Nie zauważyłem aby dyskusja dotyczyła nowego modeluLuchow pisze: Ale niektórzy z kolegów wyżej mają modele 2020, z nowym ABS-em - i tam już bym tego taki pewny nie był.
Na pewno bardziej poprawnie będzie zmienić tarczki na obu kołach, a ja byłbym dalece ostrożny sugerując komuś zmianę, która może źle wpłynąć na działanie takiego - krytycznego z punktu widzenia bezpieczeństwa - systemu.
Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Wskazania prędkościomierza
Re: Wskazania prędkościomierza
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
A może zmienić zębatki?
Jeżeli gps pokazuje 108, a licznik 100, to mamy przekłamanie 108/100 = 1,08.
Gdyby z tyłu zamiast zębatki 47 założyć 44, to przyśpieszymy o 47/44 = 1,07.
Ew. zamiast zębatki zdawczej 15 założyć 16 zębów, co również da 16/15=1,07 i będzie chyba łatwiejsze w montażu.
@Antyks, masz taką zębatkę w sklepie? Do nowego modelu (2020 r.)
Jeżeli gps pokazuje 108, a licznik 100, to mamy przekłamanie 108/100 = 1,08.
Gdyby z tyłu zamiast zębatki 47 założyć 44, to przyśpieszymy o 47/44 = 1,07.
Ew. zamiast zębatki zdawczej 15 założyć 16 zębów, co również da 16/15=1,07 i będzie chyba łatwiejsze w montażu.
@Antyks, masz taką zębatkę w sklepie? Do nowego modelu (2020 r.)
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
@PiotrEm - wszystko zależy skąd brana jest prędkość motocykla. Jeżeli z czujnika ABS albo jak w modelach z serii K ze ślimaka zamontowanego w kole to zmiana zębatki nic nie da.
No właśnie @Luchow też kiedyś się nudził jak ja teraz 
poprawa-dok-adno-ci-licznika-kilometrow-t2942.html
A jak do tego dodać oszczędności paliwa (opinia pod tą zębatką https://gmoto.pl/zebatka-przod-jt-jtf52 ... 49431.html), to gra wydaje się warta świeczki.
Sam speedohealer to za drogi bajer, łapię dwie sroki za ogon, albo żadnej
poprawa-dok-adno-ci-licznika-kilometrow-t2942.html
A jak do tego dodać oszczędności paliwa (opinia pod tą zębatką https://gmoto.pl/zebatka-przod-jt-jtf52 ... 49431.html), to gra wydaje się warta świeczki.
Sam speedohealer to za drogi bajer, łapię dwie sroki za ogon, albo żadnej
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o zębatkę: ZEBATKA NAPĘDOWA JT JTF520.16RB Z TŁUMIKIEM DRGAŃ - oczywiście jest dostępna na zamówienie. 40.36 zł minus oczywiście rabat dla forowiczów
- Ocena: 5.88235%
Wyczytałem, że zmiana zębatki nie zmienia odchylenia prędkościomierza (https://www.stromtrooper.com/threads/sp ... st-5449141), w tym wątku piszą, że jeżeli motocykl ma kontrolę trakcji, to sygnał prędkościomierza jest pobierany z czujnika ABS.
No to odpuszczam na razie, może kiedyś przy okazji wymiany kompletu...
No to odpuszczam na razie, może kiedyś przy okazji wymiany kompletu...
@PiotrEm
Pyxis zdaje się zmieniał koronkę ABS, żeby otrzymać prawidłowe wskazania. Jest to gdzieś na forum.
Pyxis zdaje się zmieniał koronkę ABS, żeby otrzymać prawidłowe wskazania. Jest to gdzieś na forum.
Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy 
Pyxis zmieniał koronkę aby ABS działał sensowniej - wiem, bo też to mam u siebie zamontowane.
Kupiłem speedohealera (jakoś w lipcu), pojeździłem i muszę powiedzieć, że to jest jednak lipa, że prędkościomierz fabrycznie przekłamuje, no nie w XXI w, ale po kolei.
Wyznaczyłem googlomapą trasę wokół komina na równo 10 km (tak się udało) i przejechałem ją z tomtomem. Zarówno tt jak i drogomierz pokazały spójne wyniki (+/-3%, czyli max 300m, już nie pamiętam). Od dawna obserwowałem zawyżanie prędkości o ~8%, więc metodą kilku prób i błędów finalnie zaprogramowałem speedohealera na -7,2%.
Trasa na drogomierzu i tt wychodzi teraz 9,28 km.
Prędkościomierz pokazuje prawie w punkt. Prawie, bo (referencją jest gps w tt):
gps 60, motocykl 59-60
gps 90, motocykl 90
gps 120, motocykl 120-121 (zaokrąglanie 0.5 w głowie)
Coś jakby minimalnie nie liniowo, ale olewam, najważniejsze, że _największe_ cyfry w kokpicie pokazują w końcu _prawdziwe_ dane. Drugi efekt uboczny to zawyżone wartości spalania, więc excel ma zaprogramowane dodawanie do przebiegu +7,8%, a w trasie i tak nigdy nie jadę na oparach, więc nie ma problemu.
Z pomiarów widać, że v-strom precyzyjnie mierzy drogę. Zegarek Casio z kalkulatorkiem można było kupić na jarmarku jeszcze w PRLu. No żeby Japońce prostego dzielenia nie umieli wykonać? To raczej nie ich wina. Ta nadopiekuńczość "aparatu" wychodzi mi bokiem; dlaczego w takim razie wszystkie zegarki nie śpieszą się 4 minuty, żeby nikt nie spóźnił się na pociąg albo na spotkanie?
Wyznaczyłem googlomapą trasę wokół komina na równo 10 km (tak się udało) i przejechałem ją z tomtomem. Zarówno tt jak i drogomierz pokazały spójne wyniki (+/-3%, czyli max 300m, już nie pamiętam). Od dawna obserwowałem zawyżanie prędkości o ~8%, więc metodą kilku prób i błędów finalnie zaprogramowałem speedohealera na -7,2%.
Trasa na drogomierzu i tt wychodzi teraz 9,28 km.
Prędkościomierz pokazuje prawie w punkt. Prawie, bo (referencją jest gps w tt):
gps 60, motocykl 59-60
gps 90, motocykl 90
gps 120, motocykl 120-121 (zaokrąglanie 0.5 w głowie)
Coś jakby minimalnie nie liniowo, ale olewam, najważniejsze, że _największe_ cyfry w kokpicie pokazują w końcu _prawdziwe_ dane. Drugi efekt uboczny to zawyżone wartości spalania, więc excel ma zaprogramowane dodawanie do przebiegu +7,8%, a w trasie i tak nigdy nie jadę na oparach, więc nie ma problemu.
Z pomiarów widać, że v-strom precyzyjnie mierzy drogę. Zegarek Casio z kalkulatorkiem można było kupić na jarmarku jeszcze w PRLu. No żeby Japońce prostego dzielenia nie umieli wykonać? To raczej nie ich wina. Ta nadopiekuńczość "aparatu" wychodzi mi bokiem; dlaczego w takim razie wszystkie zegarki nie śpieszą się 4 minuty, żeby nikt nie spóźnił się na pociąg albo na spotkanie?
Podejrzewam że dlatego że spotkanie lub spóźnienie na pociąg nie jest zagrożone mandatem itp. Przekroczenie prędkości już tak. Ale to tylko moje domysły
Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
Ja to sobie sprawdziłem kiedyś w aucie mając dostęp do danych z różnych modułów i np sterownik silnika podaje prędkość taką jak widzi kierowca ( czyli zawyżoną ) ale już np prędkość czytana z modułu ABS jest taka jak na GPS.