Wycieki oleju DL 650
-
Karlitosqn
- AM
Wycieki oleju DL 650
Siemanko. Panowie potrzebuje waszej pomocy. Kupiłem DL 650 z 2005 r.Pociła się uszczelka pod deklem tylniego cylindra,więc wymieniłem i jest git. Natomiast zauważyłem że cieknie jeszcze z pod małej śrubki znajdującej się w bocznej ścianie głowicy.Śrubka M6 z metalowo-gumowa uszczelką. Kombinowałem trochę,jakąś miedziana podkładka, taśma teflonowa,oringi,nic nie pomogło.Zalozylem orginalna podkładkę i dalej kąpie. Dzisiaj jeszcze spróbuję dać trochę sylikonu . Dajcie znać proszę o co z tym chodzi.
- Załączniki
-
- Screenshot_20250829-092133.Chrome.png (1.26 MiB) Przejrzano 2440 razy
Ostatnio zmieniony 29 sie 2025, 14:34 przez Karlitosqn, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Karlitosqn
- AM
Re: Wcieki oleju DL 650
A, już widzę, taka gumowana podkładka.
Tam za bardzo chyba ciśnienia nie ma, to raczej jakiś spływ oleju by się tam raczej znajdował. Jakiegoś wielkiego uszczelnienia nie powinno tam raczej być (chyba, że się mylę). Może i silikon wystarczy, choć generalnie raczej producent go tam nie przewiduje.
Bo domyślam się, że nie skapuje na tą śrubę spod uszczelki dekla??
Tam za bardzo chyba ciśnienia nie ma, to raczej jakiś spływ oleju by się tam raczej znajdował. Jakiegoś wielkiego uszczelnienia nie powinno tam raczej być (chyba, że się mylę). Może i silikon wystarczy, choć generalnie raczej producent go tam nie przewiduje.
Bo domyślam się, że nie skapuje na tą śrubę spod uszczelki dekla??
chyba że gwint uwalony i śruba nie dociska i jest minimalny luz przez który przecieka.
(taki mój pomysł w ciemno).
Ewentualnie ten silikon to na jakieś wyższe temperatury bo to chyba na silniku jest wiec i temperatury wyższe
(taki mój pomysł w ciemno).
Ewentualnie ten silikon to na jakieś wyższe temperatury bo to chyba na silniku jest wiec i temperatury wyższe
DIRCO zamiast silikonu bym sugerował - jeśli już w tym kierunku.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
-
Karlitosqn
- AM
Tam jest podkładka metalowo gumowa . Czyli stalowa podkładka na zewnątrz w której jest zatopiona guma . Średnica zew.13mm
Średnic wew.5.8mm grubość 1.2mm śruba M6 krutka około 25 mm z łubem. Sylikonu nie widziałem na śrubie jak ja wykręciłem poraz pierwszy więc na razie nie dawałem silikonu ,próbowałem innymi metodami ale widzę że się nie da . Ktoś z was w ogóle wie do czego może być ta śrubka . A śrubkę też wymieniłem , co prawda nie na orginalna ale o takim samym skoku gwintu i nie pomogło .
Ostatnio zmieniony 29 sie 2025, 14:33 przez Karlitosqn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Karlitosqn
- AM
A te Dirko to też jakiś silikon? Chcę użyć sylikonu wysokotemperaturowego tego samego który dawałem pod uszczelkę dekla . O ile dobrze pamiętam firmy Mannol .
Re: Wycieki oleju DL 650
Dirko to taka masa uszczelniająca - lepsze niż silikon
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
-
Karlitosqn
- AM
Re: Wycieki oleju DL 650
Zamówiony . Dzisiaj spróbuję na ten silikon jak nie będzie działać to wtedy zrobię tym dynksem. Dzięki za radę