Temat kiedyś był poruszany ale opiszę mój przypadek.
Ubiegly weekend, wyjazd w Bieszczady jakies 130km od domu zaświeciła się najpierw kontrolka abs podczas jazdy. Pomyślałem moze jakiś czujnik albo bezpiecznik. Jadę dalej po jakiś kilku km licznik zawiesił sie na 6 biegu i jakiejs tam prędkości jaka wtedy miałem. Zero reakcji przy zwalnianiu czy redukcji pokazywał cały czas to samo. Przejechałem jeszcze tak kilka km aż motocykl zaczął przerywać, zatrzymałem sie na przystanku i to był koniec. Koniec akumulatora jakn sie okazało.
Laweta 10 km dalej sklep motoryzacyjny- nowy aku. Odpalam sprawdzam ladowanie - lipa, nie ma.
Szybki pomiar na regulatorze i wtyczce od alternatora i mamy winowajcę jak sie okazało. Napięcie miedzy przewodami od alternatora wyszło odpowiednio 25v 13v i 32v. Powinno byc w okolicach 60v.
Także alternator dokonał żywota prawdopodobnie.
Powrót do domu na nowym aku udał sie ale z ładowaniem w połowie drogi. Dojechałem na nim bez świateł i z wyłączonym abs-em jakies 60 km. Na szczęście prądu brakło i stanął w Myślenicach i tam ogarnąłem ładowanie na stacji benzynowej i jakoś dokulałem sie do domu.
Poczytałem troche w necie po tym co mi się przytrafiło I wychodzi na to że vstromy drugiej generacji mialy akcje serwisową na wymianę wadliwych alternatorów. Podobno potrafiły sie przepalić już nawet w okolicach 20 tyś przebiegu. Ale mogly też przejechać 80 tys.
Mój ma nalatane 77 tyś. Stąd pytanie czy ktoś miał doświadczenie z taką akcją. Czy wymieniał alternator. Chat podpowiedział mi że po takiej akcji naklejali jakas zieloną naklejkę w okolicach ramy i tabliczki znamionowej. Nie wiem czy to prawda ale u mnie nic takiego nie znalazłem. Po numerach alternatora tez mozna rozpoznać podobno czy był wymieniony.
Ja jeszcze sie do swojego nie dostałem takze zobaczymy dopiero.
I moje drugie pytanie czy macie doświadczenia z firmą Gywer? Jak z jakością, czy dawać do regeneracji czy pchać sie w zamiennik?
Oryginal odpada bo cena kosmos.
Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Dl 650 l3 uszkodzony alternator.
Re: Dl 650 l3 uszkodzony alternator.
Skontaktuj się z serwisem Suzuki może wymienią w ramach tej akcji serwisowej jeszcze
2 lata temu zadzwoniłem do serwisu Suzuki w Łodzi bo niedaleko był do kupienia dl 650 z 15 toku z przebiegiem poniżej 1000 km sprowadzony ze Stanów zarejestrowany już w Polsce bez przeglądu i pytałem czy można go przywieźć żeby go sprawdzili czy warto go kupić podałem nr win i powiedzieli że należy mu się akcja serwisowa też coś tam do wymiany było
Także może warto spróbować skontaktować się z serwisem
Ja tamtego jednak nie pojechałem obejżeć i nie kupiłem bo w papierach coś nie grało wyglądał jak nowy z salonu a okazało się że widniał w kanadyjskich jako złom
2 lata temu zadzwoniłem do serwisu Suzuki w Łodzi bo niedaleko był do kupienia dl 650 z 15 toku z przebiegiem poniżej 1000 km sprowadzony ze Stanów zarejestrowany już w Polsce bez przeglądu i pytałem czy można go przywieźć żeby go sprawdzili czy warto go kupić podałem nr win i powiedzieli że należy mu się akcja serwisowa też coś tam do wymiany było
Także może warto spróbować skontaktować się z serwisem
Ja tamtego jednak nie pojechałem obejżeć i nie kupiłem bo w papierach coś nie grało wyglądał jak nowy z salonu a okazało się że widniał w kanadyjskich jako złom
Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski
Re: Dl 650 l3 uszkodzony alternator.
Mały update.
Sprawdziłem na stronie suzuki po vinie i wyszło że motor miał akcje serwisową wymiany stojana alternatora. Status - do wykonania. Czyli nikt nie ogarnął tego od 2016 bo z tego roku jest ta akcja serwisowa.
Napisałem do suzuki polska maila czy akcja jest aktywna jeszcze i czy obejmuje moj motocykl.
Zobaczymy jaka bedzie odpowiedź.
Nie chce mi się wierzyć że po 10 latach była by jeszcze aktywna ta akcja i zrobią to za darmo ale moze zaskoczę sie pozytywnie.
Sprawdziłem na stronie suzuki po vinie i wyszło że motor miał akcje serwisową wymiany stojana alternatora. Status - do wykonania. Czyli nikt nie ogarnął tego od 2016 bo z tego roku jest ta akcja serwisowa.
Napisałem do suzuki polska maila czy akcja jest aktywna jeszcze i czy obejmuje moj motocykl.
Zobaczymy jaka bedzie odpowiedź.
Nie chce mi się wierzyć że po 10 latach była by jeszcze aktywna ta akcja i zrobią to za darmo ale moze zaskoczę sie pozytywnie.
Dl1000-2014