Probelm z ABS mrugajaca kontrolka
Probelm z ABS mrugajaca kontrolka
Problem dotyczy Abs moto k7 .
Objawy: Mrugająca kontrolka abs - prawdopodobnie odłączony układ abs podczas jazdy-co sygnalizuje kontrolka. Poza tym brak objawów
Jak do tej pory weliminowane przyczyny:
Ładowanie sprawdzone ,
aku również nabity do pełna ale nic to nie dało.
Dodam jeszcze ze raz kontrolka mruga a niekiedy jak moto pochodzi zapala sie światłem ciągłym( czyli w zasadzie tak jak powinno byc) Po wyłączeniu przyciskiem i ponownym odpaleniu kontrolka swecie sie( czyli tak jak powinno byc) po wyłączeniu kluczykiem - kontrolka mruga.
Pozostaje kwesta czujników odkrecone przeczyszczone- nic to nie dalo. Byc moze ktorys dokonal zywota.
Możliwe ze podłączenie pod kompa wyjaśniło by pare kwestii
Czekam na sugestie podpowiedzi i dyskusje
Objawy: Mrugająca kontrolka abs - prawdopodobnie odłączony układ abs podczas jazdy-co sygnalizuje kontrolka. Poza tym brak objawów
Jak do tej pory weliminowane przyczyny:
Ładowanie sprawdzone ,
aku również nabity do pełna ale nic to nie dało.
Dodam jeszcze ze raz kontrolka mruga a niekiedy jak moto pochodzi zapala sie światłem ciągłym( czyli w zasadzie tak jak powinno byc) Po wyłączeniu przyciskiem i ponownym odpaleniu kontrolka swecie sie( czyli tak jak powinno byc) po wyłączeniu kluczykiem - kontrolka mruga.
Pozostaje kwesta czujników odkrecone przeczyszczone- nic to nie dalo. Byc moze ktorys dokonal zywota.
Możliwe ze podłączenie pod kompa wyjaśniło by pare kwestii
Czekam na sugestie podpowiedzi i dyskusje
Tags:
Re: Probelm z ABS mrugajaca kontrolka
jest jakis prosty sprawdzony sposob ze by sprawdzic czy czujnik jest sprawny>?
Pewnie któryś z czujników jest "tout" albo gdzieś na wiązce zaoksydowało.
Jedynie tester.
Sygnał jest zmienny i mierzenie multimetrem nic nie wniesie jeśli nie jest totalnie zniszczony. A tu widzę że nie jest skoro zgłasza gotowość.
To są szybkie sygnały. Sprawdź najpierw w złączkach czy nie ma zielonej lub szarej śniedzi (kontakt spray - NIE WOLNO WD40 !!!)
Jak nie pomoże to tylko tester czujników ABS.
Zniekształca sygnał i już nie ma "schodków" jakie powinny być a kształt piły i po pewnym czasie sterownik wywala błąd.
Najczęściej to pęknięcie samego czujnika i dostanie się wody i soli. Kable i wtyczki są mniej awaryjne.
Jedynie tester.
Sygnał jest zmienny i mierzenie multimetrem nic nie wniesie jeśli nie jest totalnie zniszczony. A tu widzę że nie jest skoro zgłasza gotowość.
To są szybkie sygnały. Sprawdź najpierw w złączkach czy nie ma zielonej lub szarej śniedzi (kontakt spray - NIE WOLNO WD40 !!!)
Jak nie pomoże to tylko tester czujników ABS.
Zniekształca sygnał i już nie ma "schodków" jakie powinny być a kształt piły i po pewnym czasie sterownik wywala błąd.
Najczęściej to pęknięcie samego czujnika i dostanie się wody i soli. Kable i wtyczki są mniej awaryjne.
Kawasaki KLV1000. Po to właśnie moto. 
@Antyks swojego czasu opracował super temat o elektryce VStoma.
Pobieżnie go przejrzałem ale niestety nie znalazłem nic o ABS.
Może przeglądnij temat dokładniej, może jednak coś o tym jest: system-diagnostyki-silnika-fi-na-przyk- ... -t283.html
Natomiast jeżeli nie ma tam to wydaje mi się, że nie ma możliwości diagnostyki ABS przez łącze diagnostyczne.
@Bociaan - napisz co dokładnie robiłeś przed wyskoczeniem błędu. Nie tylko ostatnio bo coś mi chodzi po głowie, że wymieniałeś opony (być może nie Ty ale coś mi w głowie tak chuczy, że jednak to TY), możliwe, że czujnik jest źle założony albo coś w tym stylu. Jak nie to idź po kablach i sprawdzaj wszystko po kolei.
Pobieżnie go przejrzałem ale niestety nie znalazłem nic o ABS.
Może przeglądnij temat dokładniej, może jednak coś o tym jest: system-diagnostyki-silnika-fi-na-przyk- ... -t283.html
Natomiast jeżeli nie ma tam to wydaje mi się, że nie ma możliwości diagnostyki ABS przez łącze diagnostyczne.
@Bociaan - napisz co dokładnie robiłeś przed wyskoczeniem błędu. Nie tylko ostatnio bo coś mi chodzi po głowie, że wymieniałeś opony (być może nie Ty ale coś mi w głowie tak chuczy, że jednak to TY), możliwe, że czujnik jest źle założony albo coś w tym stylu. Jak nie to idź po kablach i sprawdzaj wszystko po kolei.
Centrino koła nie ruszane.Jedyne co robiłem to filtry olej plyn chłodniczy. Nic pozatym . Najprościej by było wymienić czujnik na jakis sprawdzony. Tylko nie wiadomo który bo z tego o wiem sa dwa na przód i tyl . A kupować dwa to trochę bez sensu
Czy poza długością przewodu czujniki się czymś różnią? Wtyczka ?
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Jak ABS to chyba AK7 - a jak AK 7 to chyba DL 650.Bociaan pisze:Problem dotyczy Abs moto k7 .
Czy aby to prawda?
Postaram się dorzucić trochę instrukcji i jakieś schematy ale chwilę to potrwa.
Antyks jak zwykle nieźle temat opisał. 
Ja dorzucę tylko 19 stronicowy wycinek z service manula dotyczący ABS w AK7.
DL650 AK7 ABS
Ja dorzucę tylko 19 stronicowy wycinek z service manula dotyczący ABS w AK7.
DL650 AK7 ABS
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Jeszcze nie skończyłem
Ale dokończę kiedy indziej - bo chwilowo jestem zajęty 
Mode Selector Coupler jak mniemam, to zwykły przełącznik ( zworka ) jak w przypadku FI - tak ?
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Może i tak. Jeden z kabli idzie do masy, drugi do sterownika ABS.
Problem w tym jak się z tym połączyć. Zrobienie zworki może być dość kosztowne.
Problem w tym jak się z tym połączyć. Zrobienie zworki może być dość kosztowne.
No nic Panowie dzisiaj juz nic nie podzialam szykuje sie na sobote . zrzucam bak owiewki i filtr powietrza z boxem . i bede lecial kabel po kabelku i wtyczka po wtyczce plus kontakt do srodka.
Skoro aku OK, to zrzucaj bak i owiewki.
Tam szukaj wtyczek wszelakich i posprawdzaj. Coś mi się wydaje, że tu będzie problem tkwił.
Oczywiście chodzi mi o wtyczki pod bakiem.
Tam szukaj wtyczek wszelakich i posprawdzaj. Coś mi się wydaje, że tu będzie problem tkwił.
Oczywiście chodzi mi o wtyczki pod bakiem.
Centi też mam taką nadzieję. Powiedz mi jeszcze tak poza czy mamy tu manuala do klocków do wersji z abs ?
A po co Ci manual do klocków?? To się niczym nie różni od wymiany klocków bez ABS`u.
Ale możesz być pierwszym, który taki zrobi
Ale możesz być pierwszym, który taki zrobi
Pytam bo to moje pierwsze z abs. Więc może czymś się różni . Ale jeśli nie to ok . Lepiej zapytać niż coś spieprzyc
Nie różni się niczym gdyż to takie same zaciski. Różnica polega na tym, że w kole jest wieniec dla czujnika i czujnik ABSu ale to jest poza jakby układem hamulcowym, no może nie poza układem hamulcowym a elementem wykonawczym czyli zaciskiem.
Ok Panowie . Jak coś będę wiedział dam znać co do tego abs-u. Jakby ktoś, coś, gdzieś ,jeszcze piszcie
PANOWIE BAK owiewki zdiete każda wtyczka która mogłem odpiać odpieta i psiknueta kontaktem . Bezpueczniki sprawdzone . Plyn hamulcowy dolany (moze trzeba go wymienic?)czujniki przy kołach odkreconr i ptzeczyszczone. Efekt ? Dalej to samo....