Ubezpieczenie AC
Re: Ubezpieczenie AC
Motocykl roczny, przebieg 4500 km.
Tak to wyszło w tym toku…
Przesyłam ofertę ubezpieczenia w zakresie OC/AC/NNW/Turbo, w zakresie jak poprzednio.
Główne atuty oferty:
- zakres terytorialny Europa, Algieria, Maroko, Tunezja, Izrael i Iran
- NNW 60 000
- naprawa na nowych oryginalnych częściach w ASO,
- stała suma ubezpieczenia,
- brak redukcji sumy ubezpieczenia,
- assistance Turbo to m.in. holowanie w Polsce bez limitu km, zagranica do 1500km. Limity łączą się.
- ubezpieczenie odzieży motocyklisty
Tak to wyszło w tym toku…
Przesyłam ofertę ubezpieczenia w zakresie OC/AC/NNW/Turbo, w zakresie jak poprzednio.
Główne atuty oferty:
- zakres terytorialny Europa, Algieria, Maroko, Tunezja, Izrael i Iran
- NNW 60 000
- naprawa na nowych oryginalnych częściach w ASO,
- stała suma ubezpieczenia,
- brak redukcji sumy ubezpieczenia,
- assistance Turbo to m.in. holowanie w Polsce bez limitu km, zagranica do 1500km. Limity łączą się.
- ubezpieczenie odzieży motocyklisty
- Załączniki
-
- 181D8E88-EA04-4EBD-A7FA-EE3DD9060FF3.jpeg (332.42 KiB) Przejrzano 2035 razy
W PZU dostałem ofertę na 2,2%, z tym że mam inne polisy u nich. Assistance marne, ale ubezpieczenie kierownika NNW gdy jeździ solo 100k
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
Znaczy staniało... Zawsze co roku jest taniej? Pomijam utratę zniżek.
Ja mam termin końcem czerwca.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Niższa cena za AC wynika głównie ze spadającej wartości pojazdu... Podejrzewam, że stawka procentowa jest taka sama.
Teraz trzeba jednak uważać na tę wartość (Sumę ubezpieczenia), bo ze względu na inflację i coraz droższe nowe motocykle faktyczne ceny używek rosną, ale katalogi ubezpieczycieli nie zawsze to uwzględniają...
Teraz trzeba jednak uważać na tę wartość (Sumę ubezpieczenia), bo ze względu na inflację i coraz droższe nowe motocykle faktyczne ceny używek rosną, ale katalogi ubezpieczycieli nie zawsze to uwzględniają...
Pozdrawiam,
Jacek

Ja od około 2 lat ma utrzymana podobna wartość motocykla pomimo rosnącego przebiegu. Składka również podobna.wiec gdzieś wartość rosnąca używanych motocykli jest tu uwzględniona.
DL650A L8
Ja dostałem dzisiaj taka wycenę jak na zdjęciu. Zawiera się w niej jeszcze assistance w Europie na 1500km
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Ja niedługo kupię mój motocykl i rozglądam się za własnym ubezpieczeniem. Dotychczas Leasing i PZU kasowały mnie kolejno na 1631, 1602 i 1588 zł. Mój kolega z Warty przedstawił mi taką oto symulację, drobnym drukiem dopisał jeszcze rabat i pod kreską wyszło niecałe 1200 zł.
Sam nie przeczytałem jeszcze wszystkich regulaminów, on na skróty podał mi tylko, że assistance w PL jest bez limitu, a w EU do 400 km.
PS. To jest wycena dla mnie, ja jeżdżę w kapeluszu. Żółte i czerwone motocykle być może będą droższe.
Sam nie przeczytałem jeszcze wszystkich regulaminów, on na skróty podał mi tylko, że assistance w PL jest bez limitu, a w EU do 400 km.
PS. To jest wycena dla mnie, ja jeżdżę w kapeluszu. Żółte i czerwone motocykle być może będą droższe.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Żeby porównywać koszt Auto Casco trzeba wziąć pod uwagę parę elementów, nie tylko Sumę Ubezpieczenia (SU). Widać je w ofercie @Centrino. Inaczej porównanie końcowych kwot do zapłaty nie ma sensu...
Chodzi głównie o:
- zniesiona redukcja SU - tak lub nie
- wariant serwisowy - ASO lub nie ASO
- zniesiona amortyszacja części - tak lub nie
- stała SU przez 12 m-cy - tak lub nie
- SU wyposażenia dodatkowego - jeśli jest takowe, to warto to osobno wymienić w polisie, bo jest to podstawą do podniesienia Sumy Ubezpieczenia. Inaczej brane są pod uwagę wartości katalogowe. A w razie W, w przypadku dużej różnicy między SU a wartością katalogową (bo nie dopisaliśmy wartości dodatków) ubezpieczyciel może ograniczyć się do wartości katalogowej i wypłacić tylko taką (w razie kradzieży) lub przyjąć ją do ustalenia szkody całkowitej.
Dwa lata temu, w przypadku mojego Tigera wyglądało to tak:

Wartość wyposażenia dodatkowego została na początku określona na podstawie faktur zakupu, a potem corocznie spadała. Stąd taka wycena
To jest oferta Compensy. Z kolei kiedyś w PZU "mój" agent przekazywał do ich rzeczoznawcy wszystkie informacje na temat moto i f-ry zakupu opcji i zamawiał taką wewnętrzną wycenę indywidualną. Ona była podstawą do podniesienia SU powyżej wartości katalogowych.
Warto o to zadbać, jeśli mamy dużo wyposażenia dodatkowego, a w naszych motocyklach jest to z reguły regułą
Moto za 50 kPLN + dodatkowe 10 kPLN na opcje...
Chodzi głównie o:
- zniesiona redukcja SU - tak lub nie
- wariant serwisowy - ASO lub nie ASO
- zniesiona amortyszacja części - tak lub nie
- stała SU przez 12 m-cy - tak lub nie
- SU wyposażenia dodatkowego - jeśli jest takowe, to warto to osobno wymienić w polisie, bo jest to podstawą do podniesienia Sumy Ubezpieczenia. Inaczej brane są pod uwagę wartości katalogowe. A w razie W, w przypadku dużej różnicy między SU a wartością katalogową (bo nie dopisaliśmy wartości dodatków) ubezpieczyciel może ograniczyć się do wartości katalogowej i wypłacić tylko taką (w razie kradzieży) lub przyjąć ją do ustalenia szkody całkowitej.
Dwa lata temu, w przypadku mojego Tigera wyglądało to tak:

Wartość wyposażenia dodatkowego została na początku określona na podstawie faktur zakupu, a potem corocznie spadała. Stąd taka wycena

To jest oferta Compensy. Z kolei kiedyś w PZU "mój" agent przekazywał do ich rzeczoznawcy wszystkie informacje na temat moto i f-ry zakupu opcji i zamawiał taką wewnętrzną wycenę indywidualną. Ona była podstawą do podniesienia SU powyżej wartości katalogowych.
Warto o to zadbać, jeśli mamy dużo wyposażenia dodatkowego, a w naszych motocyklach jest to z reguły regułą

Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 10:38 przez biblo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Jacek

@biblo zwróć uwagę, że to o czym piszesz jest w opisie. Czyli zniesione udział własny, stała wartość przez okres ubezpieczenia, wariant ASO, zniesiony udział własny, franszyza 500zł, zniesiona amortyzacja części
Także wydaje mi się, że oferta całkiem ok. Ale fakt, nie są wpisane kufry w ubezpieczenie stąd wartość pojazdu nieco niższa.
Także wydaje mi się, że oferta całkiem ok. Ale fakt, nie są wpisane kufry w ubezpieczenie stąd wartość pojazdu nieco niższa.
W polisach, które w tym wątku zamieszczacie, figuruje wysokie NNW (60 tys.), w mojej raptem 5 tys. Muszę ją jeszcze dostroić, bo to jeden z ważniejszych składników.
To nie była uwaga do Ciebie, raczej wskazówka dla kolegówCentrino pisze: ↑17 mar 2023, 10:34@biblo zwróć uwagę, że to o czym piszesz jest w opisie. Czyli zniesione udział własny, stała wartość przez okres ubezpieczenia, wariant ASO, zniesiony udział własny, franszyza 500zł, zniesiona amortyzacja części

Trochę to inaczej wygląda na ekranie smartfona, a inaczej w przeglądarcu lub potem na papierze. Ważne, że chodzi o to samo

P.S. BTW, z usług tego samego brokera korzystam od lat

P.S.2 - jeszcze jedna uwaga odnośnie Assistance - pamiętajcie, że ono działa tylko na drogach publicznych. Czyli w razie problemów poza takimi drogami, gdzieś w terenie, lesie, trzeba sobie radzić samemu... Motocykl trzeba przywlec

Pozdrawiam,
Jacek

No to u mnie wygląda to tak. Dane ze wczoraj.
Assistance w PL bez limitu, w UE - 400km. I tak jak @biblo pisał, z Assisstance trzeba sobie doczytać jak jest u danego ubezpieczyciela. Bo czasem limit km liczony jest od odbioru pojazdu do warsztatu, czasem liczony jest jako suma dojazdu i powrotu lawety, czasem jest to w cenie ubezpieczenia tylko jedno holowanie.
A jeśli chodzi o wysokości składek OC i AC to są one zależne od bardzo wielu czynników. Są to między innymi: wiek kierowcy, długość posiadania prawo jazdy, historia "szkodowości", lokalizacja i rejon zamieszkania, pojemność pojazdu, a nawet stan cywilny jest brany pod uwagę. Do AC dodatkowo wliczane są wiek i wartość pojazdu, miejsce parkowania, liczba i rodzaj zabezpieczeń antykradzieżowych, no i zakres ochrony i sposób naprawy.
Tak więc my tu możemy sobie porównywać ubezpieczenia i "chwalić" się jakie kto płaci, ale ostatecznie w tym samym TU dwie różne osoby za taki sam pojazd dostaną dwie różne wyceny.
Składka mi wzrosła o niecałą stówkę bo zaznaczyłem sobie dodatkowe opcje (jak ubezpieczenie bagażu czy stałą sumę w AC. W informacjach dodatkowych jest to wyszczególnione. Assistance w PL bez limitu, w UE - 400km. I tak jak @biblo pisał, z Assisstance trzeba sobie doczytać jak jest u danego ubezpieczyciela. Bo czasem limit km liczony jest od odbioru pojazdu do warsztatu, czasem liczony jest jako suma dojazdu i powrotu lawety, czasem jest to w cenie ubezpieczenia tylko jedno holowanie.
A jeśli chodzi o wysokości składek OC i AC to są one zależne od bardzo wielu czynników. Są to między innymi: wiek kierowcy, długość posiadania prawo jazdy, historia "szkodowości", lokalizacja i rejon zamieszkania, pojemność pojazdu, a nawet stan cywilny jest brany pod uwagę. Do AC dodatkowo wliczane są wiek i wartość pojazdu, miejsce parkowania, liczba i rodzaj zabezpieczeń antykradzieżowych, no i zakres ochrony i sposób naprawy.
Tak więc my tu możemy sobie porównywać ubezpieczenia i "chwalić" się jakie kto płaci, ale ostatecznie w tym samym TU dwie różne osoby za taki sam pojazd dostaną dwie różne wyceny.
Mój agent zdradził, że komuś przy wznowieniu OC składka wzrosła z 600 zł do 2500. Za punkty karne.gorghu pisze: ↑17 mar 2023, 16:41A jeśli chodzi o wysokości składek OC i AC to są one zależne od bardzo wielu czynników. Są to między innymi: wiek kierowcy, długość posiadania prawo jazdy, historia "szkodowości", lokalizacja i rejon zamieszkania, pojemność pojazdu, a nawet stan cywilny jest brany pod uwagę.
Tak, ale warto znać rząd wielkości. Gdy 3 lata temu porównywałem oferty, to miałem dwie za 1600 i jedną za 3500.
i dlatego dobrze jest iść do agenta który ma podpisane umowy z różnymi TU i na podstawie jednych danych może zrobić w każdym kalkulację i wybrać najbardziej optymalną dla Ciebie. Ja też w tamtym roku dostałem 4 różne propozycje z przedziałem cenowym od 1700 do 4300 zł gdzie wszystkie dane były takie same.
Oprócz tego takie ubezpieczenia całkiem inaczej są liczone przez systemy typu rankomat.pl a inaczej w okienku konkretnego TU a jeszcze inaczej u agenta. Sam agent ma różnego rodzaju zniżki i rabaty z których może korzystać więc i od samego agenta dużo zależy.
Jak już gadamy o szkodowości: to można dość łatwo samemu sprawdzić w UFG.pl
Ja dziś jestem w szoku, bo nowym dowodem osobistym i aplikacją "eDO App" założyłem konto w ufg i sprawdziłem swoją historię polis AC i OC. Od ręki, online, 5 minut.
PS. Można też na ePUAP. Ważne, że od ręki, a nie wniosek i list za dwa tygodnie.
Ja dziś jestem w szoku, bo nowym dowodem osobistym i aplikacją "eDO App" założyłem konto w ufg i sprawdziłem swoją historię polis AC i OC. Od ręki, online, 5 minut.
PS. Można też na ePUAP. Ważne, że od ręki, a nie wniosek i list za dwa tygodnie.
à propos zniżek i bezszkodowości, to jest też taki myk, który stosują Towarzystwa Ubezpieczeniowe. Jest taka płatna opcja pod nazwą "ochrona zniżek" (osobno dla OC i AC) i wydawałoby się, że jak coś zmajstrujemy, to szkoda idzie w niepamięć... I faktycznie idzie, o ile pozostajemy cały czas w tej samej firmie. W momencie przeniesienia polisy do innej nasze wszystkie minione grzechy zgłaszane są od razu do UFG
Warto o tym pamiętać...

Pozdrawiam,
Jacek