wymiana płynu chłodniczego
Re: wymiana płynu chłodniczego
Dziękuję. To rozjaśnione mam już chyba kompletnie
Myślę, że jutro/pojutrze to opanuję 
Romet Kadet > Yamaha Virago 750 > Suzuki V Strom DL 650 (K5)
Tags:
a jaki jest kolor płynu chłodzącego w małym DLu 2012-2016, oryginalnie zalanego, zanim rozkręcę wszystko, bo tak nie widać.
Kolor, to tylko barwnik, nie ma znaczenia jakiego koloru płyn wlejesz. Ja lałem zwykłe Borygo.
W posiadaniu Honda CBF125, Suzuki DL650 K8, Honda CB500F, BMW F800GS, Honda NC750X żony.
A tu nowa wersja wymiana płynu, nasz doctorek:muzzy83 pisze: ↑03 maja 2019, 12:37Dostęp jest kiepski ale da się bez większej kombinacji.
Zdejmujesz plastik z boku i masz dwie opcje:
1. Wykręcić śruby mocowania baku, te pod kanapą i na zawiasie zbiornik idzie trochę do góry.
2. Lejek albo duża strzykawka z wężykiem gumowym i da radę z boku dolać
Ja preferuję drugą opcję
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
Pytanie czy w sposobie, który pokazuje "doctorek", pompa wody jest najniższym pkt układu chłodzenia?? Jeżeli nie to całkiem sporo płynu może zostać starego w układzie. CHoć fakt jest taki, że ma to małe znaczenie poza kolorystyką.
Dwa lata temu zalałem Mannol Pro Cool do V-Stroma
Wg. opisu jest to gotowy płyn dla motocykli.
Teraz przy okazji wymiany rozrządu wlewam nowy płyn ale mam wątpliwości czy wlać prosto z butelki czy jak w serwisówce:
Zastanawiam się, ponieważ zauważyłem, że łuszczy się farba przy króćcach.
W jednym miejscu palcem usunąłem ją płatami.
Nie pamiętam jak to wyglądało wcześniej.
Teraz przy okazji wymiany rozrządu wlewam nowy płyn ale mam wątpliwości czy wlać prosto z butelki czy jak w serwisówce:
Kod: Zaznacz cały
Use an antifreeze/coolant compatible with aluminum
radiator, mixed with distilled water only, at the ratio
of 50:50.
DL650 AK7
Czytaj co masz na etykiecie - jest to płyn czy koncentrat?
Kymco Downtown 350i
Nie jest to koncentrat tylko gotowy płyn.
https://www.mannol.de/products/antifree ... s/pro-cool
W serwisówce wyraźnie jest napisane, żeby rozcieńczyć płyn do chłodnic aluminiowych wodą destylowaną 50:50.
Ostatnio tego nie zrobiłem i może stąd ta schodząca farba?
https://www.mannol.de/products/antifree ... s/pro-cool
W serwisówce wyraźnie jest napisane, żeby rozcieńczyć płyn do chłodnic aluminiowych wodą destylowaną 50:50.
Ostatnio tego nie zrobiłem i może stąd ta schodząca farba?
DL650 AK7
Ok, a jak często należy płyn wymieniać? kiedy płyn jest do wymiany a kiedy nie ?
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
W serwisówce co 2 lata, ten płyn Mannol ma w opisie 3 lata.
DL650 AK7
a to zmieniam za rok 
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
Na każdym preparacie masz napisane jak pisał @prebenny, jak koncentrat to rozrobić jak gotowiec to lać. Jak rozcieńczysz oryginalny płyn to automatycznie stracisz właściwości jakie daje nowoczesny płyn chłodniczy: inhibitiry korozji, podwyższona temperatura wrzenia.Graffy pisze: ↑17 mar 2021, 10:07Dwa lata temu zalałem Mannol Pro Cool do V-Stroma
Teraz przy okazji wymiany rozrządu wlewam nowy płyn ale mam wątpliwości czy wlać prosto z butelki czy jak w serwisówce:Zastanawiam się, ponieważ zauważyłem, że łuszczy się farba przy króćcach.Kod: Zaznacz cały
Use an antifreeze/coolant compatible with aluminum radiator, mixed with distilled water only, at the ratio of 50:50.
W instrukcji jest co jest napisane a to dlatego, że Suzuki stosowało różne płyny do chłodnic. Zobacz obecnie masz na samej etykiecie napisane "mix 50 na 50 z wodą" aby było jak w instrukcji. Na innych markach masz po prostu napis "gotowy do zastosowania". To, że farba schodzi to taka "uroda" niektórych sztuk DLa i tyle.
Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowa
Mniejszość Pomarańczowa
Króciec jest malowany na zewnątrz i do połowy w środku, farba schodziła płatami.
Czyli TTTM, zaskoczyło mnie to i szukałem przyczyny
Czyli TTTM, zaskoczyło mnie to i szukałem przyczyny
DL650 AK7