Pompka - wydajna, mała, trwała :)
Re: Pompka - wydajna, mała, trwała :)
Ja kupiłem dziś Tracer RES-07BEL. Jakoś super mała nie jest, bo po spakowaniu do eleganckiego woreczka zajmuje około 15 x 12 x 5 cm (bez woreczka 13 x 10 x 5 + wężyk i ekstra końcówki), waży 450 g. W środku akumulator oznaczony jako 2000 mAh 14,8 Wh 7,4 V (producent podaje 2x2000 mAh, pewnie dlatego, że to dwa ogniwa połączone szeregowo), trochę elektroniki, silniczek, przekładania, tłok z plastiku w aluminiowym przypuszczam że z gównolitu cylindrze - czyli bebechy podobne do tej Mi Air, tylko w ogóle nie upakowane, dlatego tyle miejsca cała pompka zajmuje. Niestety nie obczaiłem, w jaki sposób ogarnięty jest w tym mechanizmie zaworek zwrotny i sposób pobierania powietrza. Dodatkowo wbudowany jest podświetlacz miejsca pracy. Gwintowane wyjście na wężyk i inne gwinty już z mosiądzu, więc to na plus.
Pierwsze testy na palcu pokazały, że pompuje, ciśnienie trzyma (o ile palec jest szczelny) i aktualną wartość pokazuje.
Skusiłem się za stówkę, bo w sumie czasem się przydaje, poprzednia pompka nożna (za 40 zł OIDP) wyzionęła ducha dość szybko i zajmowała 1/3 kufra (raz mi się zdarzyło wieźć).
Czy się sprawdzi - czas pokaże.
Pierwsze testy na palcu pokazały, że pompuje, ciśnienie trzyma (o ile palec jest szczelny) i aktualną wartość pokazuje.
Skusiłem się za stówkę, bo w sumie czasem się przydaje, poprzednia pompka nożna (za 40 zł OIDP) wyzionęła ducha dość szybko i zajmowała 1/3 kufra (raz mi się zdarzyło wieźć).
Czy się sprawdzi - czas pokaże.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Pompuje podczas ładowania?
A wężyk z xiaomi mi da się przełożyć (on ma końcówkę, która nie spuszcza powietrza przy odkręcaniu z wentyla).
A wężyk z xiaomi mi da się przełożyć (on ma końcówkę, która nie spuszcza powietrza przy odkręcaniu z wentyla).
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2025, 08:53 przez PiotrEm, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Tak, to ważne pytanie.
Miałem kiedyś lata temu kompresorek od skośnookich braci z akumulatorem.
Ale pracował tylko na baterii. Albo się ładowało, albo pompowało.
I oczywiście zazwyczaj gdy był potrzebny to okazał się rozładowywany
Nie sprawdzałem jeszcze. Ale jeżeli prawdą jest deklaracja producenta, że moc 40 W, to by znaczyło, że silniczek pobiera około 5,5 A (wg oznaczenia na nim napięcie znamionowe to 7,4 V), a to by znaczyło, że wymaga mocnej ładowarki, żeby pójść z zewnętrznego źródła. Patrzę teraz na ładowarkę od Apple, i ma napisane, że dostarcza 4,7 A przy 20 V, lub 3 A przy niższych napięciach. Więc o ile teoreytcznie ma prawie 100 W, więc wystarczająco, o tyle nie sądzę, żeby ta ładowarka miała wewnętrzny zasilacz, który dostarczy taką moc dalej. Zwłaszcza, że producent nic nie pisze na temat parametrów zasilacza, którego trzeba używać do ładowania.
@f_ranek, miałeś okazję użyć pompki, jak wrażenia?
Akumulator trzyma prąd, jak leży?
Akumulator trzyma prąd, jak leży?
Dopompowałem ostatnio koła, z jakieś 2,2 na 2,5 bar tył, i 1,9 -> 2,25 na przód. Interfejs w praktyce niewygodny, ile ja się naklikałem, zanim to urządzenie zaczęło pompować. Bateria od razu z 3 kresek (maksimum) spadła na 2, ale się napompowało, chociaż mam wrażenie, że trwało to długo. Ale to może tylko wrażenie, bo nie ma za bardzo z czym porównać. TPMS pokazał tył 2,5 w punkt, a przód zaokrąglił, nie pamiętam już czy w górę, czy w dół, więc w tym zakresie oceniam pompkę dobrze.
- Ocena: 5.88235%
Trochę z innej beczki, może ktoś polecić mały ciśnieniomierz, żeby sprawdzić ile się napompowało? W tym moim kompresorku wprawdzie jest ale pokazuje jak wiatr zawieje a motocykl pokazuje dopiero jak się ruszy, więc jest to trochę uciążliwe.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Jak masz TMPS z czujnikami zewnętrznymi (w nakrętkach), to po zdjęciu nakrętki TMPS piszczy, po założeniu czujnika od razu milknie i masz pomiar. Jak nabiłeś za dużo, to odkręcasz, spuszczasz, zakręcasz i natychmiast masz wynik (inna sprawa, czy wiarygodny, ja swojemu wierzę, jest powtarzalny na innych manometrach z jakąś tam tolerancją). Być może czujniki wewnętrzne pokazują nawet jak rośnie ciśnienie podczas pompowania, ma ktoś takie?
Ja mam czujniki wewnętrzne, BMW i one wymagają kilku obrotów koła żeby komputer pokazał wartość.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Ja mam nakręcane i na wentylach kątowych tez załapywały z dużym opóźnieniem (w minutach). Jak są na wentylach prostych, to wystarczy ruszyć kołem. Niezależnie od płaszczyzny montażu, jak wystąpi gwałtowny spadek ciśnienia, to budzą się od razu.
Miałem kiedyś taki manometr, kupiony w Norauto (jak jeszcze ta sieć istniała). Dobrze mierzył.
https://www.motochemia.pl/cisnieniomier ... p-617.html
Miałem kiedyś taki manometr, kupiony w Norauto (jak jeszcze ta sieć istniała). Dobrze mierzył.
https://www.motochemia.pl/cisnieniomier ... p-617.html
Topeak SmartGauge D2 - używam od lat 
- Załączniki
-
- product-3184.png (176.18 KiB) Przejrzano 92 razy
Pozdrawiam,
Jacek
Mam takie w aucie i Tigerze. To nie jest tak, że widzisz płynnie zmieniające się wartości, ale odczyty następują dosłownie co kilka sekund. Z tego co pamiętam z instrukcji, to każda zmiana ciśnienia w oponie (pompowanie lub ubytek) zwiększa czujność takiego czujnika
Pozdrawiam,
Jacek