BMW R1250 GS - pierwsze wrażenia z jazdy
Re: BMW R1250 GS - pierwsze wrażenia z jazdy
no i przy BMW to jest ten ból, że bez gwarancji i regularnych serwisow się nie obejdzie w tych motocyklach a to spory koszt dodany niestety.
Coś za coś. Gdy przy Japończykach robię zwykle wszystko sam i olewam gwarancje to tutaj sie nie da
Coś za coś. Gdy przy Japończykach robię zwykle wszystko sam i olewam gwarancje to tutaj sie nie da
BMW jest motocyklem zaawansowanym z bardzo dobrymi walorami jezdnymi dla tego serwis to podstawa a warunki gwarancyjne mówię jasno Serwis BMW.
Niestety księgowi też są już w Japonii znajomy ma nową tenerkę 700 co do jakości jej są duże zastrzeżenia silnik ma wszystko tak cienkie że strach korka oleju odkręcić bo miska pęka.
Miałem dl 1000 z 2017 roku super motocykl trochę jak młotek bez finezji ale niezniszczalny i prosty. Mi się kiedyś marzył takie motocykl suzuki:
Zawias, hamulce i IMU z dl 1000 a silni z dl 650. Moc by nie przekraczał 80KM więc by zużycie elementów moto było by niewielki. Ale takiego moto suzuki by nigdy nie zrobiło z prostej przyczyny - bo to był by motocykl idealny i niezniszczalny. A fabryki muszę z czegoś żyć i sprzedawać nowe
Niestety księgowi też są już w Japonii znajomy ma nową tenerkę 700 co do jakości jej są duże zastrzeżenia silnik ma wszystko tak cienkie że strach korka oleju odkręcić bo miska pęka.
Miałem dl 1000 z 2017 roku super motocykl trochę jak młotek bez finezji ale niezniszczalny i prosty. Mi się kiedyś marzył takie motocykl suzuki:
Zawias, hamulce i IMU z dl 1000 a silni z dl 650. Moc by nie przekraczał 80KM więc by zużycie elementów moto było by niewielki. Ale takiego moto suzuki by nigdy nie zrobiło z prostej przyczyny - bo to był by motocykl idealny i niezniszczalny. A fabryki muszę z czegoś żyć i sprzedawać nowe
A moze bys przedstawil koszt serwisu GSa.Bo na ten temat tez kraza legendy;ze podobny jak u japonczykow lub dla odmiany ze ceny kosmiczne a Ty wiesz konkretnie.Rowniez ile ceny sie zmienily w ciagu tych trzech lat bo to czas dynamicznych zmian...a jest tu paru posiadaczy nowych 1050 wiec bedzie porownanie.fart1 pisze: ↑28 lis 2022, 19:31BMW jest motocyklem zaawansowanym z bardzo dobrymi walorami jezdnymi dla tego serwis to podstawa a warunki gwarancyjne mówię jasno Serwis BMW.
Litr jest jak Media Markt-nie dla idiotow.
Kontrola dotarcia po 1kkm - 600 PLN
Serwis po 11 kkm - 790 PLN
Serwis po 21 kkm - 2.200 PLN (z wymianą klocków z tyłu)
Serwis po 11 kkm - 790 PLN
Serwis po 21 kkm - 2.200 PLN (z wymianą klocków z tyłu)
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Wiadomość z BMW na temat kosztów pod koniec 2019r BMW GS 1250
"Przybliżone ceny przeglądów z uwzględnieniem przebiegów na poziomie 10000km/rok.
1000km - 855zł
10000km - 1192zł
20000km - 1806zł (bez uszczelek pod dekle zaworowe)
30000km - 1192zł
Ceny brutto. W przypadku przeglądów rocznych (z mniejszym przebiegiem) cena będzie ustalana indywidulanie.
Oczywiście powyższe ceny mogą ulec zmianie ze względu na zmieniające się ceny części."
Dużo się nie zmieniło
Ale jak ktoś myśli ze suzuki jest tanie to proszę DL 1000 2017
Przegląd po 36 tys - koszt 1685 zł
Przegląd po 48 tyś - koszt 2663 zł
"Przybliżone ceny przeglądów z uwzględnieniem przebiegów na poziomie 10000km/rok.
1000km - 855zł
10000km - 1192zł
20000km - 1806zł (bez uszczelek pod dekle zaworowe)
30000km - 1192zł
Ceny brutto. W przypadku przeglądów rocznych (z mniejszym przebiegiem) cena będzie ustalana indywidulanie.
Oczywiście powyższe ceny mogą ulec zmianie ze względu na zmieniające się ceny części."
Dużo się nie zmieniło
Ale jak ktoś myśli ze suzuki jest tanie to proszę DL 1000 2017
Przegląd po 36 tys - koszt 1685 zł
Przegląd po 48 tyś - koszt 2663 zł
- Załączniki
-
- Screenshot_20221128_205516_Gallery.jpg (504.07 KiB) Przejrzano 1547 razy
-
- Screenshot_20221128_205439_Gallery.jpg (389.9 KiB) Przejrzano 1547 razy
- Ocena: 5.88235%
Czyli nie takie Aso Bmw straszne...
Przy okazji.To ponoc nowy GS przylapany we Francji;
www.youtube.com/watch?v=73D6mo14c0w&t=4s
Przy okazji.To ponoc nowy GS przylapany we Francji;
www.youtube.com/watch?v=73D6mo14c0w&t=4s
Litr jest jak Media Markt-nie dla idiotow.
no nie, w yamasze takiej fuszerki nie zaobserwowałem a mam ją juz drugi rok, natomiast w hondzie tak, np nowej Afryce Twin. Tam miska czy dekle boczne silnika pekaja przy byle wywrotce. Natomiast wciąż relatywnie łatwo naprawic jak cos padnie samemu albo w przydrożnym warsztacie.fart1 pisze: ↑28 lis 2022, 19:31BMW jest motocyklem zaawansowanym z bardzo dobrymi walorami jezdnymi dla tego serwis to podstawa a warunki gwarancyjne mówię jasno Serwis BMW.
Tego samego nie zrobisz z BMW, trzeba specjalne narzedzia, testery, komputery diagnostyczne itp itp Jak cos padnie na zadupiu to tylko laweta.
A jak się kształtują ceny napraw pogwarancyjnych Suzuki i BMW w ASO po kilku(nastu) latach? Bo zaczynam się drapać po tylnej kieszeni... se kurna motór kupiłem... 

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Właśnie miałem pisać, że w ASO Suzuki drożej niż w BMW xd
Mam nadzieję, że części do garażowych napraw nie spełniają tej reguły...?!
Romet R125 vel Debeściak
Chyba nie byłeś w serwisie BMW

Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto