Pinlock na sterydach

To wszystko co poza ubraniem ochrania nasze zdrowie.
Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Pinlock na sterydach

Post autor: kamilborkowski »

Nienawidzę pinlocków!
Kilka już zepsułem i wolę ich nie dotykać niż cokolwiek z nimi robić bo potem zawsze są problemy ze szczelnością. Ostatnio jednak kupiłem sobie nowy pinlock i założyłem go idealnie tak że zdał test wciskania karteczki pod niego na całym obwodzie. Pojechałem z nim na przełęcz červenohorské sedlo w Czechach podczas mglistej pogody i 5 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 3h naprawdę dawał radę i widziałęm ża cała szyba dookoła jest zaparowana i aż skroplona woda się na niej zbierała a obszar pinlocku był czyściutki. Potem jednak zaczął parować na środku, wzdłuż linii nosa.
Wiem że te warunki raczej były trudne więc być może to są już limity możliwości wszelkich pinlocków ale zastanawiam się czy są jeszcze jakieś elementy o które mogę zadbać żeby zminimalizować parowanie? Pierwsze co pewnie przetestuję to zmiana kominiarki na niezakrywającą usta.
Drugi szalony pomysł to wciśnięcie gdzieś w wyściółkę kasku pochłaniaczy wilgoci z opakowań po butach :lol:
A Wy macie jakieś swoje triki na parowanie?

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Re: Pinlock na sterydach

Post autor: Struna »

Są też "pinlocki" wklejane, zdaje się @Lord takowego używa z powodzeniem.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Wklejany, czy nie, zasada ta sama.
IMHO trzeba wietrzyć kask, wywiać wilgotne powietrze. Albo wysoka szyba i cisza na autostradzie, albo dobra wentylacja.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

z wklejanym o tyle może być lepiej, że znika problem z "szczelnością" między wizjerem a wkładką.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Quarius
A

Post autor: Quarius »

Jest też elektrycznie podgrzewana wkładka, natomiast nie należy do najtańszych plus kwestia (nie)wygody - kabelkologia, pamiętanie o baterii itp.

https://heatedvisor.co.uk/

Suzuki DL 650 AL6 V-Strom

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

No dobra, czyli kolejna kwestia do przetestowania to obniżenie szyby (używam Givi Airflow więc mogę) bo rzeczywiście mam przez to słabą wentylację.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

kamilborkowski pisze:
17 lis 2025, 13:24
No dobra, czyli kolejna kwestia do przetestowania to obniżenie szyby (używam Givi Airflow więc mogę) bo rzeczywiście mam przez to słabą wentylację.
Równie dobrze, zamiast obniżać szybę/owiewkę, to możesz odrobinę uchylić szybkę w kasku 8-)

To jest trochę taka kwadratura koła - z jednej strony szuka się kasku cichego i z dobrą wentylacją, a z drugiej strony montuje rozbudowane szyby/owiewki, które powodują że z tą wentylacją robi się problem, bo na głowę kierownika niewiele wieje :roll: Co przy okazji skutkuje obniżeniem szumu w kasku :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Właśnie tego uchylania szyby chcę bardzo uniknąć bo z poprzedniego zlotu mam doświadczenia takie że jak tylko uchyliłem ją to od razu woda zaczęła spływać po wewnętrznej części więc już było kiepsko.

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Struna pisze:
17 lis 2025, 12:52
Są też "pinlocki" wklejane, zdaje się @Lord takowego używa z powodzeniem.
Używałem w Ariohu, ale to powód był zgoła inny, w comanderze w 1 wersji, ponoć w 2 poprawione, pinlock ori na tyle duzy był, że ocierał przy otwieraniu szyby o usczelkę, co go bardzo szybko wykańczało.

DL650A L8

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Z pinlockami to jest tak ze nówka sztuka jest git pod warunkiem dobrej regulacji, wytrzymuje u nas maks 1 rok czasami krócej, jednak one sie dosc szybko deformuja i traca swoje własciwości. Zbyt duza temp przy płukaniu, ilosc wyjęć ponownych montazy jednak skraca ich życie.

Z kominiarek zrezygnowallismy juz dawno na rzecz kominów lepiej sie nam sprawdzaja i tak je ja np ukladam aby usta były odsloniete
Uchylona szyba tez bardzo pomaga
Odpowiedni nawiew czyli nie zbyt wyszoka szyba w moto równiez, kosztem hałasu cos za coś.
Ocena: 5.88235%

DL650A L8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kaski, Buty, Rękawice”