Moto na warsztacie, zdejmowałem chłodnicę.
Nie wiem czy to norma ale wentylator kręci się z wyraźnym oporem.
Orientujecie się czy jest on rozbieralny (silnik), występuje tam jakieś łożysko?
Wentylator chłodnicy DL650
Re: Wentylator chłodnicy DL650
Nie, powinien się leciutko obracać - jak ręką "popchniesz" to powinien wirować jeszcze chwilę.
Czy rozbieralny - nie wiem, nie macałem. Wiem że poprzedni właściciel mojego sztormiaka wymieniał wentyl, bo się zatarł.
Czy rozbieralny - nie wiem, nie macałem. Wiem że poprzedni właściciel mojego sztormiaka wymieniał wentyl, bo się zatarł.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Re: Wentylator chłodnicy DL650
Zdjąłem wczoraj wentylator, jest łożysko "608Z"
Obudowa wygląda na nierozbieralną, wyciągnięcie łożyska raczej graniczy z cudem.
Aluminiowy odlew do którego przykręcane jest "śmigło" ma na dole rant więc nie da się go wyciągnąć.
Spróbuję ściągnąć osłonę i przeczyścić oraz nasmarować łożysko.
Jeśli nie pomoże to trzeba będzie kupić
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ściągnąłem osłonę, wyczyściłem i dałem nowego samaru.
Jest trochę lepiej ale muszę przy okazji zakupić inny silnik.
Bieżnia wewnętrzna ma dziwny kolor(przegrzana) i stąd cały problem.
Może zimą spróbuję zmienić te łożysko ale jak pisałem wcześniej może być problem z wyciągnięciem i założeniem nowego.
Obudowa wygląda na nierozbieralną, wyciągnięcie łożyska raczej graniczy z cudem.
Aluminiowy odlew do którego przykręcane jest "śmigło" ma na dole rant więc nie da się go wyciągnąć.
Spróbuję ściągnąć osłonę i przeczyścić oraz nasmarować łożysko.
Jeśli nie pomoże to trzeba będzie kupić

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ściągnąłem osłonę, wyczyściłem i dałem nowego samaru.
Jest trochę lepiej ale muszę przy okazji zakupić inny silnik.
Bieżnia wewnętrzna ma dziwny kolor(przegrzana) i stąd cały problem.
Może zimą spróbuję zmienić te łożysko ale jak pisałem wcześniej może być problem z wyciągnięciem i założeniem nowego.
DL650 AK7