Synchronizacja przepustnic DL650
Synchronizacja przepustnic DL650
W załączniku dokładny opis jak zrobić synchronizacje przepustnic w vstrom dl650 - kiedyś przekopiowałem treść z innego forum i zrobiłem pdf'a ale zabijcie mnie nie pamiętam skąd. Chyba z SV ale ręki sobie uciąć nie dam.
EDIT:
dodaję i pdf'a
EDIT:
dodaję i pdf'a
- Załączniki
-
synchro przepustnic.pdf- (383.43 KiB) Pobrany 1110 razy
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 09:34 przez novy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ocena: 17.64706%
DL650 K5 Blue
Tags:
Re: Synchronizacja przepustnic DL650
Może lepiej tak wstawiać? Bo dysk googla zmieni kiedyś coś w linkach i znów się posypie.
EDIT:
No to wywaliłem
EDIT:
No to wywaliłem
Ostatnio zmieniony 04 paź 2016, 21:48 przez SimOn!, łącznie zmieniany 2 razy.
Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowa
Mniejszość Pomarańczowa
Spoko , chciałem tak wstawić ale Antyks jeszcze nie dorobił pdf'a w tym czasie 
DL650 K5 Blue
W PDFie chyba wkradł się błąd. Nad 8 zdjęciem przy regulacji czujnika TP jest podana wartość sygnału 1,21V a serwisówka podaje 1,12V (strona 4-30)
Ostatnio sam z tym walczyłem i nie ma możliwości a przynajmniej w moim przypadku ustawienia -C00 z kreską po środku i jednoczesnego napięcia 1,21V. Jeśli mam napięcie 1,21 to kreska wędruje do góry.
Z regulacją śrubką też trzeba uważać. Nie może ona być wkręcona ani za dużo ani za mało. Jeśli będzie za dużo to motocykl po odpaleniu wskoczy na 6 tyś obrotów jeśli za nisko to albo będzie miał takie jakby przedmuchy na wydechu ( u mnie się tak działo ) ewentualnie nie będzie palił bez dodania gazu.
Ostatnio sam z tym walczyłem i nie ma możliwości a przynajmniej w moim przypadku ustawienia -C00 z kreską po środku i jednoczesnego napięcia 1,21V. Jeśli mam napięcie 1,21 to kreska wędruje do góry.
Z regulacją śrubką też trzeba uważać. Nie może ona być wkręcona ani za dużo ani za mało. Jeśli będzie za dużo to motocykl po odpaleniu wskoczy na 6 tyś obrotów jeśli za nisko to albo będzie miał takie jakby przedmuchy na wydechu ( u mnie się tak działo ) ewentualnie nie będzie palił bez dodania gazu.
Panowie ktoś z WLKP chętny na wykonanie synchronizacji w AK7 ?
Jestem świeżo po zakupie, planuję we własnym zakresie mały serwis ale na pierwszy raz z synchro nie czuje się na siłach.
Przy okazji sprawdzenia luzów zaworowych wyciągnę podciśnienie pod siedzenie więc będzie łatwiej.
Odwdzięczę się złotym napojem
Jestem świeżo po zakupie, planuję we własnym zakresie mały serwis ale na pierwszy raz z synchro nie czuje się na siłach.
Przy okazji sprawdzenia luzów zaworowych wyciągnę podciśnienie pod siedzenie więc będzie łatwiej.
Odwdzięczę się złotym napojem
DL650 AK7
Przecież prościej zrobić synchro niż sprawdzić zawory 

DL650 K5 Blue
Zawory już ustawiałem i mam odpowiednie narzędzia.
Synchro nigdy nie robiłem, nie chciałbym czegoś spartolić.
Jeśli nie znajdę nikogo to może faktycznie sam podejdę to tematu.
Czym najlepiej zakończyć wężyki wyprowadzając je pod siedzenie?
Macie jakiś patent aby łatwo się później podłączać zegarami/u-rurką i łatwo później zaślepić?
No i najważniejsze pytanie, czy faktycznie w AK7 stosować się do całego załączonego manuala?
Wyczytałem, że od tego modelu nastąpiły zmiany a manual tyczy się wcześniejszych.
Synchro nigdy nie robiłem, nie chciałbym czegoś spartolić.
Jeśli nie znajdę nikogo to może faktycznie sam podejdę to tematu.
Czym najlepiej zakończyć wężyki wyprowadzając je pod siedzenie?
Macie jakiś patent aby łatwo się później podłączać zegarami/u-rurką i łatwo później zaślepić?
No i najważniejsze pytanie, czy faktycznie w AK7 stosować się do całego załączonego manuala?
Wyczytałem, że od tego modelu nastąpiły zmiany a manual tyczy się wcześniejszych.
DL650 AK7
śrubką o nieco większej średnicy - wkręcasz w wężyk i trzymaGraffy pisze: Czym najlepiej zakończyć wężyki wyprowadzając je pod siedzenie?
Co do manuala - samo synchro jest takie samo, tylko jest jeszcze ( ewentualnie ) procedura korekcji nastawnika biegu jałowego, ale to można olać.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
od czasu jak mi zasysało w aucie po gwincie to odcinam gwint i wkładam tylko część gładkąStruna pisze: śrubką o nieco większej średnicy - wkręcasz w wężyk i trzyma
DL 650 AK7 moja Piękna Suzi
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
Jeśli masz u-rurke lub wakuometry to dalej sytuacja jest banalnie prosta. Jedna śruba regulacyjna, którą kręci się tylko trochę. Jeśli dałeś radę z zaworami to synchronizacja jest dla ciebie na pewno latwiejsza. Wartości na podciśnieniu muszą być równe, a nie o określonej wartości.
V-strom 650 K5
Trochę chaotyczny ten manual.
W serwisówce jest:
"After checking or adjusting the throttle valve synchronization,
adjust the TP sensor positioning as follows"
W pdf-ie jest to przed synchronizacją przepustnic.
Druga sprawa, przy synchronizacji z tego co wyczytałem trzeba wprowadzić moto w "dealer mode" zgadza się?
Nie chcę spalić ECU, mam AK7 produkcja 2006. Kostki mam szukać z prawej strony pod siedzeniem przy zbiorniku.
Zmostkować jak na zdjęciu?

W serwisówce jest:
"After checking or adjusting the throttle valve synchronization,
adjust the TP sensor positioning as follows"
W pdf-ie jest to przed synchronizacją przepustnic.
Druga sprawa, przy synchronizacji z tego co wyczytałem trzeba wprowadzić moto w "dealer mode" zgadza się?
Nie chcę spalić ECU, mam AK7 produkcja 2006. Kostki mam szukać z prawej strony pod siedzeniem przy zbiorniku.
Zmostkować jak na zdjęciu?
DL650 AK7
Dokładniej w okolicy akumulatora jej trzeba szukać.
V-strom 650 K5
Faktycznie nie taki diabeł straszny.
Regulacja zrobiona, trzeba mieć anielską cierpliwość i pewną rękę.
Jak się okazało u mnie największym wyzwaniem okazało się napełnienie u-rurki olejem bez pęcherzyków powietrza
Po wyprowadzeniu wężyków pod siedzenie, regulację z palcem w nosie można wykonać na uniesionym zbiorniku.
Regulacja zrobiona, trzeba mieć anielską cierpliwość i pewną rękę.
Jak się okazało u mnie największym wyzwaniem okazało się napełnienie u-rurki olejem bez pęcherzyków powietrza
Po wyprowadzeniu wężyków pod siedzenie, regulację z palcem w nosie można wykonać na uniesionym zbiorniku.
DL650 AK7
GRaffy masz silnik na dwóch świecach?
u mnie nie ma pokręteł ja mam L0 z 2010 cos wymodzili już ze jest mniej tych śrubek.
Potrzebowalbym instrukcji dla modelu po lifcie.
u mnie nie ma pokręteł ja mam L0 z 2010 cos wymodzili już ze jest mniej tych śrubek.
Potrzebowalbym instrukcji dla modelu po lifcie.
jest mniej bo dodali regulator jałowych więc nie ma śrubek od tego, ale to co jest nadal się używa do synchro
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Tak, mam model po lifcie z dwoma świecami.
Ja zrobiłem u siebie sprawdzenie i regulację położenia/wyrównania górnych przepustnic, później synchro i na końcu TPS bo wymagał po tych zabiegach poprawy.
Reszta z manuala tyczy się chyba tylko starszych modeli.
Śrubki od synchro jak się przyjrzysz nie da się pomylić.
Ja zrobiłem u siebie sprawdzenie i regulację położenia/wyrównania górnych przepustnic, później synchro i na końcu TPS bo wymagał po tych zabiegach poprawy.
Reszta z manuala tyczy się chyba tylko starszych modeli.
Śrubki od synchro jak się przyjrzysz nie da się pomylić.
DL650 AK7
Witam.
Przeczytałem cały temat i nie znalazłem info o regulacji przypustnic w modelach po 2012 r.. czyli AL2 i dalej.. Czy procedura jest taka sama ? czy tylko serwis? Tylko ta regulacja mi została do zrobienia, lecąc punkty z tabeli przeglądów z instrukcji obsługi po 24 tys przebiegu.
Przeczytałem cały temat i nie znalazłem info o regulacji przypustnic w modelach po 2012 r.. czyli AL2 i dalej.. Czy procedura jest taka sama ? czy tylko serwis? Tylko ta regulacja mi została do zrobienia, lecąc punkty z tabeli przeglądów z instrukcji obsługi po 24 tys przebiegu.
Suzuki DL650 V-Strom AL2
-
Grzesiek Z
- A1
Podepnę się pod temat synchronizacji przepustnic.
Czy zdejmowanie do tego celu całej puszki filtra powietrza jest konieczne?
Czy zdejmowanie do tego celu całej puszki filtra powietrza jest konieczne?
Grzegorz
DL 650 AK7.
Czujesz się dobrze, czynisz dobrze.
DL 650 AK7.
Nawet nie wskazane. Jeżeli robisz pełną regulację razem z pomiarem odległości górnych przepustnic od rantu gardzieli to i tak musisz zdjąć airboxa. Ale potem trzeba go założyć. Wypuść sobie wężyki podciśnienia gdzieś z boku albo pod kanapę, wtedy synchro zrobisz podnosząc tylko bak z tyłu. Warto również przeczyścić wszystko pod airboxem kiedy go zdejmiesz, mam na myśli głównie kostki elektryczne.
Yamaha XJ600 Diversion --> Suzuki DL 650
-
Grzesiek Z
- A1
Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam.
Grzegorz
DL 650 AK7.
DL 650 AK7.