chyba o to chodzi

BMWał

haqqax
A2

Post autor: haqqax »

Ja ma takie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/spod ... 81353.html
Brytyjskie mi sie bardziej podobają niż niemieckie.

Daelim Daystar ==> Suzuki DL650 XAL2018

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Taki komplet mam i ja. Wziąłem jeden rozmiar większy niż ten, który noszę.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Chyba faktycznie lepsze te Brytyjskie

BMWał

August
A2

Post autor: August »

Od jakiegoś czasu używam kurtki Seca z membraną w kolorze "oczojebnym" fluo. I wydaje mi się że to moja widoczność na drodze jest ważniejsza do tego czy jest tam membrana czy nie. Jeszcze tylko mam nadzieję że dla pomysłodawcy jednoczęściowych kombinezonów przeciwdeszczowych jest w piekle osobny kocioł. :D

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

haqqax pisze:
02 wrz 2024, 21:08
Ja ma takie: https://archiwum.allegro.pl/oferta/spod ... 81353.html
Brytyjskie mi sie bardziej podobają niż niemieckie.
Też mam takie, są spoko. Co do widoczności to fakt że jest słabo ale można zawsze jakieś szelki odblaskowe założyć na to.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Post autor: kamilborkowski »

Panowie, dzięki za pomysły. Musze trochę poszperać i zastanowić się właśnie w jakich konfiguracjach przyjdzie mi jeździć i jak się na to przygotować (membrana, wind stoper, coś ciepłego itd.)
biblo pisze:
P.S. Mam na zbyciu 8-) w okazyjnej cenie przeciwdeszczówkę z membraną firmy FLM topic6885.html
Widziałem, zastanawiałem się, ale to chyba nie mój rozmiar :)
biblo pisze:
P.S.2 Sorry, za "pouczanie", ale nie jedzie się "na Czechy", "na Rumunię"... Jeździ się _do_ Czech lub _do_ Rumunii, itd. 8-) Choć teraz poprawnie chyba jedzie się do Czechii, no bo nie ma Czech, tylko jest Czechia ;)
Spoko, postaram się pamiętać.
biblo pisze:
02 wrz 2024, 09:41
Cerata to samo zło :twisted: Ale trzeba samemu tego doświadczyć :D
No właśnie bardzo chcę uniknąć ceraty ;)

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

kamilborkowski pisze:
03 wrz 2024, 22:30
No właśnie bardzo chcę uniknąć ceraty ;)
Na bezrybiu i rak ryba ;-)

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Yarecki71
A2

Post autor: Yarecki71 »

Ja na pierwsze kupiłem komplet przeciwdeszczowy wędkarski , za jakieś grosze ,nie powiem sprawdził się kilka razy póki się nie przetarł,następny był Rebelhorn Rain,może mam pecha ale spodnie okazały się jakąś kichą ,przemokły po godzinie jazdy,a kurtka dała radę , więc zdecydowałem dokupić inne spodnie RainSeal Oxford, co nie zmienia faktu że rozbierając ciuchy jesteś cały wilgotny i uparowany a to uczucie do duszy,te wszystkie ceratowe spełniają zadanie ale na dłuższą trasę to raczej lipa,następny zestaw to raczej z goretex.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Odzież”