UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Hamulec DL650 klamka dochodzi do rollgazu
Hamulec DL650 klamka dochodzi do rollgazu
Część,
posiadam wersje z ABSem z 2006r, płyn nowy, hamulec skuteczny, jednak klamka mimo tego ze jest ustawiona na najdalsze odsunięcie dochodzi do rollgazu, trochę to wqrzające hamując dwoma palcami bo pozostałe dwa przy gwałtownym hamowaniu są przyciśnięte.
One tak mają (nie wydaje mi się) lub od czego zacząć?
LwG
posiadam wersje z ABSem z 2006r, płyn nowy, hamulec skuteczny, jednak klamka mimo tego ze jest ustawiona na najdalsze odsunięcie dochodzi do rollgazu, trochę to wqrzające hamując dwoma palcami bo pozostałe dwa przy gwałtownym hamowaniu są przyciśnięte.
One tak mają (nie wydaje mi się) lub od czego zacząć?
LwG
Re: Hamulec DL650 klamka dochodzi do rollgazu
Przed wymianą płynu też tak było ?
Podpompuj klamką i sprawdź czy klamka rośnie....
Podpompuj klamką i sprawdź czy klamka rośnie....
650XT 6o65o8325
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
A jak odpowietrzyłeś układ? Pamiętaj że z ABS nie jest to takie łatwe. Serwis lub trzeba pobawić się trochę np. na szutrze
Wystarczy że masz mocno zapowietrzony układ i do bólu możesz pompować

Wystarczy że masz mocno zapowietrzony układ i do bólu możesz pompować

A nie jest tak ze masz przy kazdym zacisku odpowietrznik ktory luzujesz i go dokrecasz lekko (zakladasz rurke na odpowoetrznik bo plyn hamulcowy moze lakier Ci zniszczyc), prosisz kogos o pomoc zeby pompowal Ci klamką i po 4-5 pompnieciach trzymal wcianieta.
Ty luzujesz odpowietrznik i w rurce pojawiaja sie bombelki powietrza.
Uzupelniasz plyn w zbiorniczku i powtarzasz czynnosc, az nie beda w rurce pojawialy sie bombelki. Albo az nie przestanie Ci sie klamka zapadac.
W sumie po mojemu to tylko tyle
Jak nie wymieniales przewodow to spotkalem sie z przypadkiem ze wszystko bylo idealnie i uklad nie byl zapowietrzony ale przy wciskaniu hamulca waz hamulcowy puchnal przez co uklad hamulcowy tracil cisnienie i zapadal sie pedal.
Boso, ale w ostrogach.
Ty luzujesz odpowietrznik i w rurce pojawiaja sie bombelki powietrza.
Uzupelniasz plyn w zbiorniczku i powtarzasz czynnosc, az nie beda w rurce pojawialy sie bombelki. Albo az nie przestanie Ci sie klamka zapadac.
W sumie po mojemu to tylko tyle

Jak nie wymieniales przewodow to spotkalem sie z przypadkiem ze wszystko bylo idealnie i uklad nie byl zapowietrzony ale przy wciskaniu hamulca waz hamulcowy puchnal przez co uklad hamulcowy tracil cisnienie i zapadal sie pedal.
Boso, ale w ostrogach.
Nikt, procedura tak wyglada jak nie zapowietrzysz układu w czasie tej wymiany (ja według niej robiłem i poszło tez bez problemu) . Czyli w zbiorniczku zawsze będzie chociaż trochę płynu. Pytanie czy Luzik tez tak wymieniał i czy układ przypadkiem się nie zapowietrzył? Bo jeśli tak to odpowietrzania układu z ABS nie jest tak proste ale możliwe w garażowych warunkach. Gdzieś na forum ( tym lub drugim) był taki wątek i ktoś tam opisywał jak udało się odpowietrzyć układ z ABS.
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie . Przy układzie ABS - jeżeli układ był zapowietrzony, nie odpowietrzysz go normalnie.polokokt pisze:Nikt, procedura tak wyglada jak nie zapowietrzysz układu w czasie tej wymiany (ja według niej robiłem i poszło tez bez problemu) . Czyli w zbiorniczku zawsze będzie chociaż trochę płynu. Pytanie czy Luzik tez tak wymieniał i czy układ przypadkiem się nie zapowietrzył? Bo jeśli tak to odpowietrzania układu z ABS nie jest tak proste ale możliwe w garażowych warunkach. Gdzieś na forum ( tym lub drugim) był taki wątek i ktoś tam opisywał jak udało się odpowietrzyć układ z ABS.
Można to zrobić albo przez serwis, albo - jak ja, przez dość żmudne wymuszanie zadziałania ABS na piaseczku przed garażem - i odpowietrzanie.
Odkopię temat. Troszkę mnie już krew zalewa z odpowietrzaniem hamulca. Po tym jak niefortunnie wyplułem tłoczki z jednego zacisku podczas wymiany klocków nie mogę się uporać z odpowietrzeniem hamulców. Na początku myślałem że na nowo zmontowane uszczelki tłoczka nie trzymają odpowiednio bo były zabrudzone i teraz nie są zupełnie szczelne. Ale wyeliminowałem tą teorię zakładając cały inny zacisk. Dalej to samo ale bąbelki juz nie leca. Dziś przepompowałem 2 setki płynu i to samo tzn. Hamulec twardy ale jak podejdzie się do motocykla za 10 min to klamka za pierwszym razem leci do manetki.
Co mnie najbardziej zaskoczyło to to że nie da użyć się ani ciśnienia ani podciśnienia podpinając do odpowietrznika. W kilku miejscach spotkałem się juz z tym żeby odsysać płyn przez odpowietrznik dolewając jednocześnie do zbiorniczka. Nie ma opcji żeby coś wyciągnąć. Robiłem podciśnienie strzykawką 100ml takie że nie mogłem tego utrzymać dwoma rękami. Odkręcając wtedy odpowietrznik zupełnie nic nie leci. TO samo w druga wtłoczyć też się nic nie da...
Co mnie najbardziej zaskoczyło to to że nie da użyć się ani ciśnienia ani podciśnienia podpinając do odpowietrznika. W kilku miejscach spotkałem się juz z tym żeby odsysać płyn przez odpowietrznik dolewając jednocześnie do zbiorniczka. Nie ma opcji żeby coś wyciągnąć. Robiłem podciśnienie strzykawką 100ml takie że nie mogłem tego utrzymać dwoma rękami. Odkręcając wtedy odpowietrznik zupełnie nic nie leci. TO samo w druga wtłoczyć też się nic nie da...
DL650->Triumph Tiger Explorer
A nie masz aby modelu z ABS-em.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
No mam i mam swiadomosc ze musze sie bawic jak pisał Antyks albo pojechac do ASO tylko czemu kurła nie można nic wcisnac ani wyciagnąć podcisnieniem....
DL650->Triumph Tiger Explorer
Bo w pompie ABS masz zawory zamknięte i nic Ci nie da ciśnienie ani podciśnienie.
Musisz na trawie czy czymś mniej przyczepnym zahamować tak aby pompa ruszyła i tak kilka razy. Potem dopiero odpowietrzanie i znów ABS odpalasz - aż do skutku.
Musisz na trawie czy czymś mniej przyczepnym zahamować tak aby pompa ruszyła i tak kilka razy. Potem dopiero odpowietrzanie i znów ABS odpalasz - aż do skutku.
- KOKOSIK-K1
- A1
Dorzucę swoje 5 groszy. Także sam zabrałem się za wymianę płynu hamulcowego i wyczyszczenia zacisków. Po odkręceniu tych że zacisków moim oczom ukazał się obraz wysuniętej gumki spod tłoczka. No i zabawa się zaczęła Zestaw naprawczy tłoczków ,do tego 1litr oleju i pompujemy. Dzień pierwszy na zmiennie awaryjnie na piaseczku żeby zawór ABS się otworzył, i pompowanie ok 2 dni z kolegą na zmianę. Bąbelki jak były tak są nadal w układzie i klamka wpada. Dziś udałem się na serwis, i panom udało się po podpięciu pod kompa ,bez problemu odpowietrzyć układ hamulcowy w 1 godzinę. Podsumowanie wyszło tak że się to czasowo nie opłaca ,chyba że ktoś chce sobie poćwiczyć przedramiona;).Pozdrawiam
kokos
Ile zapłaciłeś? Z ciekawości pytam ile by mnie kosztowało gdybym zapowietrzył
Co prawda wymiana płynu nie wcześniej niż za rok ale zawsze 

DL650A L8
@Lord ale to trzeba mieć talent aby przy wymianie płynu zapowietrzyć układ.
Choć fakt, najbezpieczniej wymianę robić w 2 osoby.
O ile nie wymieniasz przewodów, to raczej trzeba się postarać aby zapowietrzyć.
- KOKOSIK-K1
- A1
- KOKOSIK-K1
- A1
Zapowietrzyły mi się przy wymianie oringów na tłoczkach, tak mi w serwisie powiedzieli.
kokos
Tak na przyszłość.
Przy wymianie uszczelnień na tłoczkach warto z ostatnim wciśnięciem klamki, kiedy tłoczek już wyskakuje, spiąć klamkę do manetki trytytką.
Wówczas układ się nie zapowietrzy gdyż nie poleci więcej płynu i nie dostanie się powietrze do pompy ABSu.
Oczywiście wyciskając tłoczek nie można dopuścić aby zabrakło płynu w zbiorniczku.
Przy wymianie uszczelnień na tłoczkach warto z ostatnim wciśnięciem klamki, kiedy tłoczek już wyskakuje, spiąć klamkę do manetki trytytką.
Wówczas układ się nie zapowietrzy gdyż nie poleci więcej płynu i nie dostanie się powietrze do pompy ABSu.
Oczywiście wyciskając tłoczek nie można dopuścić aby zabrakło płynu w zbiorniczku.
Ja po prostu przewody zacisnąłem i odkręciłem od zacisków a potem sobie je już na spokojnie regenerowałem.
Ale patent z wciśniętą klamką też spoko.
Ale patent z wciśniętą klamką też spoko.
Zimą robiłem wymianę przewodów na oplot, przy okazji jak cały układ był rozebrany to zrobiłem regenerację pompy i zacisków nowymi kompletami uszczelek Tourmax.
Teraz żeby hamulec wdusić do manetki to naprawdę trzeba użyć sporo siły, wcześniej mimo że hamowanie powodowało zadziałanie ABS to klamka była strasznie miękka.
Nie wiem co ma na to największy wpływ ale pewnie przewody.
Przy wymianie stosowałem metody, które wyżej opisali @Centrino i @Struna oraz cofanie płynu tłoczkami z zacisków do pompy.
W ten sposób wymieniłem przewody i uszczelki bez zapowietrzenia układu.
Teraz żeby hamulec wdusić do manetki to naprawdę trzeba użyć sporo siły, wcześniej mimo że hamowanie powodowało zadziałanie ABS to klamka była strasznie miękka.
Nie wiem co ma na to największy wpływ ale pewnie przewody.
Przy wymianie stosowałem metody, które wyżej opisali @Centrino i @Struna oraz cofanie płynu tłoczkami z zacisków do pompy.
W ten sposób wymieniłem przewody i uszczelki bez zapowietrzenia układu.
DL650 AK7