UWAGA UWAGA UWAGA
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Bezterminowe prawo jazdy
Bezterminowe prawo jazdy
Jako, że pamiętam dyskusję o tym na zlocie to tutaj mamy ciekawą sytuację:
https://moto.wp.pl/data-na-prawie-jazdy ... 564710017a
https://moto.wp.pl/data-na-prawie-jazdy ... 564710017a
null
Re: Bezterminowe prawo jazdy
Kumpel właśnie robi A.
Kobita mu powiedziała, że badania ma bezterminowe ale druk będzie ważny X lat i po tym terminie będzie musiał przyjść i je wymienić, nie robiąc oczywiście żadnych badań.
Kobita mu powiedziała, że badania ma bezterminowe ale druk będzie ważny X lat i po tym terminie będzie musiał przyjść i je wymienić, nie robiąc oczywiście żadnych badań.
jak napisali w artykule prawo jazdy czyli dokument bedzie nieważny a nie uprawnienia zawsze mozna zaplacic 50 pln za brak dokumentu potwierdzającego uprawnienia
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie tak.Mój syn teraz robi B i A2 i powiedzieli mu to samo.Centrino pisze:Kumpel właśnie robi A.
Ja mam gorzej bo zawodowe kategorie trzeba robić co 5 lat niestety.Badania,psychotesty i kurs na przewóz rzeczy bo jak nie to prawko nieważne

W życiu musi być i dobrze i źle, bo kiedy jest tylko dobrze to niedobrze.
DL 650 2006 oraz DL 650 2011
DL 650 2006 oraz DL 650 2011
- DL_naked_bike
- A2
Miałem taką sytuację, że przy zmianie meldunku wymieniałem prawo jazdy (5 lat temu). Po otrzymaniu nowego dokumentu okazało się, że w miejsce gdzie miałem bezterminowe uprawnienia dla moich kategorii oznaczone kreską (-), urząd wstawił mi datę ważności prawa jazdy. Ponieważ prawo nie działa wstecz, rozumiem że dokument musi mieć termin/ważność, ale nie zgadzam się na zmianę daty kategorii - odwołałem się od decyzji. Urząd podtrzymał swoją decyzję, natomiast SKO uwzględniło moje odwołanie. Po pół roku otrzymałem dokument z bezterminowymi kategoriami.
Jak w zeszłym roku zrobiłem "A" obawiałem się trochę ponownego cyrku, ale chyba w papierach mieli zapisane odwołanie i wydali mi pełen mix tzn. poprzednie kategorie mam bezterminowe, zaś kat. A z terminem
Jak w zeszłym roku zrobiłem "A" obawiałem się trochę ponownego cyrku, ale chyba w papierach mieli zapisane odwołanie i wydali mi pełen mix tzn. poprzednie kategorie mam bezterminowe, zaś kat. A z terminem

"naked jest dla prawdziwych facetów, którzy przyjmą wszystko na klatę" 

Ja jak dorabiałem A to właśnie tak mi zrobili, poprzednie kategorie zostawili bezterminowo, a nowo dodaną już czasową.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ja teraz wymieniam jako prawo jazdy zawodowe, nie ma teraz takiego czegoś jak prawo jazdy bezterminowe, kat. A,B i chyba T, można mieć badania bezterminowe wazne, a dokument jako dokument jest ważny 10 lub 15 lat (nie pamiętam jak mi powiedziała w wydziale komunikacji), a prawo jazdy zawodowe jest max na 5 lat, a CHYBA po 65roku co 3 lata, nie pamiętam dokładnie, ja już 2 raz wymieniam.
DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 1
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty
Zdobyte uprawnienia są bezterminowe (chyba że ze względu na ograniczenia zdrowotne są one wydane na czas określony - np mocna wada wzroku i konieczne jest przechodzenie badań lekarskich co pewien okres).
Natomiast ważność traci sam dokument prawa jazdy. Po upływie okresu, na jaki został wydany dokument prawa jazdy, konieczna jest jego wymiana, jednak uprawnienia do kierowania pojazdami nie wygasają.
Przy wymianie prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T nie trzeba przechodzić dodatkowych badań lekarskich. Badania będą musiały przechodzić natomiast osoby, które posiadają prawo jazdy kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E. W takim przypadku dokument jest ważny przez 5 lat.
A dlaczego jest to robione? Choćby przez to że ludzie zmieniają nazwiska, z czasem zmienia się wygląd, nabawiają się chorób które powinny zdyskwalifikować ich jako kierowców. I tak kiedy np jak były bezterminowe PJ to 60letni pan miał prawko na którym miał zdjęcie jeszcze z liceum i w ogóle siebie nie przypominał, albo pani wyszła za mąż i zmieniła nazwisko, zmieniła dowód ale nie zmieniła prawka i teraz ma różne dokumenty na różne nazwiska. Takie rzeczy należało zgłaszać i wymieniać dokumenty i kto pamiętał albo był sumienny to to robił. Ale wielu tego nie robiło. No i teraz poprze terminowość i ważność dokumentu zostało to trochę uporządkowane.
A co do badań. Ponieważ służbowo jeżdżę autem i mam to wpisane w umowie to średnio co 3 lata robiąc medycynę pracy muszę przechodzić psychotesty, ciemnie, badania refleksu, itp. I powiem szczerze że takie coś powinien robić każdy kierowca co 5-10 lat. Mniej kierowców na drodze stanowiło by wtedy zagrożenie dla siebie i innych, bo część z czasem by te uprawnienia jednak straciło ze względu na stan zdrowia.
Natomiast ważność traci sam dokument prawa jazdy. Po upływie okresu, na jaki został wydany dokument prawa jazdy, konieczna jest jego wymiana, jednak uprawnienia do kierowania pojazdami nie wygasają.
Przy wymianie prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T nie trzeba przechodzić dodatkowych badań lekarskich. Badania będą musiały przechodzić natomiast osoby, które posiadają prawo jazdy kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E. W takim przypadku dokument jest ważny przez 5 lat.
A dlaczego jest to robione? Choćby przez to że ludzie zmieniają nazwiska, z czasem zmienia się wygląd, nabawiają się chorób które powinny zdyskwalifikować ich jako kierowców. I tak kiedy np jak były bezterminowe PJ to 60letni pan miał prawko na którym miał zdjęcie jeszcze z liceum i w ogóle siebie nie przypominał, albo pani wyszła za mąż i zmieniła nazwisko, zmieniła dowód ale nie zmieniła prawka i teraz ma różne dokumenty na różne nazwiska. Takie rzeczy należało zgłaszać i wymieniać dokumenty i kto pamiętał albo był sumienny to to robił. Ale wielu tego nie robiło. No i teraz poprze terminowość i ważność dokumentu zostało to trochę uporządkowane.
A co do badań. Ponieważ służbowo jeżdżę autem i mam to wpisane w umowie to średnio co 3 lata robiąc medycynę pracy muszę przechodzić psychotesty, ciemnie, badania refleksu, itp. I powiem szczerze że takie coś powinien robić każdy kierowca co 5-10 lat. Mniej kierowców na drodze stanowiło by wtedy zagrożenie dla siebie i innych, bo część z czasem by te uprawnienia jednak straciło ze względu na stan zdrowia.
Po 60 latach życia zawodowe jest na max 30 miesięcy, więc 2,5 roku. Oczywiście chodzi o lekarza i nie wiem czy psychotesty też się w to nie wliczają.skibol83 pisze: ↑19 kwie 2022, 22:03Ja teraz wymieniam jako prawo jazdy zawodowe, nie ma teraz takiego czegoś jak prawo jazdy bezterminowe, kat. A,B i chyba T, można mieć badania bezterminowe wazne, a dokument jako dokument jest ważny 10 lub 15 lat (nie pamiętam jak mi powiedziała w wydziale komunikacji), a prawo jazdy zawodowe jest max na 5 lat, a CHYBA po 65roku co 3 lata, nie pamiętam dokładnie, ja już 2 raz wymieniam.
- DL_naked_bike
- A2
akurat tej kwestii nie potwierdzam. Mam kategorię C/C1 i dokument wydany na 15 lat, kategoria bezterminowa. Chociaż w moim przypadku znaczenie może mieć fakt, iż kategorię robiłem bez "kwalifikacji" z myślą wyłącznie o jeździe kamperem pow.3,5 tony.
"naked jest dla prawdziwych facetów, którzy przyjmą wszystko na klatę" 

Jeśli posiada się prawo jazdy zawodowe tzw kod 95, to ważność jest na 5 lat, jeśli się robi dodatkowe kategorie bo ma się taki kaprys lub za dużo pieniędzy
ewentualnie jak kolega wspomniał do kampera to wtedy wbijają na max 15lat, egzamin zdaję się raz i jest ważny bezterminowo (chyba że komuś zabiorą kwity), a prawo jazdy, jako kawałek plastiku że zdjęciem jest ważne tyle ile jest w rubryce 11. Po tym terminie trzeba się zgłosić do wydziału komunikacji o wydanie nowego dokumentu 
Od 2013 roku nie ma takiego czego czegoś jak bezterminowe prawo jazdy, uprawnienia tak, badania lekarskie też mogą, ale nie musza być bezterminowe, prawo jazdy jako dokument uprawniający do kierowania max na 15 lat

Od 2013 roku nie ma takiego czego czegoś jak bezterminowe prawo jazdy, uprawnienia tak, badania lekarskie też mogą, ale nie musza być bezterminowe, prawo jazdy jako dokument uprawniający do kierowania max na 15 lat

- Ocena: 11.76471%
DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Ja mam jescze dokument wznowiony z 2007 roku i moje A.B,C i E jest bezterminowe. Ale zgadza sie gdybym chciał używac CE zawodowo i tak musiałbym odnowic badania na 5 lat, plus kwalifikacje, ale sam jako sam moge jezdzić czym tam sobie znajde 

DL650A L8
W odniesieniu do wcześniejszych wypowiedzi, warto zwrócić uwagę na temat badań kierowców. Jeśli planujecie przejść przez badania lekarskie, szczególnie w kontekście przedłużenia ważności prawa jazdy, warto zapoznać się z przebiegiem wizyty oraz innymi istotnymi szczegółami, które są dobrze wyjaśnione na stronie. Można to zrobić, wpisując w wyszukiwarkę frazę: "Badania Kierowców – W Czasie Jednej Wizyty". Dzięki temu dowiecie się, jak wygląda cały proces i jakie kroki należy podjąć, aby wszystko poszło sprawnie.
Pamiętajcie, że ważność prawa jazdy jako dokumentu jest ograniczona czasowo, natomiast uprawnienia do kierowania pojazdami są bezterminowe, chyba że ze względu na stan zdrowia są wydane na określony czas (np. w przypadku problemów ze wzrokiem). Warto śledzić wszelkie zmiany i nie zapominać o terminach wymiany dokumentu, nawet jeśli uprawnienia pozostają aktualne.
Pamiętajcie, że ważność prawa jazdy jako dokumentu jest ograniczona czasowo, natomiast uprawnienia do kierowania pojazdami są bezterminowe, chyba że ze względu na stan zdrowia są wydane na określony czas (np. w przypadku problemów ze wzrokiem). Warto śledzić wszelkie zmiany i nie zapominać o terminach wymiany dokumentu, nawet jeśli uprawnienia pozostają aktualne.
Ja mam blankiet ważny bezterminowo ale te bezterminowo jest już terminowe bo podobno Ci co mają bezterminowe będą musieli wymienić blankiet do 203X roku.
Także w tym chorym kraju dzisiaj masz coś jutro możesz nie mieć.
Także w tym chorym kraju dzisiaj masz coś jutro możesz nie mieć.
Prawo jazdy bezterminowe (wydane przed 2013 r.)
Zmiana przepisów nie sprawiła, że wcześniej wydane bezterminowe prawa jazdy tracą swoją ważność, albo że kierowcy, którzy je mają, stracą uprawnienia. Oznacza tylko tyle, że wszyscy, bez wyjątku, będą musieli wymienić ten dokument na nowy. Nie muszą przy tym wykonywać badań lekarskich ani składać wniosku o wymianę żadnych zaświadczeń lekarskich. To duża oszczędność, bo obecnie badanie lekarskie kosztuje dodatkowe 200 zł.
Obowiązkowa wymiana bezterminowych praw jazdy zaplanowana jest na lata 2028 – 2033, to znaczy, że najwcześniej można zgłosić się do urzędu w 2028 roku, najpóźniej – w 2033. Po tym roku wszyscy muszą już mieć nowe prawa jazdy, które będą ważne maksymalnie 15 lat.
Ile ważne jest prawo jazdy wydane po 19 stycznia 2013 r.?
Obecnie wszystkie prawa jazdy wydawane w Polsce są terminowe. Najdłuższy okres, na jaki mogą być wydane, to 15 lat. Jeśli jednak mamy problemy zdrowotne, lekarz może wydać uprawnienia na krótszy okres, np. 5 lat lub nawet rok.
Ja na swoim zdjęciu w prawku zupełnie nie przypominam dzisiejszego siebie
Zmiana przepisów nie sprawiła, że wcześniej wydane bezterminowe prawa jazdy tracą swoją ważność, albo że kierowcy, którzy je mają, stracą uprawnienia. Oznacza tylko tyle, że wszyscy, bez wyjątku, będą musieli wymienić ten dokument na nowy. Nie muszą przy tym wykonywać badań lekarskich ani składać wniosku o wymianę żadnych zaświadczeń lekarskich. To duża oszczędność, bo obecnie badanie lekarskie kosztuje dodatkowe 200 zł.
Obowiązkowa wymiana bezterminowych praw jazdy zaplanowana jest na lata 2028 – 2033, to znaczy, że najwcześniej można zgłosić się do urzędu w 2028 roku, najpóźniej – w 2033. Po tym roku wszyscy muszą już mieć nowe prawa jazdy, które będą ważne maksymalnie 15 lat.
Ile ważne jest prawo jazdy wydane po 19 stycznia 2013 r.?
Obecnie wszystkie prawa jazdy wydawane w Polsce są terminowe. Najdłuższy okres, na jaki mogą być wydane, to 15 lat. Jeśli jednak mamy problemy zdrowotne, lekarz może wydać uprawnienia na krótszy okres, np. 5 lat lub nawet rok.
Czy chorym? Nie sądzę, aby to było aż takie obciążenie...Twoje dokumenty typu Dowód Osobisty lub Paszport są ważne 10 lat i po tym okresie musisz je wymienić... Jest to jakiś obowiązek, ale z drugiej strony dostajesz nowszy dokument (z np. biometrią) i bardziej aktualnym zdjęciem.
Ja na swoim zdjęciu w prawku zupełnie nie przypominam dzisiejszego siebie

Pozdrawiam,
Jacek

Ja mam tak nieco "śmiesznie", bo B mam bezterminowe, a A ( robione później ) już terminowe.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
- kamilborkowski
- A2
Ale wiecie że daliście się wciągnąć w rozmowę odświeżoną w celu reklamowania strony internetowej przez pierwszy post użytkownika?
- Ocena: 5.88235%
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Wpis tego trolla można usunąć, a cała reszta to konkrety...kamilborkowski pisze: ↑04 sty 2025, 15:24Ale wiecie że daliście się wciągnąć w rozmowę odświeżoną w celu reklamowania strony internetowej przez pierwszy post użytkownika?

- Ocena: 5.88235%
Pozdrawiam,
Jacek

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Nie.wiem jak to się ma z badaniami, kat A mam terminowo, ale badania lekarskie.były wystawione bezterminowo, wiec co teraz