Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
TRE - Timing Retard Eliminator - z czym się to je, usunięcie
Re: TRE - Timing Retard Eliminator - z czym się to je, usunięcie
A że tak zapytam czy nasze DL (przynajmniej 1000) nie mają obciętej maks prędkości na 6 biegu? Tzn. nie kręcą sie powyżej jakichś obrotów na 6? Gdzieś tak czytałem ale może to mój błąd. Bo jeśli tak to lepiej symulować 5 bieg.
Yamaha DT125--->Honda Shadow 125--->Suzuki DL1000 V-Strom
Tags:
Dl1000 ma ograniczony 5 i 6 bieg (obroty), nieograniczona jest tylko czwórka. Działa to także jako speed limiter. Dl650 tre nie dotyczy.
KTM 1290 Super Adventure S
A no właśnie. Czyli najlepiej symulować 4 bieg, a nie 6 jak w opisie.
Yamaha DT125--->Honda Shadow 125--->Suzuki DL1000 V-Strom
Gdzieś juz chyba wrzucałem to na forum, że wg instrukcji wyświetlacza biegów z tre, dla DL1000 ustawia się symulację biegu 4.
Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.
Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.
Romet Komar -> Suzuki GSF 600 Bandit -> Suzuki V-Strom 1000
Dla DL650 - symulacja 6tego biegu1general1 pisze:A no właśnie. Czyli najlepiej symulować 4 bieg, a nie 6 jak w opisie.
DL1000 - symulacja 4tego biegu
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to posiadam owe TRE w przełącznikiem TRE on / off.
Dl650 nie ma ograniczonej mocy na zadnym biegu, nie wprowadzaj ludzi w błąd 
Ja twierdzę, że jednak motocykle suzuki zbudowane na wtrysku mają na pierwszych biegach ograniczoną moc. Przeglądnij sobie stronę healtecha oferującego GIPRO z Atre do dl650 preferując ustawienia dla biegu 6 (:
https://www.healtech-electronics.com/do ... 4-2013.pdf
Polecam się douczyć co to jest timing retard.
https://www.healtech-electronics.com/do ... 4-2013.pdf
Polecam się douczyć co to jest timing retard.
Wiem dokładnie co to jest TR, faktycznie GI pro ma to w ofercie... To jest dla mnie co najmniej dziwne, jesli to jest prawda.... Ograniczac tysiaca to rozumiem ale 650

Jaki jest wpływ dłubania w TRE na zapalanie zimnego DL 650 K5 ? Chodzi mi tu o mapę dla 6-go biegu.
Działanie TRE
6 - N - 6 - 6 - 6 - 6 - 6
Wciśnięcie sprzęgła powoduje wejście mapy luzu. Oczywiście mówię o mojej konstrukcji. Są różne szkoły tworzenia TRE.
6 - N - 6 - 6 - 6 - 6 - 6
Wciśnięcie sprzęgła powoduje wejście mapy luzu. Oczywiście mówię o mojej konstrukcji. Są różne szkoły tworzenia TRE.
DL1000, nieograniczona mapa jest z czwórki a nie z szóstki.....
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
W DL650 AL2 powinna byc wybrana symulacja 5 czy 6 biegu? Czy nie ma to znaczenia?Carry pisze: W ECU ustawia się to tak, że wartości map dla grupy 3 kopiuje się na grupy 1 i 2 więc zamiast 3 grup ostatniecznie jest tylko grupa 3 dla każdego biegu + neutral. Więc korzysta się z mapy 5 i 6 biegu na wszystkich biegach bo jest najbardziej przyśpieszona na zapłonie
( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Nie ma - 5 jest o tyle lepszy że ściąga blokadę ograniczenia max obrotów na 6 biegu więc z asady powinno się robić to na biegu 5
przypominam tylko że wtedy też ECU wszystko bierze z biegu 5 (czasem nawet i ja nie wiem co siedzie w mapach ukrytych i co tam sobie ECu dobiera)
przypominam tylko że wtedy też ECU wszystko bierze z biegu 5 (czasem nawet i ja nie wiem co siedzie w mapach ukrytych i co tam sobie ECu dobiera)
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Czyli biorac mape z 5 biegu nie bedzie odcinki przy 10 tys obrotow?
Ale co bierze z danego biegu?
Ale co bierze z danego biegu?
( . Y . )
odgrzewam kotleta ale mam pytanie na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi: zamontowałem TRE z wyłącznikiem, różnica w kulturze pracy silnika jest na plus, z przyczyn oczywistych nie zapala się kontrolka 6 biegu ale czy wyświetlacz biegu, taki od chińczyka, z wtyczką do gniazda serwisowego, będzie działał normalnie?
DL1000 K5
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Nie bedzie, bo taki "pstrykana" to najczesciej zwykly rezystor ktory oszukuje komputer "na chama". 
( . Y . )
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Układ TRE w 1000 ma sens.
Nie wyobrażam sobe ze DL1000 będzie taki histeryczny jak jego ojciec TL1000.
Trup słał by się gęsto.
Nie wyobrażam sobe ze DL1000 będzie taki histeryczny jak jego ojciec TL1000.
Trup słał by się gęsto.

Miałem TRE w DL1000. To w zasadzie nic nie daje... Realny plus był po zamontowaniu Powercommandera i dostrojeniu map indywidualnie pod silnik. Silnik starego DLa ma trochę wspólnego z zabijaką TL. Niestety ma też jego wady...
Nowy dl1000 to podobno zupełnie inny świat w kwestii dopracowania map zapłonowych.
TRE testowałem przez kilka tys km. Ostatecznie jeździłem z wyłączonym a na indywidualnej mapie z Powercommandera. Ale ja jestem wymagający w kwestii pracy silnika.
650, niezależnie od rocznika nie potrzebuje żadnej z tych rzeczy. To jej duży plus.
Pozdrawiam
Zimny
Nowy dl1000 to podobno zupełnie inny świat w kwestii dopracowania map zapłonowych.
TRE testowałem przez kilka tys km. Ostatecznie jeździłem z wyłączonym a na indywidualnej mapie z Powercommandera. Ale ja jestem wymagający w kwestii pracy silnika.
650, niezależnie od rocznika nie potrzebuje żadnej z tych rzeczy. To jej duży plus.
Pozdrawiam
Zimny
Moje ex V-Stromy: 650K5, 650AL2,1000K4, 650K5,1000 AL8 -> a teraz ponownie Mniejszość Niemiecka - F800GS ADV -> R1200GS K25 DOHC
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Moje zdanie jest takie że skoro ktoś w fabryce policzył i zestroił tak silnik jak jest to musi mieć to sens i niech zostanie. Jak potrzeba większego wariata to KTM czy Multistrada. Oczywiście tuning jdst ok, tłumik czy kompletny wydech, strojenie silnika u tunera, ale odcinanie kabelków czy oszukiwanie ECU rezystorami?
Nie zrozumcie mnie źle ale to trochę jak skręcanie sprężyn na sztywno w bewmkach przez małolatów.
Nie zrozumcie mnie źle ale to trochę jak skręcanie sprężyn na sztywno w bewmkach przez małolatów.