OPONY MOTOCYKLOWE AVON

Wszystkie tematy związane z ogumieniem i kołami. Testy, opinie, uwagi, ostrzeżenia.
Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

OPONY MOTOCYKLOWE AVON

Post autor: Oskar »

Witam chłopaki od jakiegoś czasu szukam opon do swojej Yamahy t 700 , ale pewnie też macie ten problem przód jeszcze z 3,5 tysięcy by wytrzymał spokojnie tył do wymiany i .......
ja już jakiś czas testowałem OPONY Z INNEJ BAJKI NA JEDNEJ MOTORYNCE JEST TO DOZWOLONE ZAZNACZĘ ..A, że miałem bardziej agresywny przód a tył nie koniecznie teraz też TAK zrobię eksperyment .
przód jeszcze zostawiam opona CONTINENTALLA TKC 70
a tył wrzucę właśnie AVON OPONA TREKRIDER nie mylić TrailRider trochę inna opona ..
Nie wiem czy koledzy są obeznani w tej marce więc prztestuję i coś nagram ... :lol:
fabryka z ANGLI z ponad 100 letnim doświadczeniem w 2021 roku pod skrzydłami Goodyeara 2024 przenieśli produkcję do Francji i ogólnie mało o tej marce i opiniach ...
zobaczymy zamówiełem rozmiar 150/70 R 18 330 ZŁ netto no właśnie 330 zł .. komplet można kupic do 650 700 zł afryka etc. może dopiero wchodza na rynek temu ...

dziś sam zdejmuje oponę będzię się działo .. :D
pozdrawiam i zdrówka życzę
Ocena: 5.88235%

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Re: OPONY MOTOCYKLOWE AVON

Post autor: bojaco »

Brawo Oskar za łamanie stereotypów. Kibicuję Ci z całego serca. Markę znam, co do modelu się nie wypowiem, chętnie posłucham. Sam wybieram opony do auta i motocykla spoza mainstreamu i cieszę się nie przepłacając jak moi koledzy kręcący się wśród kilku najgłośniej krzyczących marek. Do tej pory nie zawiodłem się. Świat producentów opon jest wielki a u nas znamy tylko jego okruszek. Dla mnie żródłem są zagraniczne fora. Skoro na czymś skutecznie wozi się Azja, Oceania i obie Ameryki, to czemu w PL miałoby nie zadziałać? Powodzenia w teście mój podlaski Kolego ;)
Ocena: 11.76471%

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Cześć chłopaki dostałem już fakture, 326,02 zł NETTO opona zapakowana raczej w poniedziałek będzię u mnie kupiłem ja w firmie SKYSEBA-MOTO. kuwa mać a moż tyle opony powiny kosztować I TO NIE JEST TAK MAŁO ,, BARDZO PROSZE NIE BRAĆ MOJEGO OPISU ZA ........ TYLKO DZIELĘ SIĘ DOSWIADCZENIEM .

pobranie kasa przy odbiorze 5 zł drożej ale wole taką opcję a jest dostępna ..

A propo opon motocyklowych ja w większości kupuje w INTERCAST ze względu na WYSOKI rabat (taki jak mają mechanicy a to jest nie kiedy ponad 30 % ) ..... opony motocyklowe mają mniejszy rabat samochodowe już nie ... OPONY AVON NIE SĄ DOSTĘPNE W INTERCAST.

Na ten sezon zapłaciłem za opony zimowe 195/65/R15 hundai i 30 NOWE firmy TRAZANO szt...... CZTERY ...TYLE.. co kosztuje....... jedna tylna opona motocyklowa brutto CONTINENTAL tkc 70 ROCKS i i dało to do myślenia że te opny motocyklowe nie dość że są drogie to dokładnie jak napisał BOJACO obracamy się wśród tych samych marek ... nadmienię jak rozmawiałem ze sprzedawcami ( handlowcami ) INTERCARSTU 90 % procent tych chłopaków jeżdzi na tych oponach letnie z stajni KUMHO południowokoreański producent z fabryką w Europie LAUFENY coś 150 zł netto za szt.

Na opony AVON przypadkiem wpadłem jak szukałem coś na forach amerykańskich o KTM 790 . Ta marka Angielska koncernu Coper Tire Rubber Co. jest już dostępna od 1997 roku i dopiero jak ich przejął Goodyeara .w 2021 roku stali się bardziej marką globalną tego poniekąd giganta oponowego i zakotwiczyli we Europie FRANCJIA ..2024 rok . A chwalą się że mniejsza cena nie musi iść z słąbą jakością ,,.....zobaczymy ..

Proszę przyjrzeć się oponie avon Trailider jak ktoś mało zjeżdża z czarnego BO WIDZIAŁEM CENY PO 130 NETTO fakt produkcja opony może być z przed kilku lat .. ALE ,,, MYŚLĘ ŻE TO DOBRY CZAS NA KUPOWANIE OPON NA NOWY SEZON .. RESZTA W FILME COŚ POWIEM .

Swiat się nie obraca wśród opon MICHELIN ANAKE ADVENTURE CHOCIAŻ SAM ZJEŻDZIŁEM Z TRZY PARY TYCH OPON ..

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

NIE dopowiedziałem opona Avon jest o 0,5 cm wyższa i jakby mi się wydaje bardziej stożkowa ale szerokość jest identyczna jak continental TKC 70 ROCKS hm. sam jestem ciekawy jak to będzie się zachowało na drodze .
wyższa to tez plus do ciężkich motocykli .. testujemy ..

Ostatnio zmieniony 13 gru 2025, 07:45 przez Oskar, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

To Avon poza kosmetykami zaczął w opony wchodzić ?? ;)
Ocena: 5.88235%

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Centrino pisze:
12 gru 2025, 23:03
To Avon poza kosmetykami zaczął w opony wchodzić ?? ;)
Praktycznie te same materiały, pewnie jeszcze tynki i wylewki sprzedają :lol:

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

https://allegro.pl/oferta/shinko-705-15 ... 5565963793

Kolega blady podesłał markę też rozsądnymi cenami coś od Japończyków ciekawa firma z tradycjiami a cena też nie powalająca. ...

Ciekawi nie dadzą się nabijać ...

Awatar użytkownika
Tomi_72
AM

Post autor: Tomi_72 »

Panowi i Panie . Mam, tą oponę i powiem tak . Poza tym ze dość szybko się zużywa nie ma wad. Trzyma jak głupia na mokrym jak i na suchym, wyminą Tył po 13 tysiącach.Przód dalej hula,. Tyc może miało znaczenie 5 tysięcy o Chorwacji w dwie osoby przy 32 stoipniach

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Tomi_72 pisze:
13 gru 2025, 23:35
Panowi i Panie . Mam, tą oponę i powiem tak . Poza tym ze dość szybko się zużywa nie ma wad. Trzyma jak głupia na mokrym jak i na suchym, wyminą Tył po 13 tysiącach.Przód dalej hula,. Tyc może miało znaczenie 5 tysięcy o Chorwacji w dwie osoby przy 32 stoipniach.
Czyli można kupić opony nie znanych wrecz marek o 40 % mniej i nic nie tracąc na bezpieczeństwie czy niema w tym logiki obracając się wśród non stop tych samych oponach premium .i przepłacając .

Japonczycy z koreaniczykami pod nadzorem Yokohamy samych SHINKO motocyklowych wypuszczja miesięcznie 200,000 sztuk ...

Do vastroma 1050. Komplet mniej niż jedną Continnentala Tkc. MICHELIN NIE WSPOMNE

AVON MOŻNA PODOBNIE ZNALEŹĆ.. https://allegro.pl/produkt/shinko-e705- ... 2bc5820acb

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

To są nieznane czy mało znane marki w naszym kraju co zawdzięczamy agresywnemu marketingowi kilku koncernów, niskiej świadomości konsumenckiej i nawykom typu dobre jest to, co już znamy ;)

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Problem z oponami jest taki, że nie ma jak ich przetestować. A bądźmy szczerzy - wszelkie testy i opinie są absolutnie nic nie warte.

Pytanie brzmi jak ktoś wspomniał, ze opony są tańsze ale też mają krótszą żywotność. Ja mam 'przetestowane' Anakee Adventure, które są drogie. Ale starczają na 20-25 tys km lekko.

Ale finansowo jeżeli jakieś shinko czy avon kosztują połowę mniej ale starczają na 10-12 tys km to doliczmy do tego koszt zmiany opon, który ostatnimi laty wystrzelił do góry. Więc czy tańsze opony się bardziej opłacają - nie wiem.

Ale przerabiałem ostatnio temat opon w samochodzie - miałem letnie Falkeny, z których nie byłem do końca zadowolony. Były głośne i trzymały średnio. Zmieniłem na Micheliny - owszem cichsze ale trzymały tragicznie i znowu musiałem wydać kasę na kolejne opony tym razem Pirelli i one są już głośniejsze niż Miśki ale za to trzymają jak poj*e.

Ale niestety opon nie mamy jak sami przetestować o ile ich nie kupimy i nie założymy. Dlatego myślę, że ludzie trzymają się tego co znają i z czego są zadowoleni.

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

prebenny pisze:
16 gru 2025, 11:09
Problem z oponami jest taki, że nie ma jak ich przetestować. A bądźmy szczerzy - wszelkie testy i opinie są absolutnie nic nie warte.

Pytanie brzmi jak ktoś wspomniał, ze opony są tańsze ale też mają krótszą żywotność. Ja mam 'przetestowane' Anakee Adventure, które są drogie. Ale starczają na 20-25 tys km lekko.

Ale finansowo jeżeli jakieś shinko czy avon kosztują połowę mniej ale starczają na 10-12 tys km to doliczmy do tego koszt zmiany opon, który ostatnimi laty wystrzelił do góry. Więc czy tańsze opony się bardziej opłacają - nie wiem.

Ale przerabiałem ostatnio temat opon w samochodzie - miałem letnie Falkeny, z których nie byłem do końca zadowolony. Były głośne i trzymały średnio. Zmieniłem na Micheliny - owszem cichsze ale trzymały tragicznie i znowu musiałem wydać kasę na kolejne opony tym razem Pirelli i one są już głośniejsze niż Miśki ale za to trzymają jak poj*e.

Ale niestety opon nie mamy jak sami przetestować o ile ich nie kupimy i nie założymy. Dlatego myślę, że ludzie trzymają się tego co znają i z czego są zadowoleni.
Tak Prebuś widzisz kij ma dwa końce miałem dwa komplety michelin anake adventure i to zależy od wielu czynników jak masz ciężki motocykl jak GSA czy XT 1200 tenere na kardanie i jeżdzisz z plecaczkiem daj Boże 18 tysia na nich zrobisz w co watpię .A temat opon samochodowych ja jężdzę na Trezano i innej jeszcze nazwie NIE PAMIĘTAM jedne z Chin drugie z Korei coś pod osłoną Yokohamy i płacę właśnie sprawdziłem rozmiar 195/65 /15 620 zł netto za 4 sztuki fakt mam DUŻĄ zniższke w intercarsie ( chłopaki handlowcy z intecarsu 90% na nich smigają )

Widzisz jak nie sprawdzisz to sie nie przekonasz ..dalej uważam już nie uporczliwie trzymać sie tego continnetala TKC 70 koplet 1200 zł brutto plus niekiedy wymiana 200 250 zł że doją NAS ...

i nikt nie robi z siebie wężyka kieszonkowego tylko czasy internetu mają i dodatnie plusy wystarczy chcieć .. bo opony powinny nawet marek premium kosztować max 600 zł brutto komplet .

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Gorghu z anakee adv na Super tenerce wyciąga ok 25 tys.

Ja w Tigerze 800 ponad 20 tys też zrobiłem na jednym komplecie (na tylnej 17 i jeszcze kilka tys przed sobą miała ale wolałem przed dłuższym wyjazdem zmienić niż się potem martwić czy wytrzyma).

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Anakee to mam obawy czy mi 10 wytrzymają, a tu 20 25

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

prebenny pisze:
16 gru 2025, 13:53
Gorghu z anakee adv na Super tenerce wyciąga ok 25 tys.

Ja w Tigerze 800 ponad 20 tys też zrobiłem na jednym komplecie (na tylnej 17 i jeszcze kilka tys przed sobą miała ale wolałem przed dłuższym wyjazdem zmienić niż się potem martwić czy wytrzyma).
Grzesiek się nie liczy On na specjalnej mieszance powietrza jeździ.

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Na trasie wymiana opony jest do zrobienia ale. oby Nie Było nikomu tej przyjemności zaznać.

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Dzień dobry

Całkiem nieźle to wygląda to zobaczymy co to warte
IMG-20251226-WA0003.jpg
IMG-20251226-WA0003.jpg (147.46 KiB) Przejrzano 2414 razy
ent]
IMG-20251226-WA0002.jpg