Bujanie motocyklem/falowanie przy jednostajnej jeździe
Bujanie motocyklem/falowanie przy jednostajnej jeździe
Dzień dobry,
Od dwoch tygodni stałem sie szczesliwym posiadaczem Suzuki V strom Dl650 2004 rok. Motocykl z przebiegiem 80 000.
Mam tylko jedna zagwodkle polegajaca na tym, że motocyklem buja ( takie mam wrazenie ) gora dól przy jednostajnej jeździe. Nie ma problemu z mocą, ale to bujanie mnie troche niepokoi. Przy przebiegu 66300 zrobiony serwis amortyzatora ( olej i uszczelniacze)Wymiana świec Filtry i płyny Wymiana układu napędowego (łańcuch i zębatki) Synchro przepustnic Wymiana łożyska główki ramy. Przy przebiegu 54 000 zrobione luzy zaworowe. Opony nowe ( najechane 3 tys km ).
Gdzie szukać przyczyny ?
Dodam ze łancuch naciagniety prawidłowo.
Od dwoch tygodni stałem sie szczesliwym posiadaczem Suzuki V strom Dl650 2004 rok. Motocykl z przebiegiem 80 000.
Mam tylko jedna zagwodkle polegajaca na tym, że motocyklem buja ( takie mam wrazenie ) gora dól przy jednostajnej jeździe. Nie ma problemu z mocą, ale to bujanie mnie troche niepokoi. Przy przebiegu 66300 zrobiony serwis amortyzatora ( olej i uszczelniacze)Wymiana świec Filtry i płyny Wymiana układu napędowego (łańcuch i zębatki) Synchro przepustnic Wymiana łożyska główki ramy. Przy przebiegu 54 000 zrobione luzy zaworowe. Opony nowe ( najechane 3 tys km ).
Gdzie szukać przyczyny ?
Dodam ze łancuch naciagniety prawidłowo.
- kamilborkowski
- A2
Re: Bujanie motocyklem/falowanie przy jednostajnej jeździe
Częstotliwość tego bujania się zwiększa się proporcjonalnie do prędkości jazdy? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to jakieś jajowate opony albo niewyważone koło.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Właśnie nie, bez wgledu na predkosc bujanie jest takie samo.
No to na chłopski rozum faktycznie chyba masz jajowate koła
Podjedź do jakiego wulkanizatora zajmującego się również kołami motocyklowymi, niech je zdejmie, wrzuci na maszynę i sprawdzi. Tylne możesz sam sprawdzić... wystarczy postawić moto na centralce, odpalić silnik, wrzucić bieg, dać gazu i popatrzeć na koło... O ile masz centralkę
Z przednim trochę gorzej, bo ręką go zbytnio nie rozpędzisz...
Podjedź do jakiego wulkanizatora zajmującego się również kołami motocyklowymi, niech je zdejmie, wrzuci na maszynę i sprawdzi. Tylne możesz sam sprawdzić... wystarczy postawić moto na centralce, odpalić silnik, wrzucić bieg, dać gazu i popatrzeć na koło... O ile masz centralkę
Z przednim trochę gorzej, bo ręką go zbytnio nie rozpędzisz...
Pozdrawiam,
Jacek
- A2
Ktoś inny jechał na tym motocyklu i też potwierdził bujanie? Bo kolejne co mi przychodzi do głowy to jakieś Twoje nieuświadomione nawyki ruchowe. Nie wiem jak doświadczony jesteś w motocykliźmie.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Może kolega dużo jeździł konno 
Pozdrawiam,
Jacek
Hehe, jezdziłem wczesniej 2 lata 125, fakt nie mam doswiadczenia w jezdzie na wiekszym moto, dlatego tez rzuciłem pytanie, ale cos jest nie tak.
Sprawdze koła i zobacze.
Dzieki
Sprawdze koła i zobacze.
Dzieki
Ja bym jeszcze spróbował na innym odcinku drogi 
Pytanie przy jakiej to jest szybkości, jakby było bicie na kołach to przy normalnej jeździe raczej się to odczuwa jako wibracje albo bicie właśnie, bujanie mi się kojarzy bardziej z wolną jazdą. Tym bardziej dziwny efekt.
Pytanie przy jakiej to jest szybkości, jakby było bicie na kołach to przy normalnej jeździe raczej się to odczuwa jako wibracje albo bicie właśnie, bujanie mi się kojarzy bardziej z wolną jazdą. Tym bardziej dziwny efekt.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
może TPS źle ustawiony
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Weź pisz całym zdaniem, tym razem coś dopasowałem, ale TLS-y to głupie rebusy
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI
Panda ALESSI
Jakie to opony i z którego roku? Czy przestawieniu wstępnego napięcia zawieszenia z tyłu na max luźne lub max napięte coś się zmienia?
DL650XAL7
Po zmianie naprezenia wstepnego niewiele sie zmienia.
Ale.. Chyba doszedlem do tego co jest przyczyna - na stopce centralnej lancuch jest niby dobrze naciagniety, ale po wlaczeniu i wrzuceniu 1 biegu lancuch chodzil nieregularnie, momentami bil o wachacz. Te 20-30 mm to mial na stopce centralnej wiec pewnie na stopce bocznej bedzie mniej. Dodatkowo w niektorych miejscach lancuch ma wiekszy luz a w niektorych mniejszych. Dodatkowo łancuch był smarowany nie smarem, ale poprzednim kupował jakiś wosk ktory nie powinien zbierać syfu z drogi, sprobuje wyczyscici i nasmarować go porządnie potem sprobuje wyregulowac ten lancuch.
Ale.. Chyba doszedlem do tego co jest przyczyna - na stopce centralnej lancuch jest niby dobrze naciagniety, ale po wlaczeniu i wrzuceniu 1 biegu lancuch chodzil nieregularnie, momentami bil o wachacz. Te 20-30 mm to mial na stopce centralnej wiec pewnie na stopce bocznej bedzie mniej. Dodatkowo w niektorych miejscach lancuch ma wiekszy luz a w niektorych mniejszych. Dodatkowo łancuch był smarowany nie smarem, ale poprzednim kupował jakiś wosk ktory nie powinien zbierać syfu z drogi, sprobuje wyczyscici i nasmarować go porządnie potem sprobuje wyregulowac ten lancuch.
Z tego co rozumiem, łańcuch w miejscu X ma załóżmy te 2cm luzu, później przekręcasz koło załóżmy o 1.4 długości łąńcucha i już w miejscu Y jest np 1cm luzu??
Dobrze rozumiem?? Jeżeli tak to znaczy, że łańcuch jest nierówno wyciągnięty i nadaje się do wymiany.
Stąd też możesz odczuwać takie bujanie.
Dobrze rozumiem?? Jeżeli tak to znaczy, że łańcuch jest nierówno wyciągnięty i nadaje się do wymiany.
Stąd też możesz odczuwać takie bujanie.
mysle ze az takiej roznicy nie ma, ale jest nieco nieregularnie rozciagniety, chociaz wedlug oznaczen z kazdej strony jest po rowno. roznice sa naprawde niewielkie. Ale byc moze to jest powod.
-
Bartoszeczek
- AM
A może przyczyna jest bardziej trywialna - po jakich drogach jeździsz?
U mnie zasuwa równiutko, bo drogi równe. Ale na przykład jadąc tunelem POW ( na odcinkowym pomiarze prędkości) - buja góra i dół, bo nawierzchnia równolegle faluje.
I sprawdź tłumienie tylnego amortyzatora, pokombinuj z ustawieniami
Albo może tarcze hamulcowe trą nierówno i odbija to na zawieszeniu.
U mnie zasuwa równiutko, bo drogi równe. Ale na przykład jadąc tunelem POW ( na odcinkowym pomiarze prędkości) - buja góra i dół, bo nawierzchnia równolegle faluje.
I sprawdź tłumienie tylnego amortyzatora, pokombinuj z ustawieniami
Albo może tarcze hamulcowe trą nierówno i odbija to na zawieszeniu.
DL 650A rocznik 2007
Warszawa
Warszawa
TPS - Throttle Position Sensor
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl