Amortyzator skretu do V-strom DL1050
Amortyzator skretu do V-strom DL1050
Witam. Posiadam Vstroma DL1050 z 2022r chciałbym go doposażyć w amortyzator skrętu, taki montowany pod a nie na kierownicy , na legach. Jest tego sporo w intrenecie do różnych modeli ale akurat do Vstroma nie znalazłem. Znajomi zamontowali sobie w Triumphah uniwersalne i nawet się sprawdzają. Pytam z ciekawości czy ktoś już przerabiał coś podobnego? Jakaś podpowiedź. Z góry dziękuję.
Re: Amortyzator skretu do V-strom DL1050
Po co ? - Hmmm. ciężko na to odpowiedzieć , bo można. Można coś ulepszyć.
Idąc tym tropem to w sumie po co zakładać gmole skoro można jeździć bez nich. A po co kufry skoro można założyć plecak i część bagażu upchać na siedzeniu. Po co olejarka skoro można używać spray. Po co kolorowy wyświetlacz , bez tego też da się jeździć. itd.
No bo można .
Remol71 bardzo proszę nie odbieraj tego jako ataku albo chamskiej odpowiedz i- daleko mi od tego. Po prostu zadałem pytanie i liczyłem na podpowiedź.
Idąc tym tropem to w sumie po co zakładać gmole skoro można jeździć bez nich. A po co kufry skoro można założyć plecak i część bagażu upchać na siedzeniu. Po co olejarka skoro można używać spray. Po co kolorowy wyświetlacz , bez tego też da się jeździć. itd.
No bo można .
Remol71 bardzo proszę nie odbieraj tego jako ataku albo chamskiej odpowiedz i- daleko mi od tego. Po prostu zadałem pytanie i liczyłem na podpowiedź.
No właśnie wydaje mi się, że amortyzator skrętu montowany jest aby uchronić motocykl przed wpadnięciem w shimme. To zjawisko jakoś nie wydaje mi się aby tyczyło 1050. Bynajmniej ja nie doświadczyłem jako takiego.
Więc czy aby to będzie ulepszenie??
Natomiast co do pytania dotyczącego amortyzatora to nie widziałem takiego, fakt że nie szukałem, ale w oczy się nie rzucił.
Więc czy aby to będzie ulepszenie??
Natomiast co do pytania dotyczącego amortyzatora to nie widziałem takiego, fakt że nie szukałem, ale w oczy się nie rzucił.
- Ocena: 5.88235%
No... sam w sumie nie wiem , to taki luźny pomysł, inni producenci je stosują , szkoda , że Suzuki tego nie daje. BMW GS niby też bardzo dobre motocykle ale każdy to ma w standardzie. Myśl ta się chyba się u mnie zrodziła wtedy jak zacząłem szukać opon na kolejny sezon i przy niektórych modelach w komentarzach ludzie się wypowiadali, że przy większych prędkościach lubią wężykować.
Ja też nigdy nie spotkałem się z amortyzatorem skrętu w V-Stromie... Oczywiście, jak ktoś chce, to sobie założy, ale raczej będzie to taki "kwiatek do kożucha", a nie użyteczna opcja w stylu gmoli, czy kufrów
Na amerykańskim Amazonie są takowe, ale montowane na wierzchu kierownicy.
Widziałem też taki stabilizator montowany centralnie, w okolicy łożyska na główce ramy. Ale to już chyba jakiś wyższy stropień wtajemniczenia
I nie wiem, czy występuje dla V-Stroma 1050...
https://www.youtube.com/shorts/IFuaOMPq3rM
Na amerykańskim Amazonie są takowe, ale montowane na wierzchu kierownicy.
Widziałem też taki stabilizator montowany centralnie, w okolicy łożyska na główce ramy. Ale to już chyba jakiś wyższy stropień wtajemniczenia
I nie wiem, czy występuje dla V-Stroma 1050...
https://www.youtube.com/shorts/IFuaOMPq3rM
Pozdrawiam,
Jacek
V-strom jest dobrze zaprojektowany. Ten tłumik to lekarstwo na wwadę konstrukcyjną.
Biblo , Remol71. mimo wszystko jakaś dyskusja powstała dziękuję za podpowiedź , "stare wygi" pewnie wiedzą lepiej, ja niestety jestem mocno początkującym w ujeżdżaniu stalowego rumaka więc mam prawo mieć różne wątpliwości. Owszem daje to trochę do myślenia i myslę że do końca temat nie jest przekreślony, może się okazać, że za rok czy dwa producent zacznie wyposażać Vstromy w to urządzenie jak i w bluetooth do komunikacji wyświetlacza z telefonem. kto wie kto wie...
A z drugiej strony jeśli ktoś z czytających ma jakieś doświadczenia w tej sprawie to proszę o info. miłego dzionka
A z drugiej strony jeśli ktoś z czytających ma jakieś doświadczenia w tej sprawie to proszę o info. miłego dzionka
Amor skrętu bardzo pomaga jak zjedziesz z asfaltu np w piach
- Ocena: 11.76471%
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
V-strom jest klepany od tylu lat, że nie sądzę aby mu coś producent dołożył. Ten typ konstrukcji jest już tak dopracowany że nie ma pola do sensownych zmian. Ostatnie zmiany zostały wymuszone restrykcjami ekologicznymi. 1050XT z kuframi idzie jak po sznurku do 190 km/h. Wyżej nie sprawdzałem. Jeśli ten model wpada w oscylacje to trzeba szukać przyczyn a nie leczyć pudrem.
j/w - amor skrętu przydaje sie poza asfaltem
Powyżej 200 km/h delikatnie czuć jak zaczyna tył wężykować pod wpływem wiatru
tak bez wątpienia to udana konstrukcja i mało w niej zmian od wielu lat. Daje to do myślenia i dobrze świadczy o modelu. Patrząc na GS to co roku wychodzi nowy model czyli można wysnuć wniosek , że coś się nie udało i ciągle poprawiają. Obaczym co życie przyniesie.
A że przy okazji poprawiają "choroby wieku dziecięcego" to już inna sprawa
To zdecydowanie błędny wniosek dot. GS-a... To jest po prostu ucieczka do przodu, charakterystyczna dla marek premiumWPT1313 pisze: ↑16 sty 2025, 14:22tak bez wątpienia to udana konstrukcja i mało w niej zmian od wielu lat. Daje to do myślenia i dobrze świadczy o modelu. Patrząc na GS to co roku wychodzi nowy model czyli można wysnuć wniosek , że coś się nie udało i ciągle poprawiają. Obaczym co życie przyniesie.
A że przy okazji poprawiają "choroby wieku dziecięcego" to już inna sprawa
Pozdrawiam,
Jacek
o - a jak ktoś lubi na gumie polatać, to amor też pomocny przy lądowaniu bywa.
Ucieczka do przodu
Przykład na ostatnim zamieszczonym filmie z serwisu. Lekkie przytarcie pompy oleju załatwia praktycznie cały silnik. Brak możliwości regeneracji i naprawy. Fatalna konstrukcja. Tam jest więcej takich rzeczy.
I jeszcze tylko skorzystam z cytatu
Co ma piernik do wiatraka???

Pozdrawiam,
Jacek