Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Wymiana świec

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
vaaks
A2

Wymiana świec

Post autor: vaaks »

Instrukcja czy doświadczenie ?
Po jakim przebiegu wymieniać świece irydowe? Wg instrukcji DL l4 650 należy wymieniać co 12 tys., ale nie jest napisane o jakie świece chodzi - zwykłe czy irydy, a mam irydy NGK. Generalnie w motoryzacji irydy mają wytrzymałość od 30 tys. nawet do 100tys. km.
Czy silnik Dla jest jakiś szczególny mając po 2 świeczki na cylinder, że wymagana jest wymiana po 12 tys? - mówię tu o irydach, bo zwykłe pewnie tyle dają radę. I nie chodzi o żydzenie, bo to nie majątek, ale też nie chodzi o to, by być rozrzutnym, czy nadgorliwym. Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach w tym temacie.

Wiek to tylko cyfra.
Były: Java 250(353) >>>Drag Star 650>>>Drag Star 1100>>>Honda Varadero1000>>>DL650AL4>>>Jest DL650AL7

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Re: Wymiana świec

Post autor: motif »

świece irydowe nie wymagają żadnej zmiany po 12 jak i po 24 czy pewnie nawet po 50k km, jak również olej nie wymaga zmiany po 6k km...
Widzę że niektórzy na prawdę maja za dużo czasu i pieniędzy... Działa dobrze? to nie ruszaj tylko jeździj.

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

Post autor: NIKT »

Jak w tym dowCipie jak łasce zapaliła się konewka na desce rozdzielczej "to olej".

Łysa opona, z której wystają juz druty lub 12sto letnia - działa ? Jeździj.

Najwyżej laweta z trasy Cię podrzuci Obrazek

Po cos ten debil (czy tam inżynier) wymyślił wymiany uzależnione od przebiegu...

Ile ja oglądałem "trupów" (samochodów i motocykli) gdzie właściciel mówił "paaaaanie tylko tankowałem nic poza tym nie trzeba było robic".
To że napierdziela zawieszenie - aaa to radio podglaszam, olej cieknie - aaa to jak dolewalem to polalem. Śmieć nie chcący skręcać - aaa szerokie opony...

Jako przykład "działa jeździj" auto z oględzin:Obrazek

Boso, ale w ostrogach

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Czyli świece wymieniasz zawsze co 12 tys km, bez względu na jej typ ? Bo, chyba nie o irydowe, chodziło inżynierem z Suzuki ?

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

motokrzys
A1

Post autor: motokrzys »

Co do świec to mi powiedział mechanik z aso Suzuki że powód wymiany po 12 tys świec jest tylko jeden, mianowicie utrzymanie parametrów normy euro 4. I powiedział że po gwarancji proponuję mi co drugą wymianę czyli 48tys. Ale napisałem tylko jego prywatne zdanie... Ale to inwidualna sprawa właściciela, ja lubię dbać o moto serwisowac nawet samemu a mam kumpla co się ze mnie śmieje, że wogole czyszczę motocykl bo po co... Więc ile ludzi tyle opinii i charakterów.

DL 1000 (2019)

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

! Wiadomość z: Antyks
Usunięto część treści posta
Padło w mojej wypowiedzi coś o świecach irydowych ?

NGK pisze (100 tys km ...) :
"Pamiętaj!
Po wkręceniu nowej świecy do silnika należy uruchomić silnik i pozostawić go uruchomionym do momentu uzyskania przez niego temperatury eksploatacyjnej. Powoduje to tzw. wygrzanie świecy. 

Jest to szczególnie ważne podczas pierwszego uruchomienia. Pod żadnym pozorem prosimy nie wyłączać silnika po krótkotrwałej pracy. Ponowne uruchomienie silnika często pokazuje, że świeca nie działa. 

Dzieje się tak, ponieważ silnik pracujący na ssaniu ma bardzo bogatą mieszankę, podczas spalania której powstaje sadza, która osadzając się na świecy tworzy powłokę bogatą w węgiel, który przewodzi iskrę. 

Stosowanie się do powyższych zasad zaowocuje długim czasem eksploatacji, a co za tym idzie, zadowoleniem z jakości świec NGK. 

Pamiętaj! Świece należy wymieniać zgodnie z zaleceniami producenta motocykla, zawartymi w książce serwisowej. 

Nigdy nie wykręcaj świecy z silnika, który jest jeszcze gorący - grozi to uszkodzeniem głowicy."

"ma to zapobiegać spawaniu sie świecy i nie zaburzać właściwości samoczyszczenia sie".

Wiem jedno - po tobie jak ktoś coś kupi czeka go reanimacja jak nie remont ..

Ps. Mechanikiem nie jestem.

Boso, ale w ostrogach

Awatar użytkownika
vaaks
A2

Panowie, założyłem temat licząc na odpowiedzi merytoryczne w oparciu o teorię i doświadczenie, a nie po to abyście się przeciągali twarzą po asfalcie. Proszę o konkrety , a nie inwektywy, te proszę pisać sobie na PW.
Ocena: 11.76471%

Wiek to tylko cyfra.
Były: Java 250(353) >>>Drag Star 650>>>Drag Star 1100>>>Honda Varadero1000>>>DL650AL4>>>Jest DL650AL7

Awatar użytkownika
KSD
A2
Kontakt:

Post autor: KSD »

Wymiana co 12 tys. to zdecydowanie wychodzenie przed szereg, niezależnie czy świece Irydowe czy zwykłe i nawet w ASO Suzuki, czy innym, otwarcie o tym mówią. Nie ma żadnej konkretnej podstawy merytorycznej (prócz oczywiście wzmianki w serwisówce) aby to robić co 12 tys. Ja od samego początku w obecnym i poprzednim DL'u, kupuję zawsze dla pewności Irydy i wymieniałem co 24 tys przy jednoczesnej kontroli luzów zaworowych. I tak nawet to można byłoby uznać za zbyt częstą procedurę ale nie jest to wielki wydatek, a jak się już się wszystko odkręca przy zerkaniu do wspomnianych zaworów, to zwyczajnie dla czystego sumienia, dobrze wkręcić też świeże świeczki.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Na pewno irydy wytrzymują dłużej niż 12 tyś.
Ile więcej? Jak ktoś jest ciekawy niech sprawdzi kiedy padną. Ale nawet wtedy nie będzie to miarodajne dla innych.
Czemu? Bo na zużycie świec ma wpływ wiele czynników - od sposobu jazdy po stosowany w silniku olej i paliwo oraz stan techniczny i ustawienia samego silnika. I nie znam żadnych wiarygodnych wyników badań na grupie naszych motocykli mogących rozjaśnić trochę temat.
A to że tatuś w aucie przejechał 80 tyś i świece dalej działają - nic nie znaczy. Przecież w naszych motocyklach te świece pracują w skrajnie innych warunkach. Spójrzmy chociaż na obroty : moim mondeo przy 130 km/h obroty silnika wynoszą ok. 2300 obr.min. W dl 650 -ok. 6000. Czyli świece wykonują 2,5 raza większą pracę, muszą odprowadzić dużo więcej ciepła, itd..
Mam kumpla który uwielbia majsterkować. Przy autach. Każda awaria wprawia go w doskonały nastrój bo może coś rozebrać, pomaszkecić. Kiedyś umówiłem się z nim na określona godzinę, przyjechał szczęśliwy, uśmiechnięty, umazany od stóp do głów bo mu po drodze półośkę szlak trafił.. Radość większa niż by wygrał w totka.
Co do mnie.. szczerze -to nie czuje jakiejś wielkiej radości na myśl o konieczności naprawy motocykla w deszczu przy 5 st.C - bo okazało się że po 36 281 km padła świeca. I jak się okazało była to już druga świeca w cylindrze bo pierwsza padła wcześniej tylko nie dało się tego wyczuć.
Wujek "Dobra Rada" który sugestywnie dzielił się z pełnym przekonaniem wiedzą że wymiana świec to głupota - nie przyjedzie uratować mojego mokrego dupska. I nie daj Boże także mokrego dupska mojej żony :) .
-------------------------------------------------------------------
Możemy sobie tu gdybać, radzić, polecać - ale to JA jestem kierowcą odpowiedzialnym za stan pojazdu i to ja poniosę konsekwencje swoich wyborów. A moje przejawy nieziemskiej mądrości - gdy wiem lepiej niż wszyscy , bywały już dla mnie bolesne. Nie lubię jak boli.
Jak producent pisze że olej zaleca wymieniać w silniku co 6 tyś. To wymieniam ale bez świrowania - co 6..7 tyś jak akurat mam czas. Jak pisze że świece wymienia się co 12 tyś, to wymienię je co 12..15 tyś przy okazji np. przeglądu i wymiany filtra powietrza. Robota żadna, kasa też nie majątek - a mam świadomość że przynajmniej z tego kierunku mnie nic nie zaskoczy . Jak montuje irydowe które mają np. 2 x dłuższą żywotność - to wymienię je po 20-25 tyś.
I jest jeden, jedyny tego powód :
Bo lubię jeździć motocyklem zamiast na trasie pod nim leżeć.
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

Świetnie napisane @Antyks.
Ja dodam od siebie, odnośnie stanu technicznego, że kiedyś wracałem swoim Punto II HGT własnie z Babiej Góry i koło Makowa Podhalańskiego zabierałem się za wyprzedzanie, ale silnik ni stąd ni zowąd zgasł. Oczywiście się zmartwiłem, bo to oznaczało coś poważnego.
Ale ucieszyłem się po chwili dużo bardziej, bo jeśli zgasłby mi w trakcie wyprzedzania, to mogłoby się to to skończyć tragicznie albo co najmniej niebezpiecznie.
Okazało się, że urwał się zawór i wbił się do tłoka ;)

Również uważam, że przy motocyklach lepiej dmuchać na zimne niż się sparzyć nie wiedzieć kiedy :)

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
KSD
A2
Kontakt:

Antyks pisze:A to że tatuś w aucie przejechał 80 tyś i świece dalej działają - nic nie znaczy. Przecież w naszych motocyklach te świece pracują w skrajnie innych warunkach. Spójrzmy chociaż na obroty : moim mondeo przy 130 km/h obroty silnika wynoszą ok. 2300 obr.min. W dl 650 -ok. 6000. Czyli świece wykonują 2,5 raza większą pracę, muszą odprowadzić dużo więcej ciepła, itd..
Antyks, a jak byś tak "na chłopski", prosty rozum wytłumaczył, że przeglądając serwisówki innych motocykli jakoś ten "periodic maintenance" jest szalenie inny w innych modelach. Dla przykładu taka pierwsza z brzegu Yamaha YZF-R1 która przyszła mi na myśl (gdzie chyba jednak "skrajnie inne warunki" są jakby jeszcze nieco bardziej skrajne), serwisówka mówi o wymianie co 20.000 km, a dajmy na to w takiej Hondzie NC750X, serwisówka podpowiada aby brać się za to co 48.000 km. Gdzie by nie spojrzeć, jest daleko dalej od poczciwego DL'a. Co jest więc tak skrajnie innego w naszych osiołkach, że trzeba to robić co 12.000? Od razu zaznaczam, że broń boże się nie czepiam, tylko zwyczajnie pragnę zrozumieć :D

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

A w "pierwszych z brzegu np. w GSR600, VL1500LC, po 12K.. więc zależy argumentów której strony szukamy :)
Nie wiem czy w naszych osiołkach jest coś innego czy nie. Nigdy nie robiłem badań związanych z konstrukcją głowicy, temperaturą, spalonym olejem na elektrodach, itd itd itd itd. Nie mam na to ani pieniędzy ani czasu ani wiedzy.
Na pewno dane podane przez producentów są przesadzone - rozumiem też że nie maja ochoty mieć problemów i pokrywać kosztów w czasie gwarancji gdyby je szlag trafił więc lepiej dmuchać na zimne. Chcą też zarabiać na serwisie - z czegoś muszą żyć .
Ale.. jak by to był koszt 1000 zł - pewnie ze 2 razy bym okresowo rozebrał motonga i kombinował czy jeszcze świece dadzą radę, albo wymieniał po jednej na głowicy albo.. Ale na boga komplet 4 szt to ze 120 zł ( na oko - nie pamiętam..)
I jest to cena którą jestem gotowy zapłacić za luksus spokoju.
Ale jak pisałem wyżej - każdy z nas decyduje za siebie.

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

A może przez krótsze wymiany te silniki bez zająknięcia robią ponad 150 tys. bez remontu ?

A może nowe auta te takie bezobsługowe co mają olej wymieniany raz na nigdy (bo niby long life) robią po 20-30 tys i trafiają niejednokrotnie zatarte na serwis? Albo z rozsadzona turbina (co to jest chłodzona tym niewymienialnym olejem)?
Bo np znajomej Nissan "kupaszkaj" (jak to go nazwała) postanowił obrócić sobie panewkę przy 60 tys....

Temat rzeka i trafnie powiedziane, że każdy ma swój rozum, a zdania innych warto wysłuchać aby samemu wyciągnąć wnioski.

Boso, ale w ostrogach

Awatar użytkownika
Grzechu (Kobyłka)
A+B+C+D

Post autor: Grzechu (Kobyłka) »

Panowie, ja rozumiem obie strony dyskusji. Trafiają do mnie wszystkie argumenty. Też jestem człowiekiem, który chce mieć spokój w głowie kiedy jestem w trasie, ale w przypadku modeli od L4 wzwyż, to cena 1 świecy = ok. 140 /160 PLN, więc też się zastanawiam czy 12kkm to nie za mały interwał. Może się zdarzyć, że będę musiał je wymienić na wiosnę i jesienią, i robi mi się wtedy dość spory koszt operacji.

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Zawsze można co 12 zmieniać po 1 :)

Awatar użytkownika
vaaks
A2

Grzechu (Kobyłka) pisze: (....w przypadku modeli od L4 wzwyż, to cena 1 świecy = ok. 140 /160 PLN.....)
Mam L4 i kupiłem komplet NGK irydy za 127,96 zł, a więc skąd ta cena 1 szt.?

I nie będąc nadgorliwy i przeczytawszy to co wyżej, wymienię w swoim po 20 tys. km

Wiek to tylko cyfra.

Awatar użytkownika
KSD
A2
Kontakt:

Antyks pisze:A w "pierwszych z brzegu np. w GSR600, VL1500LC, po 12K.. więc zależy argumentów której strony szukamy :)
Ale te co podałeś, to tzw "jeden pies', znaczy oba to też SUZUKI, wiec się nie liczy ;) Mam wrażenie, że oni sobie tak po prostu w tej firmie wymyślili :)
NIKT pisze:A może przez krótsze wymiany te silniki bez zająknięcia robią ponad 150 tys. bez remontu ?
Masz może jakiś pomysł jaki miałby być dokładnie mechanizm działania tej teorii? Znaczy jak konkretnie częstsza wymiana świecy może wpłynąć na żywotność silnika?

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Jedyne co do mnie przemawia za odrobinę częstszą zmianą ( lub choćby inspekcją ) względem motocykli "szosowych" to ewentualna korozja jaka może się pojawić z racji iż niektórzy jednak tymi DL-ami to zjeżdżają z czarnego, jakieś bagienko zaliczą czy przeprawę przez rzekę i to są nieco inne warunki użytkowania. Takie 25-30 kkm uważam za sensowny przebieg do co najmniej inspekcji.
Przy serwisowaniu bywa iż próba wykręcenia świecy kończy się jej złamaniem, bo była przykorodowana powierzchniowo na tyle, że osłabiło to korpus, a wtedy mam spory zonk.

Ale jak ktoś średnio się rozeznaje to najlepiej niech trzyma się wytycznych z instrukcji.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

KSD pisze:Masz może jakiś pomysł jaki miałby być dokładnie mechanizm działania tej teorii? Znaczy jak konkretnie częstsza wymiana świecy może wpłynąć na żywotność silnika?
Czytając dalej i nie skupiając się na świecy ogarnąć możnaby było że moje wypociny dotyczyły w znacznej mierze oleju ( są również teorie celowego postarzania produktów tak ochoczo stosowanego w elektronice).

Pomysł mój taki - poczytaj co się dzieje z silnikami 3.2 Busso jak nie trzyma się wymian.
Albo z silnikiem 5.0 supercharged od Anglików.
Nie wymieniaj świec żarowych zgodnie z przeglądami to pourywasz elektrody i masz w gratisie (rozebranie połowy silnika jednak kosztuje) czapkę do zdejmowania aby elektrody wypchnąć od środka (jak mechanik nie ogarnia patentu z wiertarką i gwintownikiem).

Ale możnaby się pokusić o teorie spiskowa dotycząca nie dopalania mieszanki z racji utraty parametrów świecy. Czy wypalenia się i dawania słabszej iskry, w trakcie cyklu suwu tłoka zapłon następuje za późno, np wypalajac zawory (również dolotowego jak wylotowy nie zabrał całej niedopalonej mieszanki i zostaje trochę w cylindrze - chyba na to mówią strzały w airbixie?) czy dopalanie mieszanki w rurze wydechowej i impuls z sondy o za bogatej mieszance i ograniczaniu dawki paliwa bo po co silnikowi bogata (właściwa) mieszanka skoro jej nie dopala? itd.

Takie tam moje teoretyzowanie.

A ile osób sprawdza chociaż odległość elektrody szczelonomierzem aby trzymała wartości producenta świec co też skutkuje poprawą/utrzymaniem prawidłowej wydajności świecy ?
Lub wykręca świece aby sprawdzić kolor i stan elektrody ?
Czy to przedmiot typu wkręcam teraz, a wymienię za 50 tys. ?

Boso, ale w ostrogach

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

łoj, to faktycznie spiskowa teoria z tym późniejszym zapłonem i wypalaniem zaworów ;)
Ocena: 5.88235%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”