Wymiana oleju
Wymiana oleju
Witam. Zakupiłem motor wprowadzony z Niemiec bez jakiejś historii serwisowej więc moje pytanie jest takie nie wiedząc jaki olej był wcześniej lany czy mogę zalać go olejem syntetycznym?
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Re: Wymiana oleju
Tak, dobry olej. Pamietaj aby z dobrego źródła kupić, bo to najczęściej podrabiany olej

Przynajmniej jak mówimy o olejach producentów z tej samej półki jakościowej, bo jak się porówna pół syntetyk liqui moly do jakiegoś no name syntetyka to może być na odwrót
Półsyntetyk nigdy nie jest lepszy niż pełen syntetyk
Przynajmniej jak mówimy o olejach producentów z tej samej półki jakościowej, bo jak się porówna pół syntetyk liqui moly do jakiegoś no name syntetyka to może być na odwrót
Kymco Downtown 350i
a potem płacz, bo olej spala, albo nieszczelny
Olej syntetyczny jest lepszy, ale jeżeli producent przewidzial mineralny lub półsyntetyczny to taki lej. Nie bądź mądrzejszy od inżynierów
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Tak zalej 20 letni silnik, uj wie z jakim przebiegiem olejem syntetycznym....
Należy jeszcze uwzględnić wrażenia akustyczne (i ew. smakowe), patrz mój przypadek, gdzie na silkolene silnik chodził jak w młockarni. 
A fabryka leje ECSTAR R7000 - to półsyntetyk.
A fabryka leje ECSTAR R7000 - to półsyntetyk.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Jaki olej to temat rzeka 
Generalnie jak miałem 650 AK8 lałem motula 5100
Tereaz jak mam 1050 to leję motula 7100 (serwis lał Ecstar R9000)
Fakt, że mam motula z pewnego źródła, na allegro bym nie kupił.
Generalnie jak miałem 650 AK8 lałem motula 5100
Tereaz jak mam 1050 to leję motula 7100 (serwis lał Ecstar R9000)
Fakt, że mam motula z pewnego źródła, na allegro bym nie kupił.
Dwa - jak silnik jest nieszczelny - to się go naprawia
Mylisz pojęcia. Syntetyczny to może być nawet 20w60. To już nie te czasy gdzie 5w30 był syntetyk a 10w50 mineralny.
Dwa - jak silnik jest nieszczelny - to się go naprawia
- Ocena: 5.88235%
Kymco Downtown 350i
Nie mam pojęcia.
Zapachowo inny, kolor też.
Ale możliwe, że motul po swojemu perfumuje i koloryzuje oleje.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Chyba jednak Ty mylisz pojęcia, tu lepkość nie ma kompletnie znaczenia, olej syntetyczny ma własciwosci penetrujące i oczyszczające złogi, które w starych silnikach uszczelniają go po prostu. Zastosowanie oleju syntetycznego w starych silnikach zalewanych od lat minerałem czy pół syntetykiem moze doprowadzić do rozszczelnienia, ( czasami, czasmi może być to dobre)Piotr jak.o tym mie wiesz, to jestem zdziwiony co najmniej, teoretyku
Wszystko zależy ile ten silnik ma przejechane. Bo że to Dl z 2007 roku to wiemy. Ale może mieć przejechane jak Iżowy Triumph po tych latach. Więc wtedy jest ledwo dotarty i wtedy wybór między syntetyk / półsyntetyk/ mineralny nie ma takiego znaczenia. 
Generalnie jednak @lukas76 ma racje. mineralne są mniej agresywne dla starych uszczelek i osadów. Syntetyki mają większe właściwości czyszczące.
Generalnie jednak @lukas76 ma racje. mineralne są mniej agresywne dla starych uszczelek i osadów. Syntetyki mają większe właściwości czyszczące.
- Ocena: 5.88235%
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Dokładnie, druga sprawa że ten olej nawet jakby silnik był sprawny niewiele by dał oprócz wiekszych kosztów wymiany, przewidziany jest do półsyntetyczny w tym silniku i taki lejemygorghu pisze: ↑01 sie 2025, 14:23Wszystko zależy ile ten silnik ma przejechane. Bo że to Dl z 2007 roku to wiemy. Ale może mieć przejechane jak Iżowy Triumph po tych latach. Więc wtedy jest ledwo dotarty i wtedy wybór między syntetyk / półsyntetyk/ mineralny nie ma takiego znaczenia.
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że to nie tylko inżynierowie projektują, ale także księgowi i ustawodawca, który narzuca ograniczenia na całkowity koszt dla środowiska z eksploatacji takiego pojazdu.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Kup oryginał i będzie ok.
Shell, Castrol, Valvoline, Fuchs to również popularne i dobre marki. Podejrzewam że VStromowi to nawet Orlen Rider krzywdy nie zrobi.
Old, grumpy man na DL-u 800
Na razie u siebie nie zaobserwowałem konieczności dolewki pomiędzy wymianą co 6000km. Leje syntetyk Repsol 10w40, obecny przebieg 42tys km, vstrom 650xt z X 2020r.
DL650XAL7