UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Porównanie DL-ów

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
fino
AM

Porównanie DL-ów

Post autor: fino »

Miałem DL 650 Ak9 (2009) i od 2020 jestem posiadaczem Dl650 (2019) kupiony w salonie. Starym jeździ mój syn i takie szybkie porównanie nowego do starego. Stary ma blisko 50kkm, nowy 8,5 kkm.
Nowy to rdza, rdza i rdza. Oba parkowane pod tym samym zadaszeniem, w tych samych warunkach, a rudi pojawia się na śrubach, podkładce regulatora amortyzatora (w starym też), prawie każdy gwint, szkoda wspominać o tłumiku, kolanko wydechu przedniego cylindra - rudi.
Krawędź baku (pod plastykami) to samo. NAWET lagi między półami z przodu w rude kropki.
10 lat różnicy a jakość wykonania niziutka.
Dziś obejrzałem lagi i ich osłony p/pyłowe pęknięcia. Szkoda słów, czas zmienić markę.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Re: Porównanie DL-ów

Post autor: lukas76 »

fino pisze:
23 maja 2023, 22:31
Miałem DL 650 Ak9 (2009) i od 2020 jestem posiadaczem Dl650 (2019) kupiony w salonie. Starym jeździ mój syn i takie szybkie porównanie nowego do starego. Stary ma blisko 50kkm, nowy 8,5 kkm.
Nowy to rdza, rdza i rdza. Oba parkowane pod tym samym zadaszeniem, w tych samych warunkach, a rudi pojawia się na śrubach, podkładce regulatora amortyzatora (w starym też), prawie każdy gwint, szkoda wspominać o tłumiku, kolanko wydechu przedniego cylindra - rudi.
Krawędź baku (pod plastykami) to samo. NAWET lagi między półami z przodu w rude kropki.
10 lat różnicy a jakość wykonania niziutka.
Dziś obejrzałem lagi i ich osłony p/pyłowe pęknięcia. Szkoda słów, czas zmienić markę.
Pisałem już o tym, co nowszy tym gorsza jakość

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

michał_k
A2

Post autor: michał_k »

W moim DL650XT 2022 szprychy w przednim kole postanowiły sobie zacząć rdzewieć m. Szkoda gadać…

DL 650 V-STROM => R1200GS => V-STROM 1000 XT => Tracer 900 GT => T12 Z => T12 ZE => Versys 1000 SE => R1250GS => SCRAMBLER 1200 XE => V-STROM 650 XT

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Po każdym myciu suszenie, szmatka, olej silikonowy i zero rdzy. Polecam dbać o swoje motory. 8-)

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Nie wiem czy zauważyliście ale od kilku, kilkunastu lat zarówno samochody jak i motocykle nie są tworzone przez inżynierów ale przez księgowych.
Od tego momentu jakość spada w dół bo księgowi szukają detali na których można oszczędzić. Efekt jak widać jest coraz bardziej widoczny.
Nie dotyczy to tylko marki Suzuki ale wszystkich i nie prawdą jest, że w innych firmach jest inaczej.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Zasadniczo będę miał to głęboko gdzieś, czy motocykl będzie rdzewiał, psuł się, czy wyglądał szkaradnie. Bo to nie będzie mój motocykl. W dłuższej perspektywie nadejdzie Komunizm 2. Ludzie nie będą posiadali na własność niczego (mieszkań, samochodów, telefonów), bo wszystko będzie koszmarnie drogie. Będą te dobra wynajmować i kląć na coraz wyższe czynsze, ale nie będą się przejmować jakością, bo to nie ich.

PS. Centruś, sam sprowokowałeś tego OT :-)

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

MrWaski pisze:
24 maja 2023, 07:12
Po każdym myciu suszenie, szmatka, olej silikonowy i zero rdzy. Polecam dbać o swoje motory. 8-)
No nie żartuj... :roll: Po każdej przejażdżce, bywa że i w deszczu, myjesz i silikonujesz swoje moto? :o Na kiepską jakość użytych materiałów dbałość niewiele pomoże...

P.S. A jak suszysz szprychy? ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Po myciu, najlepiej suszy przejażdżka 😉

BMWał

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

PiotrEm pisze:
24 maja 2023, 08:12
Ludzie nie będą posiadali na własność niczego (mieszkań, samochodów, telefonów), bo wszystko będzie koszmarnie drogie. Będą te dobra wynajmować i kląć na coraz wyższe czynsze, ale nie będą się przejmować jakością, bo to nie ich.
Akurat sharing economy ma też swoje dorbre strony 8-) Policzyłem kiedyś sąsiadce ile kosztuje ją utrzymanie auta - co 5-6 lat kupuje nowe, jeździ kilka tysięcy km rocznie... Za warsztaty, opony (oczywiście muszą być letnie i zimowe), pełne ubezpieczenia płaci tyle, ile jej zaśpiewają wg cennika "zalecanych cen detalicznych". No i wyszło - biorąc pod uwagę dodatkowo koszt paliwa i utratę wartości samochodu, że taniej by jej wyszło jeździć... taksówką :twisted: A na weekendowe wyjazdy po 100 km 10 razy w roku na działkę wystarczyłby jakiś Panek 8-)

P.S. A jeśli chodzi o posiadanie na własność nieruchomości, to my na tle cywilizowanego świata jesteśmy jakimś dziwolągiem... I dlatego ta nasza "żądza" posiadania jest doskonałą pożywką dla wszelkiej maści jeba*ych polityków, a potem te ich obietnice i specjalne programy "pomocowe" dla chcących kupować nieruchomości finansowane jest przez całe społeczeństwo... Cała ta "ochronka", tzn. kasa na dopłaty do kredytów, na gwarancje BFG i ewentualne odszkodowania dla frankowiczów, itp. nie bierze się z powietrza :evil:
Ostatnio zmieniony 24 maja 2023, 08:46 przez biblo, łącznie zmieniany 2 razy.
Ocena: 11.76471%

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

lukas76 pisze:
24 maja 2023, 08:22
Ale wtedy też może się ubrudzić, np. rozpaćkanymi robalami na szybie, plastikach, itd. :lol: A to jest paskudne cholerstwo i jak zostawisz na dłużej, to potrafią się robić jakieś wżery lub zmatowienia... I tak źle, i tak niedobrze... Najlepiej umyć i nie jeździć ;) :D

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

biblo pisze:
24 maja 2023, 08:33
PiotrEm pisze:
Ludzie nie będą posiadali na własność niczego (mieszkań, samochodów, telefonów), bo wszystko będzie koszmarnie drogie. Będą te dobra wynajmować i kląć na coraz wyższe czynsze, ale nie będą się przejmować jakością, bo to nie ich.
Akurat sharing economy ma też swoje dorbre strony 8-) Policzyłem kiedyś sąsiadce ile kosztuje ją utrzymanie auta - co 5-6 lat kupuje nowe, jeździ kilka tysięcy km rocznie... Za warsztaty, opony (oczywiście muszą być letnie i zimowe), pełne ubezpieczenia płaci tyle, ile jej zaśpiewają wg cennika "zalecanych cen detalicznych". No i wyszło - biorąc pod uwagę dodatkowo cene zakupu i utratę wartości samochodu, że taniej by jej wyszło jeździć... taksówką :twisted: A na weekendowe wyjazdy po 100 km 10 razy w roku na działkę wystarczyłby jakiś Panek 8-)

P.S. A jeśli chodzi o posiadanie na własność nieruchomości, to my na tle cywilizowanego świata jesteśmy jakimś dziwolągiem... I dlatego ta nasza "żądza" posiadania jest doskonałą pożywką dla wszelkiej maści jeba*ych polityków, a potem te ich obietnice i specjalne programy "pomocowe" dla chcących kupować nieruchomości finansowane jest przez całe społeczeństwo... Cała ta "ochronka", tzn. kasa na dopłaty do kredytów, na gwarancje BFG i ewentualne odszkodowania dla frankowiczów, itp. nie bierze się z powietrza :evil:
Idąc tym tokiem myślenia to 80% motocyklistów powinno się pozbyć swoich motocykli :)

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Niezupełnie ;) Bo w przeciwieństwie do większości "rzeczy" którymi się otaczamy/mamy - motocykle to jednak jakieś hobby i w sezonie użytkujemy jest dość intensywnie 8-) W przeciwieństwie do np. nart, jakichś desek do pływania, żaglówek lub innych łodzi... ;)

Czy dla 80% to inne pytanie, bo duża grupa najbardziej "twardych" motocyklistów :twisted: to Ci wszyscy dostawcy z Uber Eats, pyszne.pl, itd. :lol:

P.S. Swego czasu często korzystałem z noclegów we Włoszech zamawianych przez airbnb i były to prywatne domy lub mieszkania wakacyjne, które przez 80-90% roku stały puste. Były to naprawdę fajne noclegi - atrakcyjne cenowo i niezwykle klimatyczne - np. w mieszkaniu w starym kamiennym domu w ogromnym gospodarstwie w Toscanii lub w winnicy lub na osiedlu domków przy plaży koło Ravenny, lub w samym centrum starówki w La Spezia... Niestety pandemia i booking ograniczyły ofertę tego rodzaju... :|

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

biblo pisze:
[..] Policzyłem kiedyś sąsiadce ile kosztuje ją utrzymanie auta [..] A na weekendowe wyjazdy po 100 km 10 razy w roku na działkę wystarczyłby jakiś Panek 8-)
Ja też to liczyłem. I przy 20 tys km rocznie (tylko, bo do roboty jeżdżę transportem publicznym) wyszło mi podobnie, tzn. może taksówki nie wyszłyby taniej, ale ogólny bilans był ujemny. Tylko nie ma tylu panków i innych rent-a-carów, które obsłużyłyby słoneczne piki weekendowe, długoweekendowe i feriowe. Musiałbym dokładnie planować z wyprzedzeniem, a ja nie umiem. Gdybym umiał przewidywać przyszłość, to spekulując na giełdzie zostałbym milionerem w jedno popołudnie :-)

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Tobie tak wyszło przy 20 kkm rocznie, a w takim razie co wyjdzie ludziom, ktorzy jeżdżą 10 kkm/rok lub mniej? 8-) Wyjdzie im, że nawet na tę działkę dojadą taksówką, a weekendowa impreza może zacząć się już w momencie wyjścia z domu :lol:

P.S. Może pomyśl o bla-bla car i dojadach na działkę w ten sposób :D

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

biblo pisze:
24 maja 2023, 08:35
lukas76 pisze:
24 maja 2023, 08:22
Ale wtedy też może się ubrudzić, np. rozpaćkanymi robalami na szybie, plastikach, itd. :lol: A to jest paskudne cholerstwo i jak zostawisz na dłużej, to potrafią się robić jakieś wżery lub zmatowienia... I tak źle, i tak niedobrze... Najlepiej umyć i nie jeździć ;) :D
Pod koc albo do salonu i tylko oglądać i się no 🤣

BMWał

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Zawsze.mozna kupic uzywane tanie auto do przemieszczania, tanie w zakupie i eksploatacji.

BMWał

fino
AM

Post autor: fino »

biblo pisze:
PiotrEm pisze:
Akurat sharing economy ma też swoje dorbre strony 8-) Policzyłem kiedyś sąsiadce ile kosztuje ją utrzymanie auta - co 5-6 lat kupuje nowe, jeździ kilka tysięcy km rocznie... Za warsztaty, opony (oczywiście muszą być letnie i zimowe), pełne ubezpieczenia płaci tyle, ile jej zaśpiewają wg cennika "zalecanych cen detalicznych". No i wyszło - biorąc pod uwagę dodatkowo koszt paliwa i utratę wartości samochodu, że taniej by jej wyszło jeździć... taksówką :twisted: A na weekendowe wyjazdy po 100 km 10 razy w roku na działkę wystarczyłby jakiś Panek 8-)

Taaa, jak będzie "taniej" dla 99% ludzi ładnie pokazuje filmik Beyond the Reset Olega Kuznietsova, Warto popatrzeć.
Pozostały 1% vide BGates z jego czterema odrzutowcami - oni nie są problemem, oni są problemu ROZWIĄZANIEM!

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

biblo pisze:
24 maja 2023, 08:20
MrWaski pisze:
24 maja 2023, 07:12
No nie żartuj... :roll: Po każdej przejażdżce, bywa że i w deszczu, myjesz i silikonujesz swoje moto? :o Na kiepską jakość użytych materiałów dbałość niewiele pomoże...

P.S. A jak suszysz szprychy? ;)
Nie po każdej przejażdżce, a po każdym myciu. Tak zakonserwowany motór nie wymaga ciągłego mycia i suszenia, nawet po deszczu. Robię tak od wielu lat. Mój Romet wygląda jak z salonu - zero rudej i błyszczy jak psu jajka. Kto mnie zna ten potwierdzi. Olej silikonowy penetruje i wypycha wilgoć. Dodatkowo zapobiega przywieraniu brudu i łatwo się robi następne mycie.
Tak jak ktoś tu pisał, po myciu robię kilka km w wolnym tempie i odstawiam na godzinkę. Całość sucha jak pieprz. Szprychy też. Potem szmatka, olej itd. Świeże owady schodzą bez problemu.

PS
Nie jestem pedantem, drobne ryski i ślady po glebach mnie nie ruszają. Ale jak widzę zardzewiałe i zajdzione maszyny, to żal mi ich.

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Post autor: Woolkan »

Potwierdzam
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

fino pisze:
24 maja 2023, 11:43
Taaa, jak będzie "taniej" dla 99% ludzi ładnie pokazuje filmik Beyond the Reset Olega Kuznietsova, Warto popatrzeć.
Spróbowałem to oglądać, ale wytrzymałem do szóstej minuty... :roll: Narracja w stylu Grzegorza Brauna lub ex-forumowicza Donkeya jest dla mnie niestrawna :?

No, ale wystarczy już tego offtopa :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”