Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Zbieram resztę kasiorki za zlot, proszę o szybciutkie wpłaty :)
PILNE: Uczestników zbliżającego się zlotu proszę o wpisywanie do listy rozmiaru koszulki wg tabelki z postu: topic7896.html

Najdłuższy przejazd jednego dnia

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Re: Najdłuższy przejazd jednego dnia

Post autor: kamilborkowski »

Skwari pisze:
26 sie 2026, 21:54
a jakie to triki ?
  1. Dobrze dopasowane zatyczki do uszu - testowałem już chyba z 10 różnych (w tym piankowe, strzeleckie, formowane do ucha, polecane z jakichś top list motocyklowych) i dopiero takie które naprawdę dobrze mi wchodzą do uszu i nie powodują bólu po kilku godzinach używam regularnie. I to każdy musi sobie indywidualnie dobrać.
  2. Pozycja kierownicy - to też ważne bo determinuje pozycję całego ciała. Po tym wyjeździe jeszcze bardziej przybliżyłem kierownicę do siebie.
  3. Dobrana kanapa - tu miałem największy problem i u mnie zadziałała doskonale dopiero kombinacja: dobra kanapa + dwie poduszki z aliexpress (https://a.aliexpress.com/_ExiFcMw - twarda ale dobrze rozkładająca ciężar ciała oraz https://a.aliexpress.com/_EIKnnXc - mięciutka i przyjemna dla tyłka). Ułożyłem jedna na drugą i naprawdę pozbyłem się bólu dolnej części pleców i tyłka które zawsze miałem powyżej 4h jazdy.
  4. Upał - tutaj 2 rzeczy najważniejsze: krem na tyłek i pachwiny. Wypróbowałem krem "Below the belt" https://www.gentlemanstore.pl/Marka/Bel ... t-Grooming i mega mnie uratował przed odparzeniami ale na FB widziałem że ludzie nawet Sudokrem polecali. Druga sprawa to regularne przerwy i płukanie koszulki termoaktywnej w zimnej wodzie na stacji - naprawdę na 50 - 60km dawało przyjemne chłodzenie.
Ocena: 5.88235%

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

A propos zatyczek do uszu... Ciekawe, czy ktoś próbował używać na moto słuchawek do... spania 8-)
One są wyjątkowo małe i płaskie, tak aby można było spać na boku, mają dodatkowe "skrzydełka" żeby nie wypadać z ucha, a poza tym te najnowsze modele mają funkcję ANC.

Tu jest test takich słuchawek Anker A30 Sleep. Obecnie można je kupić na promocjach Amazona nawet za ~600 zł

https://www.telepolis.pl/artykuly/testy ... snu-spania

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Bip
A+B

Post autor: Bip »

Sa na YT recenzje motocyklisty, ktory uzywa i sobie chwali, choc nie sa as tak tlumiace jak wysokiej klasy sluchawki douszne przeznaczone do sluchania muzyki. Ich zaleta sa male wymiary, tak, ze nie sa odczuwalne pod kaskiem i dlugo dzialajaca bateria, 2-3 dni. Kwestia gustu i praktyki. Ja, poki co, ze wzgledow higienicznych wole wymienne zatyczki woskowe. Przynajmniej jak dla mnie tlumia wystarczajco i nie calkowicie.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Z zatykaniem uszu trzeba uważać, żeby się jakieś przewlekłe infekcje nie rozwinęły.
Jak poczytacie recenzje słuchawek nausznych Sony serii MX, to znajdziecie lament, że korodują, a producent odrzuca roszczenia gwarancyjne. Gdzieś indziej natknąłem się na uwagę laryngologa, żeby przewód słuchowy zewnętrzny (tak fachowo nazywa się ten kanał) był suchy, nie może być non stop zatkany.

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

kamilborkowski pisze:
27 sie 2026, 08:21
Skwari pisze:
26 sie 2026, 21:54
a jakie to triki ?
(...) na FB widziałem że ludzie nawet Sudokrem polecali. (...)
Sudokrem jest z cynkiem i działa cuda, ale jak już się pojawią odparzenia.
Trzeba uważać, bo wysusza skórę.

Honda Varadero XL 125 >> DL 650 AL2 Rudy >> DL 1050 XT M1 narodowy :)

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Post autor: kamilborkowski »

W takim razie dobrze wybrałem bo ten krem co używałem był bardziej płynny i skóra była przyjemnie nawilżona choć pierwsze co robiłem na noclegu to prysznic żeby w ogóle ulżyć całej skórze po godzinach upałów.
Co do uszu to tak - AkusTone w kosmetyczce to już dla mnie obowiązek przy dłuższych wyjazdach.

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”