wyświetlacz biegów
Re: wyświetlacz biegów
to znam i nawet myślałem o tym koszt takiego wyświetlacza chyba coś koło 5$, ale jednak wolę podłączyć pod sygnał GPS-u do tego będzie to projekt rozwojowy 
DL 650 AK7 moja Piękna Suzi
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
Tags:
Pod sygnał GPSu da możliwość dużo prostszego podłączenia całej instalacji dla niewprawnego w lutowaniu usera.
niekoniecznie chodzi o lutowanie 
Koledzy,
jeżeli rozważacie bezpośrednie podłączenie się do czujnika biegu w sposób jak na zdjęciu od @novy (poniżej)

to wystarczy Wam układ, który @DINO przedstawił jako pierwszy, czyli coś takiego

Wpinając się bezpośrednio w czujnik otrzymacie osobne sygnały masy dla każdego z biegów.
Wtedy układ na komparatorach nie jest potrzebny.
Jestem prawie pewny, ale trzeba to sprawdzić. Miernik uniwersalny do ręki, pomierzyć co tam jest na tych pinach i prawdopodobnie macie temat z głowy!
jeżeli rozważacie bezpośrednie podłączenie się do czujnika biegu w sposób jak na zdjęciu od @novy (poniżej)
to wystarczy Wam układ, który @DINO przedstawił jako pierwszy, czyli coś takiego
Wpinając się bezpośrednio w czujnik otrzymacie osobne sygnały masy dla każdego z biegów.
Wtedy układ na komparatorach nie jest potrzebny.
Jestem prawie pewny, ale trzeba to sprawdzić. Miernik uniwersalny do ręki, pomierzyć co tam jest na tych pinach i prawdopodobnie macie temat z głowy!
No właśnie nie - koledzy próbują wymyślić taki wskaźnik który można wpiąć bezpośrednio we wtyczkę GPS. To zdjęcie które pokazałem obrazuje jak podpiąć wskaźnik który jest już dostępny na rynku i działa bardzo dobrze (sam takiego używam) ale wymaga lutowania kabelków do czujnika.
Kilka podobnych prób zbudowania czujnika bez konieczności lutowania już było i albo kończyły się tak że po pewnym czasie wskaźniki przestawały działać albo pokazywały biegi z dużym opóźnieniem i zupełnie losowo
Nie mniej jednak może tym razem coś ktoś mądrego wymyśli
Kilka podobnych prób zbudowania czujnika bez konieczności lutowania już było i albo kończyły się tak że po pewnym czasie wskaźniki przestawały działać albo pokazywały biegi z dużym opóźnieniem i zupełnie losowo
Nie mniej jednak może tym razem coś ktoś mądrego wymyśli
DL650 K5 Blue
jak ktoś chętny to za czteropak oddam sterowanie do EZ do olejarki
bo będzie to realizowane przez jeden zestaw z biegami itd 
Jak ogłosisz, że chcesz się pozbyć TT400, bo jego funkcję przejmie ten sam zestaw z biegami, to będę pod wrażeniemDINO pisze:jak ktoś chętny to za czteropak oddam sterowanie do EZ do olejarki bo będzie to realizowane przez jeden zestaw z biegami itd
(a tak na poważnie, to trzymam kciuki bo też jestem zainteresowany wskaźnikiem biegów).
nie chodzi o ogłaszanie, tylko poznając andurino stwierdziłem, ze nie ma potrzeby posiadania dodatkowego sterowania bo wszystko można zrealizować jednym wsadem a przynajmniej tak mi się wydaje
@DINO jak ogarniesz ten wyświetlacz zmiany biegów daj cynę to podjadę do Koszalina i zamontujemy owe ustrojstwo w moim Dl-u. Oczywiście za wszystko zapłacę bo elektryk ze mnie żaden 
Suzuki DL 1000 K4
spoko, plan jest ambitny i jestem zacięty aby to pociągnąć do końca 
Do kwietnia myślisz, że się wyrobisz? Jaki będzie przybliżony koszt osprzętu plus twoja praca oczywiście 
Suzuki DL 1000 K4
mało casu kruca bomba
zobaczymy jak się da to się uda
nei jest to niestety jedyne moje zajęcie, w sumie najważniejszy jest program, zobaczę czy nie załatwię jakiegoś wspomagania w tym temacie
choć jedno już mam ale tu potrzeba C a nie asemblera.
koszt
nie wiem jak podliczę elementy to podam tutaj co i jak, składane jest na klonie, czyli płytka kosztuje chyba 28zł
a nie 80zł
wszystko będzie tu dostępne: elementy, wsad itd
koszt
wszystko będzie tu dostępne: elementy, wsad itd
Ok jak zrobisz i będzie działało wszystko to daj cynę na pewno podjadę
Ja ci niestety nie pomogę chyba, że trzeba coś pospawać elektrodą z drewna to nie ma problemu 
Suzuki DL 1000 K4
wyświetlacz żyje
wydaje Ci się
myślę, że wejdzie bez problemu w zegar z obrotami
- Załączniki
-
- 2017-02-26 10.57.35.jpg (49.65 KiB) Przejrzano 1972 razy
-
- 2017-02-26 10.57.25.jpg (35.12 KiB) Przejrzano 1972 razy
nooo teraz to co innego. Rozumiem,że na tym małym czarnym wyświetlaczu będą wyświetlać się biegi??

Suzuki DL 1000 K4
wersja podstawowa - biegi
ale w założeniu dodatkowo: temp, ładowanie, olejarka
ale w założeniu dodatkowo: temp, ładowanie, olejarka
małe zestawienie kosztów na tą chwilę:
UNO klon - 28zł http://allegro.pl/promocja-arduino-uno- ... ZGM0NjQ%3D
wyświetlacz OLED - 35zł (myślę, ze można taniej poszukać) http://allegro.pl/wyswietlacz-oled-0-96 ... OTA3NzY%3D
czujnik temp - 7,50zł http://allegro.pl/promocja-arduino-uno- ... ZGM0NjQ%3D
jeszcze coś co będzie obrabiać ładowanie, pamiętałem ale to było wczoraj
no i jest pomysł, aby zrobić linię do olejarki ze wskazaniem poziomu
no zobaczymy
czyli koszty chyba około 100zł tak myślę, jeżeli chodzi o sprzęt.
jutro miałem jechać obrabiać to wszytko ale wyskoczył wyjazd ciężarowym do Szczecina i chyba się przesunie, znajomek twierdzi, że to nie problem i do ogarnięcia
UNO klon - 28zł http://allegro.pl/promocja-arduino-uno- ... ZGM0NjQ%3D
wyświetlacz OLED - 35zł (myślę, ze można taniej poszukać) http://allegro.pl/wyswietlacz-oled-0-96 ... OTA3NzY%3D
czujnik temp - 7,50zł http://allegro.pl/promocja-arduino-uno- ... ZGM0NjQ%3D
jeszcze coś co będzie obrabiać ładowanie, pamiętałem ale to było wczoraj
no i jest pomysł, aby zrobić linię do olejarki ze wskazaniem poziomu
no zobaczymy
czyli koszty chyba około 100zł tak myślę, jeżeli chodzi o sprzęt.
jutro miałem jechać obrabiać to wszytko ale wyskoczył wyjazd ciężarowym do Szczecina i chyba się przesunie, znajomek twierdzi, że to nie problem i do ogarnięcia