Tom by TomTom

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Re: Tom by TomTom

Post autor: Smerfciamajda »

Ok dzięki. Wybieram się do Reichu na koniec maja, dobrze wiedzieć.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Z drugiej strony, Niemcy mają mnóstwo tych szarych, pochowanych po krzakach radarów, również przy autostradach :roll: I kasują bezlitośnie...
Mnie kiedyś w ciągu 5 dni trzy razy cyknęły, a potem dostałem do domu "powiastki":

40€ za przekroczenie o 14 km/h na autostradzie koło Berlina
30€ za przekroczenie o 8 km/h i 50€ za przekroczenie o 12 km/h na wjeździe do Leverkusen.

I jak tu żyć? :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Co gorsza, oni stawiają te skrzynki na robotach drogowych, gdzie są ograniczenia, u nas raczej czegoś takiego nie ma.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

staszek_s pisze:
18 maja 2026, 10:00
Co gorsza, oni stawiają te skrzynki na robotach drogowych, gdzie są ograniczenia, u nas raczej czegoś takiego nie ma.
Nie wiem, jak w takim wypadku taryfikują wykroczenia w Niemczech, ale w Stanach widziałem tabliczki ostrzegawcze w rejonach robót drogowych, że w przypadku wykroczenia stawka mandatu jest podwójna :? Niby ma to sens...
Ogólnie rzecz biorąc, w USA mandaty są wysokie (np. wyrzucanie śmieci z auta kosztuje 500$), a stawki podawane są od razu na znaku. Również informacje o np. możliwym pomiarze prędkości z helikoptera lub drona... Widziałem to m.in. w Kalifornii, Newadzie i Arizonie...

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Ogólnie to mamy przejebane.....

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Ja uzywam dzieki @moto_czort od juz dłuzszego czasu Yanosika GTM, sparwdza mi sie to dobrze, wole miec 2 zgłoszenia wiecej na ekranie z boku niz jedno za mało z przodu. https://www.sklep.yanosik.pl/Brodit-uch ... anosik-GTm

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Moja "przygoda" z Tom by TomTom nawet się nie zaczęła, a już się kończy, mam nadzieję :twisted: A dlaczego...?

Wg informacji po złożeniu zamówienia przesyłka miała do mnie dotrzeć w ciągu 3-5 dni roboczych. Przez pierwsze dni link do śledzenia paczki nie działał (UPS odpowiadał, że nie ma takiej przesyłki), no i w końcu próbowałem skontaktować się z supportem i ustalić o co chodzi... Niestety na stronie TomToma ten ich pier*olony bot to jakiś dramat! Nie potrafił udzielić informacji i w kółko kierował mnie do szczegółów zamówienia, a przy próbie skontaktowania się z obsługą klienta również w kółko następowała próba zalogowania, mimo iż byłem zalogowany, widziałem swoje konto, itd. On, tzn. ten jeb*ny bot tego nie widział i znów się zapętlał...

W końcu udało mi się wysłać informację przez formularz zwrotu, że rezygnuję z zakupu. Dopiero kolejnego dnia jakaś Trishla Dhanvij - już wiem, że to kobieta, bo sprawdziłem w internecie ;) do tego z Indii odpisała mi typowe formułki, że dziękujemy, przepraszamy, oczywiście się odezwiemy i inne tym podobne pierdoły... I do tej pory cisza...

W międzyczasie znalazłem tego samego Toma na Amazonie w jeszcze niższej cenie (niższej niż ta niby promocyjna TomToma) z dostawą na następny dzień (a wiem, że u nich to działa, bo mam Prime i często od nich kupuję). Co więcej, tam znalazłem sporo opinii i co gorsza bardzo dużo negatywnych - 3,7 na 5 gwiazdek, z czego aż 19% to jedna gwiazdka. Opinie z całej Europy, w tym Polski. Pomijam, że ludzie narzekają na ciche i słabe sygnały ostrzegawcze, to najważniejsze zarzuty dotyczą bardzo słabej bazy radarów lub ostrzeżeń pojawiających się praktycznie w miejscu zdarzenia/radaru/itp., a nie z jakimś wyprzedzeniem pozwalającym wcześniej zareagować, zwolnić, itd...

A że cała zasada działania tego Toma polega na przekazywaniu ostrzeżeń z ich aplikacji nawigacyjnej TomTom, no to przez ostatnie kilka dni sprawdzałem, jak ona działa... No i nie działa :? Nie "widzi" starych stacjonarnych radarów na warszawskich ulicach, stojących na drodze samochodów lub korków... Czyli jest to jedna wielka KUPA :evil: Jeśli sama aplikacja jest całkowicie bezużyteczna, to tym bardziej to podłączone do niej "coś" też do niczego mi się nie przyda, a będzie tylko przypominać, że 300 zł poszło się *****... :oops:

I jak dzisiaj w końcu dostałem przesyłkę, to od razu napisałem do Pani z Indii, że korzystając z unijnych praw rezygnuję definitywnie z zakupu (nawet nie rozpakowałem ich produktu) i że chcę im to odesłać (oczywiście na ich koszt) oraz proszę o zwrot kasy. Zobaczymy, jak to dalej będzie przebiegać...

Ale już widzę, że ze względu na sposób i jakość obsługi klienta przez firmę TomTom nie chcę mieć z nią nic więcej do czynienia :evil:
Mam Ridera, może dożywotnio, działa w sposób akceptowalny dla mnie, nie muszę się kontaktować z producentem i niech tak zostanie... A jak padnie, to będę się zastanawiał co dalej :roll:

P.S. Ja na punkcie jakości obsługi posprzedażowej jestem dość wyczulony, dlatego omijam szerokim łukiem Orange, Canal+ i Ikeę. To są dla mnie koszmarne firmy... Teraz do tej listy dopiszę TomToma :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Czyli zostaje przeprosić się z Yanosikiem?

Jakoś tak nie jestem zaskoczony tym co piszesz.

Dla mnie nadal Yanosik jest numerem 1 zarówno w samochodzie jak i na moto.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Smerfciamajda pisze:
20 maja 2026, 19:14
Czyli zostaje przeprosić się z Yanosikiem?
Bezapelacyjnie :D :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Yanosik w tym smutnym kraju nad Wisłą ma olbrzymią społeczność więc trudno go pobić. Dokładając obecne przepisy które tak czy inaczej wymuszają zdjęcie nogi z gazu, jest aż nad wyraz dobrym rozwiązaniem.

A za granicą i tak w wielu krajach niczego nie wolno wiec trzeba się dostosować.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Pełna zgoda 8-) poza tym stwierdzeniem :D
Smerfciamajda pisze:
21 maja 2026, 06:52
... w tym smutnym kraju nad Wisłą ...
Wierz mi, że bardzo łatwo znaleźć dużo smutniejsze miejsca :twisted: A poza tym, u sąsiada trawa jest zawsze bardziej zielona ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Nie no wiadomix

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”