Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać

Patent na odkręcenie obciążników przy kierownicy?

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
haqqax
A2

Patent na odkręcenie obciążników przy kierownicy?

Post autor: haqqax »

Warsztaty które montują akcesoria muszą mieć jakieś patenty na odkręcanie śrub bez uszkadzania łbów. Powiedzcie jak to robią?

Pytam, bo wczoraj odebrałem mój nowy motocykl i instaluję dodatki. Miał być DL800, ale że Honda sprawniej odpisuje, jest XL750 Transalp.

Podjąłem próbę instalacji handbarów Barkbusters, ale obciążniki na kierownicy ani drgną, są jak przyklejone. Najpierw zacząłem od śrubokręta z zestawu, że niby JIS, nie uszkodzę łba śruby. To taki mały śrubokręcik, śruba ani drgnęła. Wziąłem większy śrubokręt z końcówką philipsa, śruba ani drgnęła, ale pod palcem już czułem, że się odkształca. No to podjąłem ostatnią próbę z wkrętarką, śruba nie drgnęła, ale bit się obrócił i trochę objechał łeb śruby.

Stwierdziłem, że dalej nie próbuję, będzie mniej obciachu u mechanika; jak moto zarejestruję to pojadę na instalację.

Ale dręczy mnie pytanie, jak warsztaty sobie z tym radzą? Akurat ta śruba i tak idzie do wymiany na śrubę od handbarów, ale jakby mi warsztat załatwił śrubę tak jak ja ją załatwiłem, to bym z miejsca stracił zaufanie i pewnie już nigdy się w takim miejscu nie pojawił. Więc to się da zrobić bez uszkodzeń, ale jak?

Daelim Daystar => Suzuki DL650 XAL2018 => Honda XL750

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Patent na odkręcenie obciążników przy kierownicy?

Post autor: Centrino »

Nie wiem co mam Ci napisać ;)
Nie wiem jak w Hondzie, w Suzuki nie miałem problemów z odkręceniem tej śruby, mało tego, kiedyś miałem BMW i też odkręciła się bez problemów.
Może Honda klej jakiś stosuje albo lewy gwint. Nie wiem.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Długi klucz, musi być odpowiednie ramię. Żadne śrubokręty.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi :o

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Ramię jest ramię, może być białkowe. Wysokiej jakości narzędzia się liczą.

AI podpowiada:
Śrubokręty (wkrętaki) w standardzie JIS są niezastąpione i doskonałe do pracy z japońskimi sprzętami (motocykle, aparaty, elektronika). Używanie zwykłych wkrętaków Phillips do japońskich śrub niszczy ich łby. Wkrętaki JIS pasują zarówno do śrub JIS, jak i standardowych.
Warto wiedzieć, że:
Różnica w profilu: Wkrętaki Phillips zostały zaprojektowane tak, aby wyskakiwać ze śruby przy zbyt dużym momencie obrotowym. Śruby JIS są głębsze i mają płaskie dno, więc narzędzie JIS nie „wyskakuje”, zapobiegając obrabianiu łba.
Kompatybilność: Narzędziem JIS bez problemu odkręcisz standardowe śruby Phillips, ale zwykłym śrubokrętem Phillips bardzo łatwo uszkodzisz śrubę JIS.
Polecane marki i producenci:
Vessel: Japońska marka, uznawana za absolutnego lidera i złoty standard wkrętaków JIS.
Hozan: Kolejny ceniony japoński producent narzędzi precyzyjnych.
Wiha / Wera / BGS: Renomowane europejskie marki, które w niektórych seriach oferują profile kompatybilne z normą JIS (często oznaczane jako Phillips/JIS).
Mi brat, który zawodowo naprawia laptopy, poleca markę Wiha (do prac precyzyjnych, faktycznie przy mnie bez problemu wykręcił śrubkę, którą ja zdążyłem już obrobić byle jakim krzyżakiem).
Ocena: 5.88235%

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

haqqax
A2

Dzięki chłopaki za odpowiedzi, ale prawidłowa odpowiedź jest inna :)

Te historie JIS vs Philips to pierwsze co jest w internecie i to to jest chyba prawda, chociaż znalazłem też info, że nowy standard Philipsa i JIS są zgodne, tj tylko starszy standard Philipsa miał ten problem.

Ale w moim przypadku JIS też by był bez szans - już po odkręceniu zobaczyłem, że śruby miały bardzo dużo kleju na gwincie. Nie wiem czy wszystkie egzemplarze tak mają, ale moim zdaniem nie ma co do tego startować ze zwykłym śrubokrętem. Problem nie polega na przyłożeniu siły, bo mozna bita włożyć do grzechotki i mieć dźwignię, tylko na tym, że nie da się utrzymac tego bita we łbie śruby przy obracaniu. A te śruby są dosłownie jak z plasteliny.

Prawidłowa odpowiedź to wkrętak udarowy. Jest to magiczne i cudowne urządzenie które lekkie uderzenia młotkiem zamieniają na duży moment obrotowy, ale też nie ma chyba szans żeby bit się obrócił we łbie śruby. Ja akurat kupiłem japoński żeby mieć ten standard JIS bitów (u mnie firma Vessel), ale moim zdaniem nawet takie tańsze działają tak samo, tylko bity będą gorszej jakości, ale można je sobie wymienić.

Moim zdaniem bez tego urządzonka nie odkręcił bym tych srub. Druga śrubka zero uszkodzeń. Przy obu musiałem dość intensywnie postukać, zanim zaczęły się obracać.

haqqax
A2

BTW ja dałem mało tego kleju przy montażu, taką dużą kropkę na końcu, i teraz się trochę obawiam, że skoro Honda dała tak dużo, to może trzeba było tez tak dać :)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Daj więcej, i weź czerwony.
I kup palnik, na wypadek, gdybyś chciał to kiedyś odkręcić :-)

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

haqqax
A2

:) Teraz już nie tego nie ruszam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”