Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Post autor: SimOn! »

Może się komuś to przyda.
Jak wiadomo w DL-ach w momencie wciśnięcia przycisku rozrusznika gasną światła by sie znów zapalić po puszczeniu przycisku. Zdarza się natomiast, że ni z gruchy ni z pietruchy nie mamy przednich świateł mijania i drogowych - postojówki się świecą lub mamy problem z uruchamianiem rozrusznika nie łapie od razu. Czasem też jest tak, że po odpaleniu światła się nie zapalają.

Pierwsze co to wiadomo sprawdzamy bezpieczniki i jeżeli są ok to wtedy mamy dwa miejsca do sprawdzenia:
1. Kostkę pod prawym przednik plastikiem w okolicy korka chłodnicy i regulatora napięcia - korozja styków.
2. Drugie miejsce to włącznik rozrusznika. Za to się bierzemy. :)
1.jpg
Jest to wszystko spowodowane dziwnym pomysłem Suzuki (oszczędzili na przekaźniku), bo zasilanie na lampy idzie przez dwa małe piny stykające się z kontaktami, wszystko jest "na świeżym powietrzu" i ulega stopniowo korozji. Raz, że do świateł dociera niższe napięcie (są słabsze) a dwa w samym włączniku powstaje opór i zaczyna się wszystko nagrzewać. W ekstremalnych przypadkach dochodzi do stopienia wnętrza włącznika. Cały komplet przełączników (zapłon i rozrusznik) to jakieś 300 zł więc jest o co walczyć ;)

No to do boju, czyścim :)

Potrzebne nam są:
- Śrubokręt krzyżakowy PH2
- Środek do czyszczenia i konserwacji styków np. taki
plyn-do-czyszczenia-stykow-elektrycznych-s-pm-150-ml-elektrosol,large.jpg
plyn-do-czyszczenia-stykow-elektrycznych-s-pm-150-ml-elektrosol,large.jpg (27.71 KiB) Przejrzano 6827 razy
lub taki
f_22254.jpg
f_22254.jpg (18.15 KiB) Przejrzano 6827 razy
- Papier ścierny 400 lub 800
- Smar silikonowy

Wykręcamy dwie śruby (śrubokręt krzyżakowy PH2) mocujące obudowę przełączników do kierownicy. Są od spodu jedna z przodu druga z tyłu. W niektórych rocznikach mają różną długość, zwróćcie na to uwagę.
2.jpg
Odcinamy widoczną "trytkę" trzymającą kabel i wyciągamy czarny element dociskający kable. Na zdjęciu to to coś z rdzawym nalotem.
[Rdza jest z wnętrza kierownicy do której przez lata dostaje się woda i wypływa częściowo do obudowy przełącznika]
3.jpg
Odkręcamy widoczny złoty wkręt - znów śrubokręt PH2. Zdejmujemy białą plastikową pokrywkę.
4.jpg
Widać już mniej więcej o co chodzi w przełączniku. Cztery kable:
-żółto/biały i pomarańczowo/czerwony -> światła
-pomarańczowo/biały i żółto/zielony -> rozrusznik

Teraz odkręcamy kolejny wkręt (srebrny) i wyciągamy przełącznik z obudowy. Dolana część całej obudowy przełączników ma nam zostać w ręku ;)
5.jpg
Ostrożnie rozdzielamy (otwieramy włącznik) oddzielamy białą część od czarnej (tej z kablami). Wszystko trzyma się na dwóch języczkach zatrzaskowych. Idzie bardzo łatwo ale zachowajcie ostrożność bo jak to się połamie to... serwis i 300 PLN :mrgreen:

Jak operacja się powiedzie to biała część zostaje nam w rękach i wygląda tak.
7.jpg
A przy kierownicy zostaje to czarne z kablami. Tu widać jak wyglądają "kontakty" od dołu.
6.jpg
Obie części dobrze przepłukujemy preparatem do czyszczenia i jedziemy papierkiem ściernym do czystości. Mam być ładny miedziany kolor (jasny). Wycieramy do czysta i na koniec nanosimy cienką warstwę preparatu, zapobiegnie to szybkiemu utlenianiu się styków. Tylko nie róbcie tego jakimś papierem o małej gradacji bo wszystko poniszczycie i znów.. 300 PLN :mrgreen:

UPDATE:
Jeżeli po krótkim czasie znów pojawia się problem to wina leży w sprężynce która zapewnia wypychanie miedzianych pinów ku górze. Dostaje się tam brud a same piny to tak naprawdę blaszka która też śniedzieje, wewnątrz tego białego plastiku.

Zobaczcie na tym zdjęciu o którą sprężynkę mi chodzi.
20170527_130354.jpg
Jak widać piny wyciągnąłem maksymalnie do góry a sprężyna została na dole. Trzeba to wszystko dobrze wyczyścić i rozruszać. Potem przesmarować i sprawdzić czy jak wciskamy piny w dół to same odbijają ku górze (muszą odbijać inaczej nadal będą problemy ze stykiem). Czyścimy, smarujemy i ruszamy tak długo aż będzie działało płynnie.

Elementy ruchome (NIE STYKI) włącznika smarujemy delikatnie smarem silikonowym do plastiku.
Potem składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Nie zapomnijcie o założeniu trtyki na koniec kabla wchodzącego w obudowę przełączników.

Cieszymy się znów świeceniem świateł :mrgreen: (No i okazało się, że wypada klosze przepolerować :lol: )
8.jpg
Ostatnio zmieniony 30 maja 2017, 14:47 przez SimOn!, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocena: 41.17647%

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowa ;)

Tags:

prebenny
A+B+C

Re: Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Post autor: prebenny »

Fajny poradnik :)

Jedno pytanie tylko - myślisz, że dałoby się przerobić żeby prąd nie szedł przez przełącznik tylko dodatkowy przekaźnik? Rozwiązałoby to problem trwałości włącznika i trochę zwiększyło moc świateł :) W sumie chińczycy robią takie wiązki omijające oryginalną wiązkę do HIDów - może to by się dało zastosować ;)

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

prebenny pisze:Fajny poradnik :)

Jedno pytanie tylko - myślisz, że dałoby się przerobić żeby prąd nie szedł przez przełącznik tylko dodatkowy przekaźnik? Rozwiązałoby to problem trwałości włącznika i trochę zwiększyło moc świateł :) W sumie chińczycy robią takie wiązki omijające oryginalną wiązkę do HIDów - może to by się dało zastosować ;)
Da się. Za Wielką Wodą ;) jest gościu co robi gotowe zestawy... można plagiacik strzelić. http://easternbeaver.com/Main/Bike_Spec ... strom.html

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowa ;)

Suszny
A

Post autor: Suszny »

Miałem identyczny przypadek w Bieszczadach i rozbierałem to na drodze ;)

V-strom 650 K5

Awatar użytkownika
kitza
A2

Post autor: kitza »

Czy w przypadku przełącznika w starym tysiącu (z ręcznym włącznikiem świateł) zasada naprawy jest taka sama?
Kilka dni po zakupie zgasły mi światła. Poruszałem wiązką kabli pod lewą owiewką i światłą wróciły. Po kilku dniach zgasły znowu. Ruszanie kablami już nic nie dało.Poczytałem o słynnej żółtej kostce za chłodnicą. Zanim jednak się do nich dogrzebałem światła wróciły ale uznałem, że skoro i tak rozbieram Stroma do przeglądu przed sezonem to przy okazji zajrzę i tam. Wyczyściłem wszystkie kostki jakie znalazłem za chłodnicą kontaktem do czyszczenia i zabezpieczyłem kontaktem do zabezpieczania/konserwacji. Po kilku dniach znowu się nie włączyły ale po skręceniu kierownicą w lewo wróciły. Do dziś :/
Dziś dojechałem do pracy na światłach. Z pracy, niestety wracałem już bez.

Romet Komar -> Suzuki GSF 600 Bandit -> Suzuki V-Strom 1000

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Rozbierz, zobacz. Budowa włącznika zapewne jest taka sama.

Jakby to nie pomogło to będziesz musiał zobaczyć wiązkę kabli przy główce ramy czy czasem gdzieś tam nie ma przerwy w kablach (na co by wskazywał powrót oświetlenia po poruszaniu kierownicą).

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
daw103
A2

Post autor: daw103 »

Witam
Dziś się stało motocykl stracił oczy i to tak nagle :D Od 11.06 już w sumie ich nie było:)
To co Ja się napociłem żeby to ogarnąć. Wiec zacznę może od początku.
Diagnoza: nie świecą przednie światła wiec zaczynam mierzyć- brak prądu na bezpieczniku - bezpiecznik sprawdzony.
Wiec lecimy dalej przycisk rozrusznika - rozebrany przeczyszczony zgodnie z instrukcją kolegi wyżej - dalej nic :D
Kolejny przełącznik to światła mijania/drogowe - przedzwoniony miernikiem wszystko ok prądu brak - rozbieramy motocykl :D: owiewki bak obudowa filtra powietrza. i zaczynamy od przodu kostka po lewej stronie (ta z przewodami do licznika) wyczyszczona przesmarowana electrosolem i dalej nic. Po zdjęciu obudowy filtra powietrza ukazuje się nam kilka kostek wiec lecimy dalej, pierwsza z lewej ta żółta przeczyszczona nasmarowana - dalej nic i w końcu dochodzimy do kostki czarnej po prawej stronie idzie do niej wiązka z przycisku rozrusznika. Przesmarowana przeczyszczona wpinam i JUPI są światła, ale tylko chwilowa radość. okazuje się że w momencie poruszania kostkami styk się traci. Więc zabrałem się do gruntownego czyszczenia i konserwacji styków. Pin po pinie wypinałem z kostki czyściłem, smarowałem zagniatałem piny i tak w oby dwóch kostkach. Po wszystkim kostki weszły bardzo ciężko. I oto chwila prawdy - zapłon........ JUPI są światła ruszanie kostkami tego nie zmienia nadal świecą. Problem rozwiązałem dzięki pomocy Antyksa za co serdecznie dziękuję. O ile na mechanice trochę się znam bez porad kolegi odnośnie elektryki mało co moto wylądowało by na serwisie Suzuki. Mam nadzieję że moje wypociny się komuś przydadzą :D
P.S- IŻU czemu mi nie powiedziałeś w Krakowie że świateł nie mam :D :)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

No i mnie dopadło na zlocie :)

Temat przeczytałem więc zaraz się zabieram do roboty. Aczkolwiek ma nieco po zlocie lenia więc dzisiaj zabiorę się za prawą stronę czyli przycisk rozrusznikowy.
Relację zdam.

EDIT

No i sprawa załatwiona. Oczywiście winien był przycisk od rozrusznika. Styki powypalane. Dzieje się tak dlatego, że cały prąd na światła idzie przez te styki a nie przez przekaźnik - co z resztą @SimOn!pisał.

Podziękowanie dla autora tematu bo dzięki niemu sprawa załatwiona w 15 minut.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
kitza
A2

Re: RE: Re: Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

daw103 pisze: Więc zabrałem się do gruntownego czyszczenia i konserwacji styków. Pin po pinie wypinałem z kostki czyściłem, smarowałem zagniatałem piny i tak w oby dwóch kostkach. Po wszystkim kostki weszły bardzo ciężko. I oto chwila prawdy - zapłon)
Jak udało Ci się wypiąć piny z kostek?
Próbowałem ostatnio i za cholerę nie dało się ich wyjąć, a szlag mnie juz powoli trafia bo wczoraj trzeci raz zgasły mi światła. Kostki czuściłem juz dwa razy ale bez wyjęcia pinów to takie czyszczenie na niewiele się zda. Najchętniej to bym zlutował przewody od świateł na stałe tylko nie wiem które to.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Awatar użytkownika
daw103
A2

Re: RE: Re: RE: Re: Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Post autor: daw103 »

kitza pisze:
daw103 pisze: Więc zabrałem się do gruntownego czyszczenia i konserwacji styków. Pin po pinie wypinałem z kostki czyściłem, smarowałem zagniatałem piny i tak w oby dwóch kostkach. Po wszystkim kostki weszły bardzo ciężko. I oto chwila prawdy - zapłon)
Próbowałem ostatnio i za cholerę nie dało się ich wyjąć, a szlag mnie juz powoli trafia bo wczoraj trzeci raz zgasły mi światła. Kostki czuściłem juz dwa razy ale bez wyjęcia pinów to takie czyszczenie na niewiele się zda. Najchętniej to bym zlutował przewody od świateł na stałe tylko nie wiem które to.

Malutki śrubokręt płaski wkładasz od strony wewnętrznej kostki. Wyginasz się zabezpieczenie i kostka wychodzi:) nie mam niestety zdjęć bo bym Ci to zaznaczył. Zrób fotkę kostki jak co to zaznaczę to miejsce.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

janusz.dabro
A1

Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Post autor: janusz.dabro »

daw103 pisze:
kitza pisze:

Malutki śrubokręt płaski wkładasz od strony wewnętrznej kostki. Wyginasz się zabezpieczenie i kostka wychodzi:) nie mam niestety zdjęć bo bym Ci to zaznaczył. Zrób fotkę kostki jak co to zaznaczę to miejsce.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Walczyłem dziś z tematem. Chciałem pojechać poćwiczyć na placu (swieżak) i złapał mnie mocny deszcz ledwo jak ruszyłem. Wracając zorientowałem się, że nie mam świateł mijania (drogowe się włączały). Wyłącznik wyczyściłem ale był jak nowy. Chyba handbary dobrze go chronią. Zatem kostka pod airboxem. Chyba się udało...to znaczy udało tylko mam nadzieje, że na dłużej. Ale też nie dałem rady wyjąć jednego pina (z dwóch ewidentnie przypalonych). Kostka pierwsza z lewej jak widać na zdjęciu. Piny też skrajne.
Gdyby nie Wasza pomoc byłbym w d... Dzięki.
A...wczoraj i kilka dni wcześniej światła jakby zmieniały natężenie w trakcie jazdy, delikatnie i nie zależnie od obrotów. Myślę że to może być sygnał na przyszłość. Są takie objawy trzeba działać. Zastanawiam się czy też tak mieliście?ObrazekObrazek

Woocky
AM

Post autor: Woocky »

Super instrukcja wielkie dzięki pomogła mi ogarnąć brak świateł samodzielnie i zaoszczędzić niezły grosz na serwisie.
Pozdrawiam!

Woocky
AM

Post autor: Woocky »

a dodam że WD-40 też działa - po rozkręceniu pstryczka rozrusznika i całej reszty zgodnie z instrukcją piny miałem brudne - ścierny papier i WD40, poskręcałem i jak ta lala;)

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

też mnie dopadła ostatnio ta biała kostka i brak świateł - dzięki za poradnik ;)

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Awatar użytkownika
kitza
A2

Ja po trzecim czyszczeniu kostki powiedziałem sobie dość. Wyjąłem przewody z kostki, zlutowałem poza kostką i mam teraz spokój :)

janusz.dabro
A1

ja w końcu zebrałem się i przerobiłem instalację (nowe kable, przekaźniki i dołożyłem wyłącznik). Trochę mi zeszło ale jest git. jak cos mogę wrzucić schemat.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

wrzuć, wrzuć

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

janusz.dabro
A1

Re: RE: Re: Brak przednich świateł - Naprawa / konserwacja przycisku rozrusznika.

Struna pisze:wrzuć, wrzuć
Wyłącznik na lewym niebieskim przewodzie.
@Struna - miekasz niedaleko więc mogę kiedyś pomóc/zapraszam obejrzeć itd.
20180829_123746.jpeg
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

nie wiem czy dobrze rozumiem schemat, ale wygląda na to, że użyłeś jednej wtyczki seryjnej od lampy jako element "sterujący" przekaźnikami i dodałeś dwa nowe gniazda na żarówki zasilane już przez przekaźniki, plus odcięcie zasilania - tak ?

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

janusz.dabro
A1

dokładnie tak. tutaj masz gotowca na którym się wzorowałem
http://easternbeaver.com/Main/Bike_Spec ... strom.html
H4 Dual Headlight Relay Kit - wszytko super tylko ta cena, więc zrobiłem sam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”