Koła szprychowane (wersja XT)
Re: Koła szprychowane (wersja XT)
Kochani, ja nie pytam o jakieś koła szprychowe w motocyklach enduro, więc proszę bez ironii. Ja pytam konkretnie o koła v-stroma w wersji XT (szutro-aflaltowca). W historii motoryzacji jest wiele rozwiązań udanych i równie wiele nieudanych. Jak ktoś nie widzi różnicy w budowie (którą zresztą wspomniałem w pierwszym poście, to niech nie zabiera głosu, bo nic nie wnosi, a tylko pokazuje, że nie umie czytać ze zrozumieniem.
Pozdrawiam, PM
Pozdrawiam, PM
- Ocena: 5.88235%
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
Co szprychy to szprychy. Też mi się bardziej podoba motek w takim wydaniu, że o nieco lepszych właściwościach w terenie nie wspomnę. Dlatego następnym razem zdecydowanie szprychy!
DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka
Mam szprychy , 40 tkm i jest ok.
Wyglądają dużo lepiej od standardowych kół i nie zauważyłem problemów ze zbieraniem się brudu w rantach.
Wyglądają dużo lepiej od standardowych kół i nie zauważyłem problemów ze zbieraniem się brudu w rantach.
DL 650 XT 2016 i honda CB 1300 2013
a tak poważnie, szprychy w tego typu motorku to czysto wizualna zaleta, jeździłem poprzednio honda nc750x z 17" alu kołami
dużo więcej w terenie (czasami nawet ciężkim) niż v-stromem i nie ma najmniejszego problemu. Nawiasem mówiąc nc750x
jak dla mnie dużo lepsze moto w teren niż v-strom na szprychach czy nie i 19" kołach.
dużo więcej w terenie (czasami nawet ciężkim) niż v-stromem i nie ma najmniejszego problemu. Nawiasem mówiąc nc750x
jak dla mnie dużo lepsze moto w teren niż v-strom na szprychach czy nie i 19" kołach.
Nie zawracaj mnie do punktu wyjścia bo Cię znajdę i nakopię! Już mam kolor wybrany i leasing policzony, a Ty mi tu z czymś takimmotif pisze:Nawiasem mówiąc nc750x jak dla mnie dużo lepsze moto w teren niż v-strom na szprychach czy nie i 19" kołach.
BTW, pożyczyłem sobie raz na weekend CB500X i jakoś mi nie podpasowała (ale ja małolitrażowy świeżak jestem). A jak wsiadłem na DL650, to jak na rowerze. NC750X nie próbowałem, ale widzę, że powinienem, tym bardziej, że mam taką możliwość. Tylko że ja długi jestem (190) i chciałbym jednak wozić się jak na wielbłądzie. Wg cycle-ergo.com ta honda i v-strom wychodzą bardzo podobnie. Na szczęście honda nie ma szprych, więc odpada
Zboczyliśmy z tematu. Ale przejadę się tą hondą, żeby nie żałować. Dzięki za sugestię.
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
PiotrEm pisze:Wg cycle-ergo.com ta honda i v-strom wychodzą bardzo podobnie. Na szczęście honda nie ma szprych, więc odpada
Zboczyliśmy z tematu. Ale przejadę się tą hondą, żeby nie żałować. Dzięki za sugestię.
honda ma zajefajny silnik, jak diesel
To ma fajny silnik czy jak diesel, bo to jakby przeciwległe określeniamotif pisze: honda ma zajefajny silnik, jak diesel
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
no u mnie w domu wszystko na dieslu, nawet maszynka do goleniaStruna pisze:To ma fajny silnik czy jak diesel, bo to jakby przeciwległe określeniamotif pisze: honda ma zajefajny silnik, jak diesel
long live diesel!
Może komuś się przyda. Mam najechane 40 tyś km i postanowiłem przy okazji wymiany opon sprawdzić koła w 1000 xt. Dodam, że nie miałem z nimi żadnych problemów. Rutynowa kontrola.
Właśnie odebrałem koło od Pawła Króla z Bielska Białej po kontroli naciągu. Koszt usługi 80 zł. Profesjonalna obsługa i szybki termin realizacji. Podobno wymagały już naciągu i Pan Paweł stwierdził że dobrze że przyjechałem. Moje amatorskie spostrzeżenie jest takie, że szprychy przy ściśnięciu palcami potrafiły "zastękać" teraz są sztywne i mam wrażenie że się w ogóle nie uginają i nie wydają dźwięków.
Jeszcze warto dodać, że Pan Paweł stwierdził, że Suzuki dało porządną felgę a nie to co w Tenere
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
Właśnie odebrałem koło od Pawła Króla z Bielska Białej po kontroli naciągu. Koszt usługi 80 zł. Profesjonalna obsługa i szybki termin realizacji. Podobno wymagały już naciągu i Pan Paweł stwierdził że dobrze że przyjechałem. Moje amatorskie spostrzeżenie jest takie, że szprychy przy ściśnięciu palcami potrafiły "zastękać" teraz są sztywne i mam wrażenie że się w ogóle nie uginają i nie wydają dźwięków.
Jeszcze warto dodać, że Pan Paweł stwierdził, że Suzuki dało porządną felgę a nie to co w Tenere
a dlaczego niby miałyby byc problemy ze szprychowymi kołami? dawniej tylko takie były i sie jeździło bez problemów
Bo serwisy nie umieją ich obsługiwać i zamiast o nie zadbać, to je rozcentrowują.
Jak masz gwarancję i chcesz ją utrzymać ( a np leasing zapewne tego wymaga ) to jesteś zmuszony korzystać z przeglądów gwarancyjnych, więc takie gadanie, to trochę z dupy...
Nie wspominając o tym, że przy sprzedaży osoba kupująca chce kupić 20 letni motocykl z przebiegiem 30tyś km serwisowany w ASO do samego końca
No i serwisowanie na parkingu pod blokiem też średnio wychodzi a nie każdy ma gdzie i czym
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
zgadza się jak ktoś nie ma gdzie to słabo ale co do utraty gwarancji to chyba jakies żarty.
Już chyba piaty nowy motocykl serwisuje sam i z reguły z gwarancja problemu nie ma, a nawet jak jest
to mam ja w dupie bo w wiekszości przypadków nie działa. dealer czy importer robi wszystko żeby jej nie uznać.
Mam właśnie T7 w leasingu, nie ma wymogu serwisowania w ASO. Kasa zaoszczędzona na serwisach w ASO
jest na tyle spora że w razie czego jest na pokrycie napraw poza gwarancją.
Już chyba piaty nowy motocykl serwisuje sam i z reguły z gwarancja problemu nie ma, a nawet jak jest
to mam ja w dupie bo w wiekszości przypadków nie działa. dealer czy importer robi wszystko żeby jej nie uznać.
Mam właśnie T7 w leasingu, nie ma wymogu serwisowania w ASO. Kasa zaoszczędzona na serwisach w ASO
jest na tyle spora że w razie czego jest na pokrycie napraw poza gwarancją.
Koła szprychowe będą trwalsze, im bardziej felga narażona na uderzenia i przeciążenia terenowe typu dziura w asfalcie, studzienka, itp., tym większa trwałość szprychowanej w stosunku do odlewu. Zaletą jest też możliwość naprawy lub wyważenia. Odkształcona lub niemozliwa do wywazenia felga aluminiowa zasadniczo powinna wymieniona na nową.
Wadą koła szprychowanego będzie cena, szczególnie w wersji bezdętkowej. Moim zdaniem przy szprychówce, a taka mam z XT, wystarczy zweryfikować stan koła przy zmianie opony na nową, chyba, że czuć, że coś się kiwa .
Wadą koła szprychowanego będzie cena, szczególnie w wersji bezdętkowej. Moim zdaniem przy szprychówce, a taka mam z XT, wystarczy zweryfikować stan koła przy zmianie opony na nową, chyba, że czuć, że coś się kiwa .
DL650XAL7
Dobrze wziąć pod uwagę, co tak naprawdę przenosi napęd na asfalt.
Z silnika masz zębatkę, potem kolejną, ta na zabierak/piastę i dalej co ? Szprychami na obręcz/oponę.
Ponadto - taki np. DL 1000 to ma kulturę pracy rozrzutnika gnoju przy niższych obrotach, a na wyższych ma niemały moment obrotowy, więc te szprych mają co robić i są intensywnie narażane na przeciążenia.
Jak się już kiwa, to bardzo szybko może dojść do ścięcia szprych i niezłego galimatiasu - więc niestety, z tymi szprychami, ( choć może ładniej - kwestia gustu ) to jest jednak sporo więcej pierdzielenia.
Z silnika masz zębatkę, potem kolejną, ta na zabierak/piastę i dalej co ? Szprychami na obręcz/oponę.
Ponadto - taki np. DL 1000 to ma kulturę pracy rozrzutnika gnoju przy niższych obrotach, a na wyższych ma niemały moment obrotowy, więc te szprych mają co robić i są intensywnie narażane na przeciążenia.
Jak się już kiwa, to bardzo szybko może dojść do ścięcia szprych i niezłego galimatiasu - więc niestety, z tymi szprychami, ( choć może ładniej - kwestia gustu ) to jest jednak sporo więcej pierdzielenia.
Ja jestem zadowolony. Na 40 000 km wydatek 80 zł za sprawdzenie naciągu szprych podczas wymiany opony to niewiele zachododu.