Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Diagnoza OBD Vstrom
Re: Diagnoza OBD Vstrom
Próbował ktoś podłączyć OBD do starszych DL-i? Mam 650 (2012-2016) i poległem. Napybłem drogą kupna urządzenie na Androidzie - DMD T865 razem z OBD scannerem i przejściówką i niestety odczytów jakichkolwiek brak.
-
Janek-2004
- A
rzucił mi się w oczy dzięki dość skutecznie prowadzonej reklamie produkt zwany SDPROG - jest to na aledrogo dla większości motocykli w tej samej cenie 299 ziko. Czy ktoś ma, używał, coś może powiedzieć na bazie doświadczeń swoich lub z zaufanego źródła?
Po krótkim badactwie uważam, że lepiej kupić osobno adapter OBD II, adapter do gniazda motocykla i skorzystać z jednej z (pół-) darmowych aplikacji na Androida.
Komentarze nie są zachęcające, marketing to taka papka, a za cenę 100 zł raczej nie dostanie się dostępu do poleceń diagnostycznych producentów konkretnych pojazdów.
Komentarze nie są zachęcające, marketing to taka papka, a za cenę 100 zł raczej nie dostanie się dostępu do poleceń diagnostycznych producentów konkretnych pojazdów.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Ja pewnego majstrowałem w volvo, odłączyłem akumulator, wyjąłem fotele, żeby airbagi mi się nie zapaliły. Ale żeby otworzyć bagażnik podpiąłem na chwilę akumulator i te airbagi się zapaliły na czerwono. Mam pełną wersją Car Scannera i vLinker FD (koniecznie minimum ten, do tzw. platformy P1 ford/volvo i może jeszcze coś). Tego błędu airbaga nie pokazał mi, o skasowaniu nie wspomnę. Fachowiec z softem volvo powiedział, że specyfikacja OBD II zawiera katalog błędów czwórkowych i te muszą być udostępnione plebsowi, ale producenci mają jeszcze drugi katalog błędów szóstkowych, których ujawniać nie muszą.
Interfejs vLinker FD przydał mi się jeszcze do skalibrowania climatronica w fiacie panda (oczywiście software MSC (MultiEcuScan) musi był pełny, a nie demo,(tak na marginesie: jak ktoś ma włoskie auto i chciałby ten soft, to niech nie kupuje u jedynego polskiego dystrybutora za 350 zł, tylko bezpośrednio za 50 €), przyda się jeszcze do sparowania z immobilizmem zapasowego klucza, kasowania inspekcji serwisowej po wymianie oleju i wielu innych.
A jeszcze żeby było ciekawiej, to w takim fiacie, w zależności czy chcesz dostać się do body compa, ABSu czy airbaga, musisz zastosować przejściówkę zmieniającą piny (przejściówka za 25 zł), albo kupić wybajerowany interfejs OBD, który takie przekierowanie pinów zrobi elektronicznie. No i przy wrażliwych operacjach zapisu danych zapomnij o bluetooth, połączenie musi być kablowe.
Niby OBD II jest jakimś standardem, ale nie pokaże wszystkiego (serwis musi swoje zarobić). Jednak lepsze to niż nic. Zapala ci się check engine i albo panika, zapraszamy do serwisu (czyt. do kasy), albo zaglądasz i wiesz, co się kroi.
Jedno jest pewne, interfejs OBD nie może kosztować 20 zł, tak jak 4 TB dysk SSD nie może kosztować 199 zł
Interfejs vLinker FD przydał mi się jeszcze do skalibrowania climatronica w fiacie panda (oczywiście software MSC (MultiEcuScan) musi był pełny, a nie demo,(tak na marginesie: jak ktoś ma włoskie auto i chciałby ten soft, to niech nie kupuje u jedynego polskiego dystrybutora za 350 zł, tylko bezpośrednio za 50 €), przyda się jeszcze do sparowania z immobilizmem zapasowego klucza, kasowania inspekcji serwisowej po wymianie oleju i wielu innych.
A jeszcze żeby było ciekawiej, to w takim fiacie, w zależności czy chcesz dostać się do body compa, ABSu czy airbaga, musisz zastosować przejściówkę zmieniającą piny (przejściówka za 25 zł), albo kupić wybajerowany interfejs OBD, który takie przekierowanie pinów zrobi elektronicznie. No i przy wrażliwych operacjach zapisu danych zapomnij o bluetooth, połączenie musi być kablowe.
Niby OBD II jest jakimś standardem, ale nie pokaże wszystkiego (serwis musi swoje zarobić). Jednak lepsze to niż nic. Zapala ci się check engine i albo panika, zapraszamy do serwisu (czyt. do kasy), albo zaglądasz i wiesz, co się kroi.
Jedno jest pewne, interfejs OBD nie może kosztować 20 zł, tak jak 4 TB dysk SSD nie może kosztować 199 zł
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach