UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Cisza po wciśnięciu startera

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Janek-2004
A

Cisza po wciśnięciu startera

Post autor: Janek-2004 »

Cześć,
Pacjent to DL 650 , rocznik 06.2021 z przebiegiem 30 500 km. Wczoraj podczas powrotu z wycieczki zatrzymałem się przed zamkniętym przejazdem kolejowym. Po włączeniu zapłonu i odczekaniu aż się aktywuje cały system (notabene zawsze czekam :)) wcisnąłem starter i zero reakcji. Tak jakby zapłon był wyłączony. Wcisnąłem ponownie i to samo. Sprawdziłem czy nie mam stopki rozłożonej, bo czasami lubi się zapomnieć.
Na wszelki wypadek "dopchnąłem" piętą stopkę, gdyby coś tam nie stykło i ponowiłem start - to samo, zero odzewu.
Wyłączyłem zapłon i włączyłem ponownie. Po kolejnym włączeniu zapłonu, zastartował jakby nigdy nic. Obstawiam, że zjawisko w miarę upływu czasu i km będzie się nasilać i wkrótce włączanie i wyłączanie zapłonu może nie wystarczyć.
Pytanie brzmi: gdzie pierwsze grzebać? Ktoś miał podobnie?
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Re: Cisza po wciśnięciu startera

Post autor: bojaco »

Czujnik sprzęgła?

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

może to elektryk?

Awatar użytkownika
KroQ
A+B

Post autor: KroQ »

Styki na przełączniku rozrusznika, akumulator, stacyjka, zwykły kaprys 😉

DL 650 UEL0 :roll: @ll Foto-tag: 26
SWDSCI
SCISWD

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Najpierw sprawdziłbym multimetrem czy na tym grubym przewodzie do rozrusznika pojawia się 12V.

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

A ja bym sprawdził przycisk killswitch/starter. Najłatwiej i najszybciej. Może jakiś niekontakt i dopiero za drugim razem złapało.

Tak naprawdę dużo rzeczy może być nie tak, ale usterki typu że coś nie zadziałało raz czy dwa ale w większości działa są najgorsze do znalezienia i zdiagnozowania. Trzeba czasu i jakiejś kolejności działania a nie wszystko na raz (bo nie będziesz wiedział co było uszkodzone i co nie działało i gdzie był problem).

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Janek-2004
A

Tak przez skórę i na intuicję też włącznik startera jest głównym podejrzanym. Najgorsze że to nie pojawia się ciągle tylko sporadycznie - może akurat wczoraj zaczęło się i będzie częściej. Teraz ma być zimnica to akurat dobry czas na takie ćwiczenia.

Awatar użytkownika
Mariuszz
A1

Post autor: Mariuszz »

Może być też przekaźnik rozrusznika.Styki,cewka przekaźnika.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Jeśli teraz działa, to ciężko będzie zdiagnozować.
W momencie gdy nie działa (nie kręci), jeśli pojawia się napięcie na kablu rozrusznika, to winny jest rozrusznik, Jeśli napięcia nie ma, to stopka, killswitsch, włacznik startera, przekaźnik, jakaś kostka, kabel...

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Tomek 69
A+B

Post autor: Tomek 69 »

Mogły się styki poluzować przy rozruszniku albo zaśniedziałe miałem podobną sytuację przeczyściłem dokręciłem i działało. Podobną sytuację też miałem jak się kończyły szczotki w rozruszniku tyle że u mnie było ponad 60 tyś przebiegu gdy się skończyły.

Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom Dl 650 k 5 czarny

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

U mnie kiedys w DL killswitch robil takie numery, rozebrac wyczyścić

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Hawk1985
A2

Post autor: Hawk1985 »

Zerknij do tego tematu topic1719.html i spróbuj odpalić "na krótko", być może u Ciebie też przyczyną jest wiązka.

Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650

Janek-2004
A

Moto ma dopiero 2 lata i tyle możliwości - już nigdy nie będę szydził z BMW :) Jak znajdę powód dam znać. Dzięki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Janek-2004 pisze:
09 paź 2023, 17:24
Moto ma dopiero 2 lata i tyle możliwości - już nigdy nie będę szydził z BMW :) Jak znajdę powód dam znać. Dzięki za podpowiedzi
Im nowszy tym większy gównolit

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Janek-2004
A

Zrobiwszy dzisiaj blisko 500 km po Roztoczu miałem okazję blisko 10 razy odpalać silnik i doszedłem w trakcie całodziennej jazdy jak ten problem występuje i jak go ominąć (mowa o braku reakcji na przyciśnięcie startera). Otóż ja mam taki zwyczaj że zawsze gaszę moto na 1 biegu jak stawiam na stopce - robi mi to za ręczny hamulec w razie W. Tak samo odpalam - gotowy od razu do ruszenia. I tu jest pies pogrzebany. Przetestowałem to blisko 10-cio krotnie i zawsze 10/10 zadziało. Jak próbowałem odpalić przy włączonym biegu i wciśniętym sprzęgle - rozrusznik się nie odezwał. Jak wrzuciłem na luz odpalał od strzału jakby nigdy nic.

Przy okazji wyszedł mi jeszcze jeden temat. Przy wrzuceniu pierwszego biegu na wciśniętym sprzęgle podbija mi obroty do ok 2 k rpm. Jak zrzucę na luz to spadają obroty do normalnego trybu wolnych obrotów. To samo przy dojeżdżaniu do np. świateł, dopóki bieg jest załączony obroty nie zejdą do normalnych wolnych obrotów dopóki nie zrzucę na luz.
Łączę go z tym powyższym problemem ponieważ to podbijanie obrotów pojawiło w ubiegłą sobotę jak wyszedł temat braku reakcji na starter.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Stawiam na czujnik sprzęgła.
Wskazywałoby na to to, że po pierwsze motocykl nie odpala na zapiętym biegu (ponieważ w domyśle jest zrobione tak aby przez przypadek na biegu, bez sprzęgła nie odpalić) a po drugie dlatego, że podbija obroty (nie pamiętam jak się ten system nazywa co ma podbijać obroty aby motocykl nie gasł przy ruszaniu).
Ocena: 5.88235%

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Janek-2004
A

Ten czujnik sprzęgła jak patrzyłem na szybko to jest podobny przełącznik jak ten po prawej od hamulca. Nie wiem czy też powinien klikać jak się naciska klamkę sprzęgła? U mnie nie klika. Zobaczę jeszcze jak podłączę multimetr do niego - jak się nie odezwie to zostaje zakup nowego. Pamiętam że w transalpie padł mi ten włącznik od hamulca to próba jego reanimacji zakończyła się zakupem nowego.
@Centrino - masz w razie "W" taki czujnik na składzie czy szukać po necie? - DL650 rocznik 2021

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Wydaje mi się, że powinien klikać.
Czujnik raczej tylko OEM czyli serwis

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

tak to prawie na pewno mikro wyłącznik przy sprzęgle. Miałem juz kilka razy, wystarczy kilka razy klamka postrzelac i zaskoczy, można go też electro contactem spryskać.

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Klamki masz regulowane? No jeśli tak, zwiększ oddalenie klamki id uchwytu w stanie spoczynku. W poz. 1 czyli gdy jest najbliżej to zdarza się, że czujnik blokuje zapłon.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”