UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Tarcze hamulcowe
-
- AM
Tarcze hamulcowe
Witam,
Mam prawie 70tys przebiegu tarcze na przodzie mają 4.6-4.5mm grubości, w sumie źle nie wyglądają, mocno się zdziwiłem jak wziąłem mikrometr do ręki i je zmierzyłem, nie sądziłem że według producenta już ma być do wymiany. Co radzicie jak u was ze zużyciem?
ps wie ktoś może gdzie dostane te gumy na podnóżki kierowcy + gumkę na lewarek zmiany biegów?
Mam prawie 70tys przebiegu tarcze na przodzie mają 4.6-4.5mm grubości, w sumie źle nie wyglądają, mocno się zdziwiłem jak wziąłem mikrometr do ręki i je zmierzyłem, nie sądziłem że według producenta już ma być do wymiany. Co radzicie jak u was ze zużyciem?
ps wie ktoś może gdzie dostane te gumy na podnóżki kierowcy + gumkę na lewarek zmiany biegów?
Tags:
Re: Tarcze hamulcowe
Cóż można poradzić w momencie gdy wymiar tarczy wskazuje wg producenta na jej wymianę??
Przecież nikt poważny Ci nie napisze tutaj, żebyś na tej tarczy spokoje jeszcze pojeździł z 1mm bo jak Ci pęknie przy hamowaniu to będzie Cię ktoś miał na sumieniu.
Producent podaje minimalny wymiar tarczy, robi to po to aby tę tarczę wymienić na czas nie ryzykując życia swoich klientów. Ty też nie ryzykuj, wymień tarcze - choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to tani zakup.
Przecież nikt poważny Ci nie napisze tutaj, żebyś na tej tarczy spokoje jeszcze pojeździł z 1mm bo jak Ci pęknie przy hamowaniu to będzie Cię ktoś miał na sumieniu.
Producent podaje minimalny wymiar tarczy, robi to po to aby tę tarczę wymienić na czas nie ryzykując życia swoich klientów. Ty też nie ryzykuj, wymień tarcze - choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to tani zakup.
Pokrótce - minimalna grubość tarczy jest określona dlatego, że tłoczek w zacisku może się wysunąć maksymalnie na x mm. Jak będzie za cienka tarcza to zacisk nie będzie w stanie tego skompensować i styk klocków z tarczą będzie coraz słabszy (ciśnienie jakie wywierają na tarczy) i będzie coraz gorzej hamować aż przestanie (pamiętajmy też, że zużyte klocki też są cieńsze niż nowe).
- Ocena: 5.88235%
null
Uważasz, że przy grubości klocków (z obu stron tarczy) te 0,5mm grubości tarczy ma jakiekolwiek znaczenie (nowa tarcza ma 5mm).....prebenny pisze:Pokrótce - minimalna grubość tarczy jest określona dlatego, że tłoczek w zacisku może się wysunąć maksymalnie na x mm. Jak będzie za cienka tarcza to zacisk nie będzie w stanie tego skompensować i styk klocków z tarczą będzie coraz słabszy (ciśnienie jakie wywierają na tarczy) i będzie coraz gorzej hamować aż przestanie (pamiętajmy też, że zużyte klocki też są cieńsze niż nowe).
Minimalana grubości wynika z wytrzymałości materiału z jakiego wykonanana jest tarcza pod wpływam czynników jakie na nią działaja przy hamowaniu...
@michal.pirat - Jeśli masz tarcze 4,5mm - 4,6mm i nie jeżdziśz extrymalnie (mówimy tu o hamowaniu, i to nie jednokrotnym ale często i ostro - np. szybka jazda na torze czy w górach) to spokojenie jeszcze trochę pojeździsz... Zeszło Ci 0,5mm przez 70kkm wiec jakie 15kkm przy podobnych warunkach eksplatacji bym jeszcze na nich pojeździł (oczywiście to moje zdanie, i nie namawiam i nie biorę odpowiedzialności)
-
- AM
Dzieki tez tak myśle ze sezon dwa polatam. A co z drugim pytaniem odnośnie gumek na podnóżki?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 15:52 przez michal.pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
@czekol a myślisz, że nie ma żadnego? Wiesz w jakim stanie ma gościu klocki? O wytrzymałości już napisał Centrino więc.
Zresztą skoro sam byś jeździł to czemu nie weźmiesz odpowiedzialności?
Zresztą skoro sam byś jeździł to czemu nie weźmiesz odpowiedzialności?
null
-
- AM
Nie robie więcej niż 5000 rocznie wiec na 10.000 spokojnie mi 0,1mm naddatku wystarczy, a klocki własnie wymieniam.
Nowe klocki maja około 5mm warstwy ściernej z każdej strony, czyli 10mm na tarczę - zacisk musi obsłużyć cały ten zakres.prebenny pisze:@czekol a myślisz, że nie ma żadnego? Wiesz w jakim stanie ma gościu klocki? ...
Tarczy ubyło 0,5mm - powiedz mi jaki to moze mieć negatywny wpływ na działanie zacisku....
Tarcza przy grubości w dolnym zakresie musi wytrzymać w dalszym ciagu extrymalne obciąrzenia (producent zawsze zakłada zakres bezpieczenstwa).
Dlatego jak pisałem, przy umiarkowanym stylu jazdy jeździłbym dalej na tych tarczach przez 10-15kkm.
A decyzję czy wymieniać czy nie kolega musi podjąć sam.
-
- AM
U mnie tarcze przy 63kkm nie wykazywaly znacznych sladow zuzycia. Nie bez znaczenia na zuzycie tarczy maja klocki i styl jazdy. Ja np oryginalne Tokico wymienilem dopiero przy 60kkm.
Moze miales twarde klocki przez co tarcze oberwaly.
Moze miales twarde klocki przez co tarcze oberwaly.
DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2
A ten brak zużycia potwierdzałes pomiarem grubości? Bo na oko tego zużycia nie widać...Mati! pisze:U mnie tarcze przy 63kkm nie wykazywaly znacznych sladow zuzycia...
Niestety nie mam mikrometra, ale zmierzylem suwmiarka "z zewnatrz" jak rowniez otwory w tarczy dla potwierdzenia.
DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2
Dla tych co nie mają mikrometra a chcieliby zmierzyć grubość tarczy to jest na to metoda. Nie w 100% dokładna ale nie o to do końca chodzi.
Otóż bierzemy 2 pieniążki (bilon). Następnie kładziemy je po obu stronach tarczy i mierzymy grubość tarczy wraz z pieniążkiem. Od wyniku odejmujemy grubość pieniążków i mamy bardzo zbliżony wynik.
Otóż bierzemy 2 pieniążki (bilon). Następnie kładziemy je po obu stronach tarczy i mierzymy grubość tarczy wraz z pieniążkiem. Od wyniku odejmujemy grubość pieniążków i mamy bardzo zbliżony wynik.
-
- AM
Większość zapewne lata na tarczach poniżej limitu i o tym nawet nie wie, 0,5 mm to ledwo czuć pod palcem, a Ci co piszą o tym jak założyli za twarde klocki i strasznie im tarcze zjadło to nie wiem co myśleć..
Odgrzewam temat !
Moje oryginalne tarcze po 130tys km mają 4,2mm i spory luz na tulejkach. Rozglądając się za nowymi moją uwagę przyciąga coraz większe zainteresowanie i użytkowanie przez posiadaczy wszelkiego rodzaju motocykli tarcz Chińskich. Są o połowę tańsze od konkurencji nawet z niższej półki cenowej.
Przekopałem trochę internety i opinie zwykle dzielą sie pozytywne - ci którzy mają takie tarcze, jeżdżą i są zadowoleni, oraz na negatywne - zwykle ci którzy nigdy takich nie widzieli, ale krytykują "bo to Chińskie jest".
Biorąc pod uwagę, że dzisiejszy świat w wiekszości zalany jest Chińszczyzną i nawet drogie szanujące się marki produkują w Chinach, coraz bardziej skłaniam się do zakupu takich tarcz - https://tiny.pl/txwz8
Ktoś używa takich i chciałby podzielić się opinią?
Moje oryginalne tarcze po 130tys km mają 4,2mm i spory luz na tulejkach. Rozglądając się za nowymi moją uwagę przyciąga coraz większe zainteresowanie i użytkowanie przez posiadaczy wszelkiego rodzaju motocykli tarcz Chińskich. Są o połowę tańsze od konkurencji nawet z niższej półki cenowej.
Przekopałem trochę internety i opinie zwykle dzielą sie pozytywne - ci którzy mają takie tarcze, jeżdżą i są zadowoleni, oraz na negatywne - zwykle ci którzy nigdy takich nie widzieli, ale krytykują "bo to Chińskie jest".
Biorąc pod uwagę, że dzisiejszy świat w wiekszości zalany jest Chińszczyzną i nawet drogie szanujące się marki produkują w Chinach, coraz bardziej skłaniam się do zakupu takich tarcz - https://tiny.pl/txwz8
Ktoś używa takich i chciałby podzielić się opinią?
V-strom 650 K5
Czytalem o Nich sporo i potwierdze co piszesz, ze Ci co maja to chwala, a Ci co nie mieli neguja.
Sam postanowilem, ze na takich skoncze bo sa to 2 tarcze w cenie 1
Wyczytalem na forum Hayabusy, ze chlopaki je wsadzaja i nie narzekaja. Nawet jeden chlopak co jezdzi i hamuje bardzo agresywnie stwierdzil, ze te tarcze zjadal w podobnym tempie jak jakies "topowe" niemieckie typu Brembo.
Drugi twierdzacy, ze jezdzi "rekreacyjnie" z tobolami i pasazerka na takich zrobil kilkadziesiat tys. i niewiele sie zuzyly, a roznicy w efektywnosci hamowania nie stwierdzil.
Wyczytalem tez, ze jakis chlopak z tamtego forum specjalizowal sie w regeneracji nitow jesli juz tarcza zaczynala latac ale niw osiagnela minimum grubosci.
Caly myk polegal na tym ze wsadzal tarcze na prase warsztatowa i nity sciskal a te tracily luz. I chopaki dosc ochoczo kozystali u niego z takiego zabiegu.
Pozostaje jedno
Kupic i przetrzec szlaki - na mnie nie ma co czekac bo moje jak nowki i zero luzow
Boso, ale w ostrogach.
Sam postanowilem, ze na takich skoncze bo sa to 2 tarcze w cenie 1

Wyczytalem na forum Hayabusy, ze chlopaki je wsadzaja i nie narzekaja. Nawet jeden chlopak co jezdzi i hamuje bardzo agresywnie stwierdzil, ze te tarcze zjadal w podobnym tempie jak jakies "topowe" niemieckie typu Brembo.
Drugi twierdzacy, ze jezdzi "rekreacyjnie" z tobolami i pasazerka na takich zrobil kilkadziesiat tys. i niewiele sie zuzyly, a roznicy w efektywnosci hamowania nie stwierdzil.
Wyczytalem tez, ze jakis chlopak z tamtego forum specjalizowal sie w regeneracji nitow jesli juz tarcza zaczynala latac ale niw osiagnela minimum grubosci.
Caly myk polegal na tym ze wsadzal tarcze na prase warsztatowa i nity sciskal a te tracily luz. I chopaki dosc ochoczo kozystali u niego z takiego zabiegu.
Pozostaje jedno

Kupic i przetrzec szlaki - na mnie nie ma co czekac bo moje jak nowki i zero luzow

Boso, ale w ostrogach.
Nikt nie mówił o tym, że Chińczycy robią same badziewie (no może przesadziłem, dużo ludzi tak myśli), jednak jak chcą potrafią zrobić coś porządnego. jednak wtedy to nie kosztuje 5zł tylko dużo więcej. Możliwe, że te tarcze są wykonane dobrze.
Tak jak mowisz u Chinczykow sa 2 rodzaje towaru - tani albo dobry 
Duzo ciagne rzeczy z aliexpress i jestem bardzo zadowolony z ich jakosci, a przebitka cenowa nawet po ocleniu jest kolosalna.
Niestety ludzie sie zrazaja do Chinskich rzeczy ale to wina importerow ze kupuja najwiekszy chlam bo kontener kosztuje 1/4 tego co produkt dobry jakosciowo, a na rynek wprowadzaja po cenie rynkowej.
Mam tez Chinski motocykl wiernie mi sluzacy, ale odpoczywajacy dzieki Suzi i stal sie ekonomicznym miejskim terrorysta
Boso, ale w ostrogach.

Duzo ciagne rzeczy z aliexpress i jestem bardzo zadowolony z ich jakosci, a przebitka cenowa nawet po ocleniu jest kolosalna.
Niestety ludzie sie zrazaja do Chinskich rzeczy ale to wina importerow ze kupuja najwiekszy chlam bo kontener kosztuje 1/4 tego co produkt dobry jakosciowo, a na rynek wprowadzaja po cenie rynkowej.
Mam tez Chinski motocykl wiernie mi sluzacy, ale odpoczywajacy dzieki Suzi i stal sie ekonomicznym miejskim terrorysta

Boso, ale w ostrogach.