Moto gaśnie po wrzuceniu 1 biegu

Sie popsuło.. I co teraz?
Pablo83
AM

Moto gaśnie po wrzuceniu 1 biegu

Post autor: Pablo83 »

Pacjent Suzuki V-Strom 1000 z 2019. Pierwsza próba wyjazdu w tym roku i pojawia się problem. Po odpaleniu i chwilowym rozgrzaniu siadam na moto, stopka złożona, wrzucam bieg i lekkie szarpnięcie po czym motocykl gaśnie. Próba druga upewniam się że stopka poprawnie złożona i też taka sytuacja. Pierwsza myśl - czujnik stopki bocznej. Ale po postawieniu motocykla na stopce centralnej, odpaleniu i wrzuceniu biegu takiej sytuacji już nie było i normalnie bieg wskoczył nie gasząc motocykla.
Ktoś może miał taką sytuację lub może się z nią spotkał? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny .

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Re: Moto gaśnie po wrzuceniu 1 biegu

Post autor: Oskar »

Pablo83 pisze:
15 mar 2026, 21:43
Pacjent Suzuki V-Strom 1000 z 2019. Pierwsza próba wyjazdu w tym roku i pojawia się problem. Po odpaleniu i chwilowym rozgrzaniu siadam na moto, stopka złożona, wrzucam bieg i lekkie szarpnięcie po czym motocykl gaśnie. Próba druga upewniam się że stopka poprawnie złożona i też taka sytuacja. Pierwsza myśl - czujnik stopki bocznej. Ale po postawieniu motocykla na stopce centralnej, odpaleniu i wrzuceniu biegu takiej sytuacji już nie było i normalnie bieg wskoczył nie gasząc motocykla.
Ktoś może miał taką sytuację lub może się z nią spotkał? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny .
Ja bym wypiął czujnik stopki bocznej i zobaczyl co dalej, może styki przeczyścił ( spray kontakt ) i jak dalej to samo by się działo...sprawdzil bym kable dochadzace do tegoż czujnika ,VSTROMA ...TAK NA SZYBKO.. hm może tretytka gdzieś za mocno dociska musisz to ustrojstwo wykluczyc i szukać dalej .

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

A na centralce, jedynce i wciśniętym sprzęgle da się zatrzymać tylne koło (nogą, hamulcem)?

Bo mi na kursie mówili, że po zimie się potrafi sprzęgło skleić i nie wysprzęgla.
Ocena: 5.88235%

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Pablo83
AM

Post autor: Pablo83 »

Jednak to bedzie raczej sklejone sprzęgło bo stojąc na stopce centralnej, wrzuconym biegu (bez uruchamiania) i wciśniętym sprzęgle tylne koło jest blokowane że nie idzie ani do przodu ani do tyłu.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

To może rozgrzej go do momentu uruchomienia wentylatora, na centralce i biegu - może się rozklei.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”