Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Gaśnie na wolnych obrotach 😵‍💫

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
Adamski412
AM

Gaśnie na wolnych obrotach 😵‍💫

Post autor: Adamski412 »

Witam serdecznie .Mam problem z moim moto a mianowicie to Suzuki V-strom DL 1000 z 2002 roku. Od jakiegoś czasu po przejechaniu może około 50 km moto raz szarpnie i już wiem że nie trzyma wolnych obrotów :o potrafi po jakimś czasie się naprawić ale to nie reguła. Podejrzewam że wina leży po stronie czujnika TPS, po odkręceniu paru części czujnik się ukazał a nawet dwa ( jeden górny 4 piny i dolny 3 piny) za który się zabrać??? Czy jast szansa czyszczenia takiego czujnika? Czy tylko wymiana? No i czy można w jakiś sposób taki czujnik wyregulować? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Gaśnie na wolnych obrotach 😵‍💫

Post autor: Centrino »

Jak to w takich sytuacjach przyczyn czy tam powodów może być wiele. Niekoniecznie musi to być jeden, mogą to się nakładać różne przyczyny czego skutkiem może być takie zachowanie motocykla.

Nie ma co czepiać się na dzień dobry jednej rzeczy posądzając ją o usterkę.
Najpierw trzebaby (nie wiem kiedy było robione) zrobić podstawowy przegląd. TZN może nie taki podstawowy a raczej rozszerzony. Oczywiście jeśli nie wiadomo kiedy był robiony.
Chodzi mi o takie rzeczy jak:
- filtr powietrza
- luzy zaworowe
- sprawdzenie przy okazji rozrządu
- synchronizacja
- ewentalna korekta/wymiana czujnika TPS
- pompa paliwa/filtr pompy paliwa

Nie pamiętam jak w litrach z 2002 roku ale w późniejszych egzemplarzach po przełączeniu motocykla w dealer mode można było sprawdzić na liczniku podstawowe wskazania TPS. Strzałka przy C powinna być na środku w pozycji zamkniętej przepustnicy, po otwarciu powinna zmienić swoje położeniem (jakoś tak to było).

W zasadzie jak jeszcze nie ruszyłeś tego czujnika to możesz to sprawdzić.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”