Proszę o udział w ankiecie dotyczącej zlotu:

topic7756.html

Halogeny LED

Wszystko co może świecić, dzwonić, błyskać, wyświetlać itp..
Wszystko przez co przepływa prąd.
Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Re: Halogeny LED

Post autor: MrWaski »

Radek_PL_WGM pisze:
13 cze 2025, 18:23
Rozumiem z dotychczasowej dyskusji, że dobrze, aby dwa dodatkowe źródła światła tworzyły trójkąt z głównym światłem mijania.
Czy któryś z konkretnych modeli halogenów może służyć poza opcją świateł przeciwmgłowych jako opcja do jazdy „dziennej”, aby polepszyć widoczność w trakcie jazdy? Nie chciałbym oślepiać innych kierowców po zmroku.
Dyskusja nie jest źródłem obowiązującego prawa. Wszystko jest opisane w Dzienniku Ustaw i Kodeksie drogowym.
https://1drv.ms/b/c/528a2931c7a16e33/ET ... w?e=suX8UX (nie wiem czy ostatnio nie dodano nowych rozporządzeń, a nie chce mi się teraz tego szukać)

Zatem, niedopuszczalne jest w motocyklu świecenie trzech świateł równocześnie poza jednym wyjątkiem - jedno drogowe lub mijania + dwa przeciwmgłowe. Można zatem włączyć dodatkowo dwa przeciwmgłowe, ale tylko w opisanych w KD przypadkach: mgła, zakręty oznaczone znakami ostrzegawczymi.

Byłem kiedyś w salonie Harleya w Rzeszowie i zwróciło moją uwagę to, że piękne amerykańskie motocykle wyposażone w 3 światła, mają środkowe w postaci ATRAPY! Zapytałem dlaczego i dostałem odpowiedź, że to był warunek dopuszczenia do sprzedaży w Polsce.

Tak więc, dodatkowe dwa światła inne niż przeciwmgłowe, są zgodnie z naszym prawem niedopuszczalne.

Osobiście bardzo często łamię przepisy z premedytacją, bo dla mnie ważniejsze jest moje bezpieczeństwo niż ewentualny mandat. W deszczu zawsze można się bronić, że woda rozpylana spod kół samochodowych tworzy mgłę... Zwłaszcza na autostradzie taka mgła z deszczu bardzo ogranicza widoczność.

PS
Oznaczenie przeciwmgłowych LED na kloszu to F3.
Załączniki
20231021_185436.jpg
20231021_185436.jpg (242.93 KiB) Przejrzano 10336 razy

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

Tags:

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

Post autor: Radek_PL_WGM »

Cześć koledzy,
wielkie dzięki za odpowiedzi.

Podchodzę do tematu podobnie jak @MrWaski, chcę mieć lepszą widoczność, aby być bezpieczniejszym, ale również nie mam intencji oślepiać innych kierowców.

Dygresja co do oślepiania - mój Tata - kierowca zawodowy z ponad 40 letnim doświadczeniem, prowadząc autobus miejski, został w nocy oślepiony poza terenem zabudowanym przez kierowcę prowadzącego auto z zamontowanymi „Zenonami” i o mały włos nie potrącił idącego ŚRODKIEM JEZDNI człowieka (daleko mi do obrażania innych, ale był to po prostu amator trunków wyskokowych, któremu weekend przedłużył się z piątku na środę). Dzięki Bogu skończyło się na strachu, ale na podstawie tych doświadczeń i traumy mojego Taty, który jest moim wzorem co do techniki i odpowiedzialności za kółkiem, zrobię wszystko co mogę, aby nie oślepiać innych kierowców.

Czy sądzicie, że te halogeny SW-Motech (https://sw-motech.com.pl/product-pol-12 ... 57EALw_wcB) lub te PUIG (https://puig.pl/2645-5248-halogeny-puig ... r-czarny_n) zamontowane na gmolach i skierowane odpowiednio nisko i na boki będą w stanie dobrze doświetlić jezdnię, a i za dnia zwiększyć widoczność?

Mam też ciągle dylemat co do wyboru bo SW-Motech poza znaczącą różnicą cenową wydają się mieć mniejszą moc. Czy PUIG to dobry wybór? Do tej pory korzystałem z akcesoriów PUIGa do sporta (owiewki etc.), ale nigdy z oświetlenia. Będę wdzięczny za opinie użytkowników.

Życzę udanego weekendu i jadę nabijać kilometry przed pierwszym serwisem - nie to, abym nie miał z tego tytułu radochy i banana na twarzy ;-)

Radek

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

PiotrEm pisze:
13 cze 2025, 19:10
PiotrEm pisze:
06 kwie 2025, 16:26
Ja mam te. Ustawione mocno w dół, chociaż maja wyraźne odcięcie. I mimo takiego ustawienia po zachowaniu kierowców widzę, że działają.
Za niewiele drożej, z homologacją (i fv).
https://mking.pl/halogeny-motocyklowe/h ... adero.html
Nikt mi nigdy nie mrugnął.
ledy.jpg
Fajowe, dzięki! Cena też dużo bardziej konkurencyjna niż u PUIGa i SW-Motech.
Jak długo je masz? No i muszę zapytać bo noga jestem w tematach elektryki. Montaż to jakiś plug&play czy trzeba jakoś wiązkę modyfikować?
Radek

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

SW-Motecha miałem u siebie ale dalekosiężne a nie przeciwmgielne (tak mi poradzili w ASO Hondy) - świeciły bardzo ładnie i miały dobrą linię odcięcia.

Dla porównania - oryginalne przeciwmgielne w Triumphie niestety oślepiają mimo homologacji - nie mają żadnego odcięcia i jedynym zabezpieczeniem jest ta 'rybia' soczewka.

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Obczajcie kibel wolności, czyli Piaggio Liberty. Nabytek zeszłoroczny, nowy.
W lampie głównej jest żarówka halogenowa. Ledy zawsze świecą razem ze światłem mijania. W lampie led jest żarówka kierunkowskazu, led nie gaśnie, gdy zapala się żarówka. I ten pojazd posiada homologację drogową, a mi te ledy nie podchodzą ani pod światła do jazdy dziennej, ani obrysowe, ani przeciwmgielne, jak będzie pora przeglądu (za 2 lata), to zapytam diagnosty.
Tymczasem w v-stromie też zrezygnowałem z wyłącznika, ledy zapalą się razem ze światłem mijania po włączenia zapłonu, świecą w dół ("na skarpetki").
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (1.26 MiB) Przejrzano 10267 razy

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Może faktycznie weszło jakieś nowe rozporządzenie, zmieniające zasady gry, o którym nie wiem...?!

Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Radek_PL_WGM pisze:
14 cze 2025, 07:31
Cześć koledzy,
wielkie dzięki za odpowiedzi.

Podchodzę do tematu podobnie jak @MrWaski, chcę mieć lepszą widoczność, aby być bezpieczniejszym, ale również nie mam intencji oślepiać innych kierowców.

Radek
Puig mam i polecam. Moim zdaniem są bardzo dobre.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Post autor: trombel »

A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? Czy przekręcanie stacyjki zapala wszystkie 3 punkty świetlne? Czy raczej jest jakiś pstryczek by włączyć/wyłączyć dodatkowe oświetlenie w każdej chwili? Ja generalnie bardzo nie lubię jeździć po zmroku i tego unikam. Oczy już nie te, w ciemności łatwiej wjechać w dziurę czy na jakąś inną pułapkę. Ale w przyszłości może dołożę dodatkowe oświetlenie i może częściej będę mógł się pobawić w night-ridera ;)

Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

trombel pisze:
15 cze 2025, 12:46
A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? Czy przekręcanie stacyjki zapala wszystkie 3 punkty świetlne? Czy raczej jest jakiś pstryczek by włączyć/wyłączyć dodatkowe oświetlenie w każdej chwili? Ja generalnie bardzo nie lubię jeździć po zmroku i tego unikam. Oczy już nie te, w ciemności łatwiej wjechać w dziurę czy na jakąś inną pułapkę. Ale w przyszłości może dołożę dodatkowe oświetlenie i może częściej będę mógł się pobawić w night-ridera ;)
Ja mam wszytsko po stacyjce. A dodatkowo jest włącznik świateł dodatkowych, jest na stałe włączony.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Po stacyjce z misternym włącznikiem na kierownicy. Wpięte z lewej strony do dedykowanej fabrycznie kostki.

Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

PiotrEm pisze:
14 cze 2025, 00:23
Służbista podstemplował czy dopiero jak zdjąłeś?
Podbił, ale mi podniósł ciśnienie.
trombel pisze:
15 cze 2025, 12:46
A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? (...)
U mnie podobnie, mam podłączone po stacyjce a na kierownicy przełącznik, który był zamontowany na wiązce.

P.S. Ten "oryginalny" :D już raz mi sprawił problem i nie wiedziałem, dlaczego mi światła nie świecą.

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Miałem GIVI na żarówkach halogenowych i były ok. Wymieniłem tam na LED i było lepiej.

Mam Puig na LED i też są fajne.

Polecam te PUIG bardzo

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Smerfciamajda pisze:
16 cze 2025, 13:45
Miałem GIVI na żarówkach halogenowych i były ok. Wymieniłem tam na LED i było lepiej.

Mam Puig na LED i też są fajne.

Polecam te PUIG bardzo
Też mam założone Puig LED jako dodatkowe oświetlenie i też je sobie chwalę.
Mają również homologację.

Old, grumpy man na DL-u 800

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

Cześć.
Pozwolę sobie odgrzać temat - obiecuję, że ostatni raz :-D

Zdecydowałem się na SW-Motech EVO Fog. Mam natomiast pytanie co do miejsca montażu. W poprzednich postach koledzy pisali o umiejscowieniu i sam chciałbym swoje dodatkowe światełka optymalnie zamontować.
Moj V-strom ma zamontowany taki niski gmol jak na zdjęciu.

Czy montując halogen w wersji FOG będzie ok na takim gmolu? W sensie czy nie zniweluję efektywności tych lamp. Często zdarza mi się jeździć w korkach i liczyłem, że uda mi się znaleźć produkt, ktory nieco podniesie moją widoczność.

Zastanawiałem się jeszcze nad montażem obok głownej lampy przy wykorzystaniu dedykowanych uchwytow, ale nie chciałbym przy takiej konfiguracji oślepiać innych kierowcow, a po zmroku osiągnąć lepsze doświetlenie pobocza.

Z gory dzieki za wszelkie sugestie.

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@Radek_PL_WGM - ja w 1050 mam zamontowane na gmolah Heed i bardzo mi to odpowiada.
Miałem na początku zamontowane na gmolach dolnych ale coś inaczej u mnie wyglądają jak u Ciebie, i mi to nie pasowało bo oświetlało chyba bardziej koło :)
Na górnych gmolach świecą OK, na uchwyty przy lampie głównej się nie zdecydowałem bo po pierwsze primo nie podoba mi się taki sposób, po drugie primo świeciłyb by chyba za wysoko i raziły ludków z przeciwka (co z tego, że będę może lepiej widoczny jak co drugie auto będzie mrugać w nocy). Po trzecie primo to jak znajdę gdzieś w tel zdejęcie jak mam zamontowane to podeślę.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Radek_PL_WGM pisze:
24 wrz 2025, 11:02
(...)

Czy montując halogen w wersji FOG będzie ok na takim gmolu? W sensie czy nie zniweluję efektywności tych lamp. Często zdarza mi się jeździć w korkach i liczyłem, że uda mi się znaleźć produkt, ktory nieco podniesie moją widoczność.

Zastanawiałem się jeszcze nad montażem obok głownej lampy przy wykorzystaniu dedykowanych uchwytow, ale nie chciałbym przy takiej konfiguracji oślepiać innych kierowcow, a po zmroku osiągnąć lepsze doświetlenie pobocza.
W korkach znaczenie takich dodatkowych świateł jest niewielkie... przynajmniej moim zdaniem 8-)

Kluczowe są za to podczas "normalnej" i szybkiej jazdy, szczególnie przy przejeżdżaniu skrzyżowań, lewoskrętach, itd. I wówczas powinny być bardzo widoczne... nawet delikatnie dając po oczach jadącym z przeciwka. Co de facto wyklucza używanie ich po zmroku ;)

Sam musisz zdecydować, co dla Ciebie jest ważniejsze - czy Ty masz być bardzo widoczny, czy doświetlanie drogi przed sobą...

A swoją drogą, to czy takie reflektory nie są dostępne w dwóch wariantach: przeciwmgielne i dalekosiężne? Zawsze możesz zastosować oba 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Przeciwmgłowe montuje się jak najniżej, żeby gęsta mgła nie robiła dużej poświaty. Dalekosiężne jak Ci pasuje.

Nawiasem mówiąc, wg "Rozporządzenia", w PL niedopuszczalne jest włączanie trzech punktów świetlnych z przodu. Albo dwa, albo jedno. Wyjątkiem są przeciwmgłowe, które mogą świecić razem z innym oświetleniem. Jednak przeciwmgłowe mogą być włączane tylko podczas mgły i na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi. Dodam, że podczas deszczu woda spod kół tworzy jakby mgłę - zawsze podczas deszczu mam włączone przeciwmgłowe. W słoneczny dzień często też, ale formalnie nie wolno.

Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

No i przeciwmgielnych chyba nie wolno używać w mieście/terenie zabudowanym...
MrWaski pisze:
24 wrz 2025, 12:56
Nawiasem mówiąc, wg "Rozporządzenia", w PL niedopuszczalne jest włączanie trzech punktów świetlnych z przodu. Albo dwa, albo jedno.
@MrWaski A jak traktować niektóre motocyklowe, podwójne lampy przednie? ;) Jak np. w niektórych V-Stromach, Tigerach, itd. Jako jedno światło, czy dwa? :D

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

@biblo nie wiem, nie miałem potrzeby tego przypadku rozkminiać. Zawodowo się tym nie zajmuję.
Tu to znajdziesz: https://1drv.ms/b/c/528a2931c7a16e33/ET ... w?e=YeHyY1 (tyko nie skręć karku podczas analiz tabelek...)
Miłej lektury. ;)

PS
Nie wiem też, czy nie było nowszych [baczność] Rozporządzeń [spocznij].

PPS
Znalazłem swoją ściągę, którą kiedyś zrobiłem by łatwiej to ogarnąć i nie skręcić szyi...
https://1drv.ms/w/c/528a2931c7a16e33/ET ... g?e=AhzXx8

Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

Dzięki Panowie!

@Centrino no właśnie te moje gmole jakieś dziwne i chyba nie do końca to ogarnąłem przy zamawianiu moto. Gdybym miał takie pełne i wyższe jak niektorzy z Was Panowie to bym brał już i się nie zastanawiał. Chętnie zobaczę fotkę, jeżeli znajdziesz, nawet na WhatsApp - 503043187. Thx!

@biblo - chętnie zastosuję dwa warianty jednocześnie tylko coś kupca na nerkę nie mogę znaleźć ;-) Gdyby nie ten nietypowy gmol na mojej Suzi to bym Wam w ogole glow nie zawracał, a tak to zastanawiam się czy ktoś na podobnych gmolach montował halogeny i jaki ma hard user experience. Co do korkow to miałem na myśli bardziej zatwardzenie na A2, ktore towarzyszy mi, gdy jeżdżę do pracy. Zależy mi, aby możliwie najskuteczniej dawać ludziom nieświadomym mojej obecności znać, że jadę pomiędzy nimi, gdy oni wkurzeni stoją. Jeżeli pomogłoby mi to powstrzymać choć jedną osobę przed nieoczekiwaną zmianą pasa to już inwestycja by się zwroci. Przy fabrycznym reflektorze, nawet jadąc z włączonym drogowym (oficjalnie zaprzeczam abym tak jeździł :D ) jest to nieosiągalne. W moim poprzednim Suzuki SFV650 miałem zamontowany fajny wydech Dominatora - robił robotę na tyle, że halogeny nie były potrzebne, ale chyba nieco zdziadziałem i po dłuższej jeździe męczy mnie ten hurgot z wydechu do tego stopnia, że jak jadę na tor się wyszaleć to śmigam w konkret zatyczkach (Boże, nie sądziłem, że kiedyś osiągnę taki stan) :D

@MrWaski czyli pasowałoby te przeciwmgłowe dać na tym gmolu nawet o ile światło nie będzie "ginęło" na owiewkach i/lub kole. Z tą widocznością chyba się pożegnam bo wnioskuję, że złotego środka nie uświadczę.

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria elektryczne i elektroniczne”