Pierwszy post na nowym forum

Nie zamyka sie lancuchow pomiarowych.kasin pisze:U mnie to wygląda tak - mistrz suwmiarki i Painta![]()
- czyli np podając długość całkowitą detalu nie podaje się najmniej ważnego wymiaru - wyjdzie on z sumowania reszty podanych wymiarów, pozostawiając nie zamknięty wymiar na błędy pomiaru i błędy wykonaniaPyxis pisze:Nie zamyka sie lancuchow pomiarowych.kasin pisze:U mnie to wygląda tak - mistrz suwmiarki i Painta![]()
Mądrych to i dobrze poczytaćAntyks pisze:- czyli np podając długość całkowitą detalu nie podaje się najmniej ważnego wymiaru - wyjdzie on z sumowania reszty podanych wymiarów, pozostawiając nie zamknięty wymiar na błędy pomiaru i błędy wykonaniaPyxis pisze:Nie zamyka sie lancuchow pomiarowych.kasin pisze:U mnie to wygląda tak - mistrz suwmiarki i Painta![]()
- osobiście dodał bym także że taki coś ze zdjęcia, co ma fi 6 na gwincie i fi 5 w żłobieniu to inaczej gwint metryczny M6 - i właśnie jako "M6" wystarczy go zaznaczyć . A do gwintu innego niż metryczny i tak jest potrzeba większej ilości parametrów lub po prostu grzebień - czyli wzornik do gwintów.