Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Grzane manetki (oxford) nie działają

Sie popsuło.. I co teraz?
Awatar użytkownika
Mati!
A

Grzane manetki (oxford) nie działają

Post autor: Mati! »

Jak w temacie. Świeżo po montażu zrobiłem ze 100km bawiąc się poziomami grzania. Mam wrażenie, że jak wracałem grzały jakby słabiej, ale grzały. Na następny dzień brak reakcji sterownika, dioda też nie świeci. Sprawdziłem bezpiecznik i wygląda na zdrowy. Nie mam pomysłu co spiertoliłem przy montażu i gdzie szukać przyczyny :D

DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Grzane manetki (oxford) nie działają

Post autor: Centrino »

Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba by było wiedzieć w jaki sposób podłączyłeś manetki.
Druga sprawa to skoro działały to raczej podłączyłeś poprawnie a możliwe, że umarł sterownik.
Trzecia sprawa to co znaczy, że bezpiecznik WYGLĄDA na zdrowy?? Albo działa albo nie działa. Nie ma stanów pośrednich. Aby go sprawdzić to przynajmniej miernik w rękę i sprawdzasz lub po prostu podmiana na nowy. Wygląd bezpiecznika jest nieważny, ważne czy na pewno działa.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Mati!
A

Bezpiecznik podmieniłem i nic się nie zmieniło. Wypiąłem i ponownie wpiąłem wszystkie wtyczki pod owiewką ale dalej nic.
Załączniki
CutPaste_2023-05-20_07-53-09-104.png
CutPaste_2023-05-20_07-53-09-104.png (1.05 MiB) Przejrzano 4625 razy

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

No ok.
Czy podpiąłeś bezpośrednio pod instalację, czy bezpośrednio pod akumulator czy zastosowałeś przekaźnik?

Awatar użytkownika
Mati!
A

Bez przekaźnika pod akumulator. W instalacje moto nic nie wpinałem.

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Post autor: Colto »

Być może akumulator masz słaby i dlatego nie grzeje. Oxfordy mają zabezpieczenie przed całkowitym rozładowaniem akumulatora.
Sprawdź napięcie jakie ma aku.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)

Awatar użytkownika
Mati!
A

No nie. Moto jest nowe. Tak jak pisałem, grzały do samego domu, ale coraz słabiej. Na następny dzień sterownik przestał reagować. Nawet po dłuższej jeździe się nie załączają.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Weź może kawałek kabla i podłącz bezpośrednio pod akumulator np samochodowy, zobacz czy zadziałają.
Jak nie to reklamacja sterownika skoro się diody nie palą

Awatar użytkownika
Mati!
A

Podłączyłem jedną bezpośrednio pod akumulator i działa to pewnie będzie ten sterownik. Co za gówno te oxfordy. Nawet kropli deszczu nie widziały.

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Mati! pisze:
21 maja 2023, 07:54
Podłączyłem jedną bezpośrednio pod akumulator i działa to pewnie będzie ten sterownik. Co za gówno te oxfordy. Nawet kropli deszczu nie widziały.
Nie gowno. Po prostu trafiła ci się uszkodzona i tyle. Miałem przez 7 lat w innym moto I działało bezawaryjnie. Teraz też mam. Poza tym pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek uszkodzeniu czy awarii Oxfordow. Miałeś pecha i tyle.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
Mati!
A

No ok, za grubo powiedziane. Wstępnie dogadałem się ze sprzedającym i będzie reklamacja. Dzięki za odzew.

Awatar użytkownika
Tomek 69
A+B

Post autor: Tomek 69 »

U żony w moto też miała nowe założone i też przestały działać tyle że dioda się świeciła. Mechanik który je zakładał mówił że działały jak je montował na jesieni żona nie sprawdzała wcześniej na wiosnę pierwszy wyjazd ustawiła na grzanie i lipa po chwili się wyłączyły. Pojechała do mechanika posprawdzał wszystko i z instalacją wszystko było ok 👌 też stwierdził że sterownik do wymiany po chwili przyszła jego żona i mówi że przeczytała w internecie że wystarczy go zresetować przycisnęła dwa guziki jednocześnie parę sekund i zaczęły działać. Żona przy próbie ich uruchomienia prawdopodobnie dusząc przyciskami je rozłączyła. Podobno jest tam taka opcja jak się podepnie bezpośrednio pod aku że można je rozłączyć żeby jakiś przechodzień czy dzieciak ich przypadkiem nie załączył. No ale u niej jednak dioda mrugała przy włączeniu a u ciebie mówisz że nie świeci wcale. To może faktycznie sterownik nawalił. Ja mam już 8 lat założone i działają. Też nie wiedziałem że jest taka opcja resetowania i wyłączania.

Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski

Awatar użytkownika
Mati!
A

Spróbuje jeszcze jak radzisz. U mnie jeden wyjazd około150km, ustawiałem różne poziomy grzania, zwiększając do 75% bo coraz słabiej dawały. Nie wiedziałem, że padło bo sterownik do przyjazdu działał. Następnego dnia dopiero przestał reagować, a manetki grzać.

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Tomek 69 pisze:
21 maja 2023, 10:39
U żony w moto też miała nowe założone i też przestały działać tyle że dioda się świeciła. Mechanik który je zakładał mówił że działały jak je montował na jesieni żona nie sprawdzała wcześniej na wiosnę pierwszy wyjazd ustawiła na grzanie i lipa po chwili się wyłączyły. Pojechała do mechanika posprawdzał wszystko i z instalacją wszystko było ok 👌 też stwierdził że sterownik do wymiany po chwili przyszła jego żona i mówi że przeczytała w internecie że wystarczy go zresetować przycisnęła dwa guziki jednocześnie parę sekund i zaczęły działać. Żona przy próbie ich uruchomienia prawdopodobnie dusząc przyciskami je rozłączyła. Podobno jest tam taka opcja jak się podepnie bezpośrednio pod aku że można je rozłączyć żeby jakiś przechodzień czy dzieciak ich przypadkiem nie załączył. No ale u niej jednak dioda mrugała przy włączeniu a u ciebie mówisz że nie świeci wcale. To może faktycznie sterownik nawalił. Ja mam już 8 lat założone i działają. Też nie wiedziałem że jest taka opcja resetowania i wyłączania.
Jak ta pojedyncza dioda miga i nie działają, to znaczy, że sterownik je wyłączą, bo aku ma poniżej 11,7 v bodajże. Można to wyłączyć tak jak mówisz, ale wyłączyłeś właśnie zabezpieczenie przed rozładowaniem aku.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
Tomek 69
A+B

Post autor: Tomek 69 »

Aku był naładowany po odpaleniu pokazywało 14 i tylko dioda migała i nie grzały a po kilku minutach dioda gasła po przyciśnięciu 2 guzików na raz przez kilka sekund zaczęły działać normalnie i są podłączone po zapłonie. Była też próba bezpośrednio na nie doładowanym aku i jak spadło napięcie to się rozłączyły tak jak powinno być. Tą opcję można włączyć i wyłączyć

Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski

Awatar użytkownika
Mati!
A

Ja wiem, że te manetki same się odklejają ale u mnie o dziwo trzymają dobrze. Zanim coś zepsuje napiszcie jak się do tego zabrać bo chcą żeby całość odesłać.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Pogadaj dobrze, ja kiedyś wysyłałem to poszedł sam sterownik, może się uda

Awatar użytkownika
Mati!
A

Nie przejdzie. Odpuszczam temat. Szkoda nerwów i mojego czasu, a mam go mało w tygodniu.

Tomcat
AM

Post autor: Tomcat »

Niestety z Oxfordami mam doświadczenie dość negatywne.
Założyłem kilka zestawów (akurat do quadów bo tym się zajmuję) i niektóre nawet gwarancji nie wytrzymały. Wymiana sterownika na nowy pomagała na chwilę.
Od paru lat montuję wyłącznie Bronco, nie miałem jeszcze awarii żadnej.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2023, 12:00 przez Tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

@Tomcat, na czym polega podgrzewany kciuk w tym Bronco. Przyznam, że kilka razy kciuk mi zmarzł...

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”