Garmin Basecamp
Garmin Basecamp
Cześć!
Czy ktoś z Was umie się posługiwać aplikacją Garmin Basecamp na komputerze? Usiłuję za jej pomocą zaplanować sobie trasę, ale to jest dla mnie jakaś masakra - może źle do tego podchodzę i zbyt szybko się zniechęcam, bo to jest łatwe i przyjemne? Ktoś może mi podpowie i doradzi, czy rzucić to w diabły, czy zażyć coś na uspokojenie i się tego uczyć?
Czy ktoś z Was umie się posługiwać aplikacją Garmin Basecamp na komputerze? Usiłuję za jej pomocą zaplanować sobie trasę, ale to jest dla mnie jakaś masakra - może źle do tego podchodzę i zbyt szybko się zniechęcam, bo to jest łatwe i przyjemne? Ktoś może mi podpowie i doradzi, czy rzucić to w diabły, czy zażyć coś na uspokojenie i się tego uczyć?
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
Re: Garmin Basecamp
Weź drinka i włącz mapy Google.
To najlepszy zestaw do planowania podróży
To najlepszy zestaw do planowania podróży

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE
SP6AZE
Tak robię, ale nie chce wpaść w alkoholizm
stąd pytanie o korzystanie z Basecamp.

Przekonaliście mnie
idę po drinka.
Oglądałem parę tutoriali na YT - ale dotąd wolę zaplanować trasę na Google Maps, potem konwersja na gpx i import do Navi. Basecamp jest z poprzedniej epoki, choć pewnie ma wiele możliwości, ale trzeba zrobić doktorat, by to wykorzystać.

Oglądałem parę tutoriali na YT - ale dotąd wolę zaplanować trasę na Google Maps, potem konwersja na gpx i import do Navi. Basecamp jest z poprzedniej epoki, choć pewnie ma wiele możliwości, ale trzeba zrobić doktorat, by to wykorzystać.
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
Bo najlepsze pomysły rodzą się właśnie przy drinkucrimson111 pisze:Przekonaliście mnieidę po drinka.

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE
SP6AZE
Ja uzywam do etrexa ale nie jest to ani przyjemne ani szybkie
fakt lepiej coś walnąć przed 

DL650A L8
Przed i poLord pisze:Ja uzywam do etrexa ale nie jest to ani przyjemne ani szybkiefakt lepiej coś walnąć przed

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Też mogę polecić myrouteapp, do tomtoma eksport trasy na dwa kliknięcia, bardzo wygodnie. Do Garmina może być trochę więcej zachodu ale i tak warto spróbować.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Ja mam na myrouteapp wersję płatną - fajna opcja z różnymi mapami - możesz włączyć mapy gugla, tomtom i kilka innych. Rózne trasy pokazuje w zależności od wybranego typu mapy.
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
- Filip_V650
- AM
Używam Basecampa do planowania wszystkich moich tras na 64s i uważam, że sprawdza się doskonale.
Jeśli chodzi o mapy, to korzystam z darmowych map OSM (http://garmin.openstreetmap.nl/).
Taki mix umożliwia mi tworzenie dowolnych tras offroadowych, drogowych czy pieszych. Wszystko hula jak trzeba, żadnych problemów z generowaniem ścieżek, zgrywaniem na urządzenie i późniejszą obsługą.
Mogę coś podpowiedzieć jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
Jeśli chodzi o mapy, to korzystam z darmowych map OSM (http://garmin.openstreetmap.nl/).
Taki mix umożliwia mi tworzenie dowolnych tras offroadowych, drogowych czy pieszych. Wszystko hula jak trzeba, żadnych problemów z generowaniem ścieżek, zgrywaniem na urządzenie i późniejszą obsługą.
Mogę coś podpowiedzieć jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
Suzuki DL650AL4 V-Strom
Yamaha XT660Z Tenere
Yamaha XT660Z Tenere
Dzięki .
Pewnie się odezwę na priv z konkretnymi pytaniami, ale na spokojnie, bo teraz mam młynek i mało czasu.
Pewnie się odezwę na priv z konkretnymi pytaniami, ale na spokojnie, bo teraz mam młynek i mało czasu.
Garmina i base campa przerobiłem w zeszły roku i wiem jak go oszukać żeby prowadził w 100% zgodnie z naszymi pos
Goggle jest ok ale zmienia trasy a z moimi pomysłami garmin prowadzi nas po sznurku
Jak bedziesz chciał konkretnie cos się dowiedzieć to dzwoń wieczorem albo napisz wcześniej czy dam rade i krok po kroku Cie przeprowadze.
Chwile tylko sobie przypomne i oszczedze Ci duuużo czasu
Krzysiek 695735979
Goggle jest ok ale zmienia trasy a z moimi pomysłami garmin prowadzi nas po sznurku
Jak bedziesz chciał konkretnie cos się dowiedzieć to dzwoń wieczorem albo napisz wcześniej czy dam rade i krok po kroku Cie przeprowadze.
Chwile tylko sobie przypomne i oszczedze Ci duuużo czasu

Krzysiek 695735979
Dzięki, bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy.
Jednak pewnie dopiero w lutym, bo teraz mam spory młynek jeszcze w pracy i wieczorami muszę pracować.
Przypomnę się w lutym
Jednak pewnie dopiero w lutym, bo teraz mam spory młynek jeszcze w pracy i wieczorami muszę pracować.
Przypomnę się w lutym

NIe ma sprawy.
W lutym bede lepiej przygotowany bo siadam niedługo do nowych map dla garmina wiec przypomne sobie
W lutym bede lepiej przygotowany bo siadam niedługo do nowych map dla garmina wiec przypomne sobie
Cześć!
Prosiłbym znających temat o wyjaśnienie takiego problemu.
Otóż, mam trasę zaplanowaną na Google Maps:
https://www.google.com/maps/dir/Stacja+ ... b1!2b1!3e0
[Trasa zaprojektowana przez kolegę Emiliana na wyjazd w Tatry za tydzień]
Teraz ją konwertuję za pomocą https://mapstogpx.com do formatu gpx
Importuję do Garmina i mam sieczkę - wyjaśnijcie mi proszę z czego to wynika i czy da się to jakoś rozwiązać.
Tak wygląda mapa na Google'ach:
a tak w Basecamp:
Prosiłbym znających temat o wyjaśnienie takiego problemu.
Otóż, mam trasę zaplanowaną na Google Maps:
https://www.google.com/maps/dir/Stacja+ ... b1!2b1!3e0
[Trasa zaprojektowana przez kolegę Emiliana na wyjazd w Tatry za tydzień]
Teraz ją konwertuję za pomocą https://mapstogpx.com do formatu gpx
Importuję do Garmina i mam sieczkę - wyjaśnijcie mi proszę z czego to wynika i czy da się to jakoś rozwiązać.
Tak wygląda mapa na Google'ach:
a tak w Basecamp:
@crimson111.
Imoprt do gpx możesz zrobić do tak zwanej trasy (route) i śladu (track). Trasa jest sekwencją punktów trasy, jest to plan nawigacji. Ścieżka to zapisana ścieżka, którą faktycznie podążałeś podczas próby realizacji planu (trasy). I może właśnie zaimoprtowałeś plik jako trasę i stąd nawigacja pobrała tylko te kilka punktów pośrednich i sama "nabazgrała" ścieżkę trasy.
Spróbuj stworzyć plik gpx ale jako ścieżkę. (minus tego jest taki że taki ślad będzie miał kilka tyśiecy punktów pośrednich ale za to będzie dokładnie odwzorowany)
Do konwersji mapy google do gpx ja używam strony: gpsvisualizer. Tu musisz mieć jednak utworzony API Key w Google.
Imoprt do gpx możesz zrobić do tak zwanej trasy (route) i śladu (track). Trasa jest sekwencją punktów trasy, jest to plan nawigacji. Ścieżka to zapisana ścieżka, którą faktycznie podążałeś podczas próby realizacji planu (trasy). I może właśnie zaimoprtowałeś plik jako trasę i stąd nawigacja pobrała tylko te kilka punktów pośrednich i sama "nabazgrała" ścieżkę trasy.
Spróbuj stworzyć plik gpx ale jako ścieżkę. (minus tego jest taki że taki ślad będzie miał kilka tyśiecy punktów pośrednich ale za to będzie dokładnie odwzorowany)
Do konwersji mapy google do gpx ja używam strony: gpsvisualizer. Tu musisz mieć jednak utworzony API Key w Google.