- Dobrze dopasowane zatyczki do uszu - testowałem już chyba z 10 różnych (w tym piankowe, strzeleckie, formowane do ucha, polecane z jakichś top list motocyklowych) i dopiero takie które naprawdę dobrze mi wchodzą do uszu i nie powodują bólu po kilku godzinach używam regularnie. I to każdy musi sobie indywidualnie dobrać.
- Pozycja kierownicy - to też ważne bo determinuje pozycję całego ciała. Po tym wyjeździe jeszcze bardziej przybliżyłem kierownicę do siebie.
- Dobrana kanapa - tu miałem największy problem i u mnie zadziałała doskonale dopiero kombinacja: dobra kanapa + dwie poduszki z aliexpress (https://a.aliexpress.com/_ExiFcMw - twarda ale dobrze rozkładająca ciężar ciała oraz https://a.aliexpress.com/_EIKnnXc - mięciutka i przyjemna dla tyłka). Ułożyłem jedna na drugą i naprawdę pozbyłem się bólu dolnej części pleców i tyłka które zawsze miałem powyżej 4h jazdy.
- Upał - tutaj 2 rzeczy najważniejsze: krem na tyłek i pachwiny. Wypróbowałem krem "Below the belt" https://www.gentlemanstore.pl/Marka/Bel ... t-Grooming i mega mnie uratował przed odparzeniami ale na FB widziałem że ludzie nawet Sudokrem polecali. Druga sprawa to regularne przerwy i płukanie koszulki termoaktywnej w zimnej wodzie na stacji - naprawdę na 50 - 60km dawało przyjemne chłodzenie.
Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Zbieram resztę kasiorki za zlot, proszę o szybciutkie wpłaty
PILNE: Uczestników zbliżającego się zlotu proszę o wpisywanie do listy rozmiaru koszulki wg tabelki z postu: topic7896.html
Najdłuższy przejazd jednego dnia
- kamilborkowski
- A2
Re: Najdłuższy przejazd jednego dnia
- Ocena: 5.88235%
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
A propos zatyczek do uszu... Ciekawe, czy ktoś próbował używać na moto słuchawek do... spania
One są wyjątkowo małe i płaskie, tak aby można było spać na boku, mają dodatkowe "skrzydełka" żeby nie wypadać z ucha, a poza tym te najnowsze modele mają funkcję ANC.
Tu jest test takich słuchawek Anker A30 Sleep. Obecnie można je kupić na promocjach Amazona nawet za ~600 zł
https://www.telepolis.pl/artykuly/testy ... snu-spania
One są wyjątkowo małe i płaskie, tak aby można było spać na boku, mają dodatkowe "skrzydełka" żeby nie wypadać z ucha, a poza tym te najnowsze modele mają funkcję ANC.
Tu jest test takich słuchawek Anker A30 Sleep. Obecnie można je kupić na promocjach Amazona nawet za ~600 zł
https://www.telepolis.pl/artykuly/testy ... snu-spania
Pozdrawiam,
Jacek
Sa na YT recenzje motocyklisty, ktory uzywa i sobie chwali, choc nie sa as tak tlumiace jak wysokiej klasy sluchawki douszne przeznaczone do sluchania muzyki. Ich zaleta sa male wymiary, tak, ze nie sa odczuwalne pod kaskiem i dlugo dzialajaca bateria, 2-3 dni. Kwestia gustu i praktyki. Ja, poki co, ze wzgledow higienicznych wole wymienne zatyczki woskowe. Przynajmniej jak dla mnie tlumia wystarczajco i nie calkowicie.
DL650XAL7
Z zatykaniem uszu trzeba uważać, żeby się jakieś przewlekłe infekcje nie rozwinęły.
Jak poczytacie recenzje słuchawek nausznych Sony serii MX, to znajdziecie lament, że korodują, a producent odrzuca roszczenia gwarancyjne. Gdzieś indziej natknąłem się na uwagę laryngologa, żeby przewód słuchowy zewnętrzny (tak fachowo nazywa się ten kanał) był suchy, nie może być non stop zatkany.
Jak poczytacie recenzje słuchawek nausznych Sony serii MX, to znajdziecie lament, że korodują, a producent odrzuca roszczenia gwarancyjne. Gdzieś indziej natknąłem się na uwagę laryngologa, żeby przewód słuchowy zewnętrzny (tak fachowo nazywa się ten kanał) był suchy, nie może być non stop zatkany.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI
Panda ALESSI
Sudokrem jest z cynkiem i działa cuda, ale jak już się pojawią odparzenia.kamilborkowski pisze: ↑27 sie 2026, 08:21(...) na FB widziałem że ludzie nawet Sudokrem polecali. (...)
Trzeba uważać, bo wysusza skórę.
Honda Varadero XL 125 >> DL 650 AL2 Rudy >> DL 1050 XT M1 narodowy 
- kamilborkowski
- A2
W takim razie dobrze wybrałem bo ten krem co używałem był bardziej płynny i skóra była przyjemnie nawilżona choć pierwsze co robiłem na noclegu to prysznic żeby w ogóle ulżyć całej skórze po godzinach upałów.
Co do uszu to tak - AkusTone w kosmetyczce to już dla mnie obowiązek przy dłuższych wyjazdach.
Co do uszu to tak - AkusTone w kosmetyczce to już dla mnie obowiązek przy dłuższych wyjazdach.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS