Hamulce przednie dl650 - problem
Hamulce przednie dl650 - problem
Hej.
Nie znalazłem nigdzie na forum takiego problemu.
Mianowice chciałem przestawić swój motocykl i zauważyłem, że po wciśnięciu przedniego hamulca i po jego puszczeniu (motocykl nie odpalony i nie odpalany od października) nie mogłem go ruszyć z miejsca, przedni hamulec nie cofnął, jak już ruszyłem to szło bardzo ciężko i z każdym metrem było lżej.
Czy to normalne czy powinienem cos przejrzeć?
Nie znalazłem nigdzie na forum takiego problemu.
Mianowice chciałem przestawić swój motocykl i zauważyłem, że po wciśnięciu przedniego hamulca i po jego puszczeniu (motocykl nie odpalony i nie odpalany od października) nie mogłem go ruszyć z miejsca, przedni hamulec nie cofnął, jak już ruszyłem to szło bardzo ciężko i z każdym metrem było lżej.
Czy to normalne czy powinienem cos przejrzeć?
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
Re: Hamulce przednie dl650 - problem
Kiedy zaciski miały ostatni przegląd? Czyszczenie, smarowanie, wymiana płynu hamulcowego?
Najprawdopodobniej zardzewiały tloczki lub prowadnice i nie cofaja się, kłania sie obsluga

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 9
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty
Zapieczony tłoczek.
Przyczyn może być kilka.
Jedną z nich jest tak jak wcześniej napisane korozja tłoczka. Wówczas może być potrzebna jego wymiana.
Druga opcja to tłoczek przestał współpracować z osłoną i uszczelnieniami. Wówczas potrzebna wymiana elementów gumowych w zacisku.
Przyczyn może być kilka.
Jedną z nich jest tak jak wcześniej napisane korozja tłoczka. Wówczas może być potrzebna jego wymiana.
Druga opcja to tłoczek przestał współpracować z osłoną i uszczelnieniami. Wówczas potrzebna wymiana elementów gumowych w zacisku.
No nic będzie trzeba diagnozować ....
Na YT jest filmik (po polsku) jak chłopaczek robi serwis właśnie przedniego hamulca
Warto oglądnąć, może nakieruje cie na prawdopodobna usterkę
Warto oglądnąć, może nakieruje cie na prawdopodobna usterkę
- Ocena: 5.88235%
DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
O dzięki.. przestudiuje
Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka
Niektórzy mówią, że zacisków nie powinno się wieszać na przewodach hamulcowych.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Od tego są trytyki
. A i nie wiem czy będzie dla kogos to zaskoczeniem lub nie ale obecnie juz od dłuższego czasu są dostepne trytytki wieilokrotnrgo użytku, rozpinane na tzw panokieć 
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
W aucie, gdzie zaciski nieraz ważą gruuube kilogramy to raczej niewskazane, ale w moto te zaciski są leciutkie, więc można olać trytkowanie jak nie jest usilnie potrzebne.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ktoś coś wie na ten temat? Bo ja u siebie zrobiłem pełny serwis przednich hamulcy (w tym wymiana tłoczków i wszystkich uszczelnień, łącznie z wnętrznościami pompy.
I po tym zabiegu miałem takie objawy jak kolega opisał, tzn gdy motocykl jeździł to jest wszystko ok, ale wystarczyło go zostawić na tydzień i klocki same się zaciskały a hamulec był twardy że nie dało się go wcisnąć.
Obecnie wymieniam tarcze bo stwierdziłem że może przez zbyt małą grubość się tak robi, ale gdy otworzyłem pompę to ta membrama w zbiorniczku była zassana do środka jeszcze nie wiem to to była przyczyna.
I po tym zabiegu miałem takie objawy jak kolega opisał, tzn gdy motocykl jeździł to jest wszystko ok, ale wystarczyło go zostawić na tydzień i klocki same się zaciskały a hamulec był twardy że nie dało się go wcisnąć.
Obecnie wymieniam tarcze bo stwierdziłem że może przez zbyt małą grubość się tak robi, ale gdy otworzyłem pompę to ta membrama w zbiorniczku była zassana do środka jeszcze nie wiem to to była przyczyna.
Motorynka
-> VFR800 -> YBR250 -> TDM900 -> DL650
@mily może motocykl stoi pod chmurką i w mniej słoneczne dni po prostu hamulce się "spawają" ?
Klocki hamulcowe w prawidłowym ułożeniu są tak blisko tarczy, że tam wystarczy odrobina wody i pojawiająca się korozja potrafi tzw. zespawać te dwa elementy, wtedy rzeczywiście nie da się ruszyć motka.
Nie poznałem tego zjawiska na motku, ale w aucie na wakacjach zdarzało mi się szereg razy.
Klocki hamulcowe w prawidłowym ułożeniu są tak blisko tarczy, że tam wystarczy odrobina wody i pojawiająca się korozja potrafi tzw. zespawać te dwa elementy, wtedy rzeczywiście nie da się ruszyć motka.
Nie poznałem tego zjawiska na motku, ale w aucie na wakacjach zdarzało mi się szereg razy.
Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy 
Stoi w garażu. One trzymają nie na zasadzie "spawania" tylko się zaciskają same. Klamki nawet nie wciśniesz, jest taka twarda.
Ogólnie tłoczki się same wysuwają i dojeżdżają do tarczy ciśnienie płynu hamulcowego w układzie wzrasta, jedyna opcja to wykręcenie odpowietrzników, żeby zluzować ciśnienie w wężach i wtedy się tłoczki cofają (wypływa płynu ok 2 cm w wężyk chyba 7mm (nie pamiętam średnicy wężyka)
Ogólnie tłoczki się same wysuwają i dojeżdżają do tarczy ciśnienie płynu hamulcowego w układzie wzrasta, jedyna opcja to wykręcenie odpowietrzników, żeby zluzować ciśnienie w wężach i wtedy się tłoczki cofają (wypływa płynu ok 2 cm w wężyk chyba 7mm (nie pamiętam średnicy wężyka)
Motorynka
Może wężyki już stare i rozwarstwione w środku. Może pompa hamulcowa już nie domaga.
Wężyk ido wymiany. Brat miał tak kiedyś w aucie,hamulce hamowały ale już nie popuszczały. Konkretnie było to jedno koło..
Suzuki DR-Z400S było. V-strom 650 Barracuda jest..
Tak mobie jeszcze myślę czy zbyt duża ilość płynu mogła też powodować taki rezultat.
Motorynka
A może jednak nalane było za dużo i płyn nie miał gdzie wrócić...
Suzuki DR-Z400S było. V-strom 650 Barracuda jest..
Powiedzmy sobie szczerze, jeżeli napełnisz nawet zbiorniczek do pełna i go zakręcisz to i tak ma się gdzie cofnąć ponieważ cofa się taka sama ilość płynu jaka została z niego pobrana a nawet mniej bo tłoczek wraz ze zużyciem klocków cofa się o mniejszą odległość.
Aby płyn się nie cofnął musiałbyś w zbiorniczku wytworzyć dość duże ciśnienie, jak byś miał to zrobić nie mam pojęcia.
Także NIE, zalanie zbyt dużej ilości płynu hamulcowego do zbiorniczka NIE spowoduje, że tłoczki przestaną się cofać.
Polemizowałbym...
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl