UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Dziennik kosztów i oprogramowanie motocyklistów

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
KroQ
A+B

Dziennik kosztów i oprogramowanie motocyklistów

Post autor: KroQ »

Kolejny wątek, który zaciekawić może - co też ludzie stosują.
Posiadając auto - wrzucałem wszelkie rzeczy przez autocentrum - przez www do dziennika kosztów. Wiadomo po dłuższym czasie jakoś chęci minęły i zaczeło się na to machać ręką (czyt, temat umarł śmiercią leniwca) ;)

Czy stosujecie jakąś aplikację do prowadzenia dziennika kosztów (z przypominaniem przeglądów, opłat, itp.)?

Kolejna interesująca mnie rzecz - w dzisiejszych czasach (jakże społecznościowo - elektronicznych) ludzie potrafią się gromadzić w grupy. Na sklepie Play można kilka programików wynaleźć, które właśnie są pisane pod społeczność motocyklistów (przykłady: MyRide, calimoto, RBiker, RISER i pewnie setka innych).

Czy używacie jakiegoś oprogramowania w tym stylu (które potrafi nawigować i robi to dobrze oraz ma funkcje społecznościowe)?

DL 650 UEL0 :roll: @ll Foto-tag: 26
SWDSCI
SCISWD

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Re: Dziennik kosztów i oprogramowanie motocyklistów

Post autor: Woolkan »

Do kosztów dla motka stosuje Fuelio.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Ja do aut i motków również fuelio.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Też fuelio używam, dla mnie wystarczające.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

KroQ pisze:Kolejna interesująca mnie rzecz - w dzisiejszych czasach (jakże społecznościowo - elektronicznych) ludzie potrafią się gromadzić w grupy
Lubię się "gromadzić w grupy" z nowo poznanymi ludźmi najlepiej przy ognisku, na kempingu, bez prądu, ryjbuka i zasięgu.
To jeden z głównych powodów mojego przemieszczania się na motocyklu.

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Po co ?
Żona znajdzie te koszty i zagrozi rozwodem :lol:

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

Post autor: Semy »

Kiedyś przygotowałem arkusz w excelu który prowadizłem zarówno dla moto jak i nadal prowadzę dla auta. Jak mi się nudzi to dodaję mu funkcji czy poprawiam ale generalnie wystarcza.

GS500 '98 >> DL650 AL0

kaloryferarz
A+B+C

Post autor: kaloryferarz »

Trochę dowodów rejestracyjnych w domu u mnie jest, więc i jakiś sposób śledzenia tego wszystkiego sobie wypracowalem. A jest on bardzo prosty: arkusz w excelu. Kiedyś wrzucałem też tam tankowania, ale zaniechałem. Sprawdza się to super, wszystko pod kontrolą.

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

merc
A

Post autor: merc »

Jakbym liczył ile wydaję na moto to pewnie przestalbym jeździć.
Dlatego nie prowadzę żadnej statystyki.

DL 650 XT 2016 i honda CB 1300 2013

Awatar użytkownika
polokokt
A

Post autor: polokokt »

Kiedyś miałem rozbudowanego excela do aut i moto.
Teraz używam Mostostat.pl . Wystarcza mi żeby zanotowac jakieś koszta i mieć podstawowe wykresy i dane historyczne .

kaloryferarz
A+B+C

A, zapomniałem o fuelio. Do DL zainstalowałem sobie fuelio żeby wiedzieć "ile to to pali". Pewnie poużywam tego z rok i ciepnę w kąt :) Póki co bardzo sobie chwalę tę apkę.

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

Fuelio używam do auta i motocykla, notuję tankowania.
Naprawy, wymiany oleju itp. w arkuszu LibreOffice.

DL650 AK7

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Ale po co ?
Motocykl spali ile wleję.
Serwis to co się należy.
Odzież, kask jak przyjdzie czas.
Poprawia wam się nastrój jak widzicie, jaką kasę pakujecie w hobby ?

;)
Ocena: 5.88235%

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Ja prowadzę log wydatków dla moich pojazdów.
Jak mnie żona raz po obejrzeniu reklamy zapytała, czemu nie wezmę nowego auta w leasing (a na reklamie wiadomo, 36 rat po 800 zł, ale netto i wpłatę inicjalną i wykup po 30% pominęli), to ją zapytałem, ile kosztuje rocznie/miesięcznie nasz rupieć. Zdziwiła się co nieco, a rupieć okazał się zdatny do użytku i nawet na urlop w Alpach.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Nie prowadzę żadnego rejestru wydatków ponieważ.. nie znalazłem jakiegokolwiek zastosowania dla niego :)
Tak jak nie prowadzę rejestru zakupu chleba czy rejestru wizyt u lekarza choć...
Od czasu powstania aplikacji "Ice Check" którą zainstalowało kilkadziesiąt tysięcy ludzi, (a która miała tylko jedno zadanie - wskazywać działające maszyny do robienia lodów McFlurry - dzięki której wiedząc że w naszym MC Donalds jest zrypana maszyna do lodów - mogliśmy zmienić kierunek i pojechać 30 km. dalej.... ) nic mnie już nie zdziwi.
I przyznam że nadal nie wiem po co mam zliczać ile wydałem na tankowania.. ile na olej, ile na części..

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

pyra pisze:Ale po co ?
Motocykl spali ile wleję.
Serwis to co się należy.
Odzież, kask jak przyjdzie czas.
Poprawia wam się nastrój jak widzicie, jaką kasę pakujecie w hobby ?

;)
Ja notuję ( w fuelio ) np kiedy zmieniłem opony czy łożyska albo inne części - potem jak się spierdzieli/zużyje to widzę mniej więcej ile czasu coś wytrzymało i jaki to przebieg. Na tej podstawie mogę ocenić czy dany element był ok, czy raczej zmienić markę bo się wysypało w krótkim czasie.
Spalanie kiedyś notowałem systematycznie żeby wiedzieć mniej więcej ile spala w danych warunkach, starsze DL-e nie mają wskazania zużycia i zasięgu, a dobrze mniej więcej wiedzieć ile zrobisz na zbiorniku gdy się planuje dalsze wypady, szczególnie w miejsca gdzie stacja benzynowa nie występuje co 50-100 km.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

Dokładnie jak pisze @Struna, wiem na ile km mogę sobie pozwolić.
Dodatkowo przy aucie mam LPG, więc w razie jak coś się będzie działo z instalacją to powinno odzwierciedlić się w spalaniu.
Nie patrzę na koszty, bo jak trzeba to i tak się jedzie :)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2020, 12:51 przez Graffy, łącznie zmieniany 1 raz.

DL650 AK7

Awatar użytkownika
polokokt
A

Post autor: polokokt »

...
Ja to mam taki fetysz analityczny :) Ani mi to humoru nie psuje ani nie poprawia. Wiem co kiedy wymieniłem, za ile. Mogę na przykład zobaczyć czy coś drożeje czy tanieje w funkcji czasu. I tak jak PiotrEm zauważa, w razie jakiejś niebywałej okazji, wyciągam odpowiedniego Excela i po 2 minutach wiem czy oferta jest dla mnie korzystna czy nie :) Poza tym przy sprzedaży auta/motocykla taki plik z danymi zawsze się kupującym podoba. Jakoś to uwiarygadnia historię sprzętu. I też nie chodzi o to żeby sobie hobby motocyklowe sankcjonować, tylko mieć pełną wiedzę ile to mnie kosztuje. Jak potrzebuję zatankować, to tankuje. Jak dwa razy dziennie to dwa razy. Jak chcę coś kupić to kupuje. Tak samo z samochodami. A potem wiem, że na przykład na serwis w ciągu roku auta 13-to letniego wydałem 8 tyś PLN (taki rok się akurat złożył, trochę rzeczy eksploatacyjnych, 2-3 awarie i się uzbierało). I wiem że to jest może moment na pomyślenie o jakimś nowszym aucie aby te koszta zredukować dla woła roboczego.

I to mam kilka takich Exceli. Sprawy biznesowo podatkowe z rozpisaniem na miesiące, gdzie w chwilę znajdę dane które potrzebuję. A na przykład też taki z kosztów utrzymania domu (zużycie liczników itp). I na przykład kiedyś jak była podwyżka cen gazu, to wyłapałem że gazownia (ponieważ część rachunków jest prognozowanych a część realnych po spisaniu licznika) w momencie podwyżki drastycznie zmieniła proporcję na rachunku między gazem po starej cenie a po nowej. Oczywiście z dużą korzyścią dla siebie . Także wysłałem reklamacje i zrobili korektę bez żadnego słowa. Normalnie bym tego zupełnie nie wyłapał, nie mając własnych odczytów (systematycznych) z liczników. No ale teraz wystarczy pomyśleć, że na wszystkich klientów tylko mały procencik wyłapał ten "przekrecik" i już mamy dobre premie dla kreatywnych maganerów.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Kiedyś do życia wystarczała aplikacja którą mamy pomiędzy uszami ;) czasami wspomagana kartką papieru i ołówkiem. W obecnych zidiociałych czasach cześć ludzkości pewnie nie dałaby rady przetrwać bez srajfona i zainstalowanych aplikacji na każdą możliwą okazję. Pewnie w niektórych przypadkach apka pomiędzy uszami nie ma już wsparcia technicznego jak stare wersje windowsa ? :D

kaloryferarz
A+B+C

polokokt pisze:
...
Ja to mam taki fetysz analityczny :)
Mam to samo. I tak np. jeżdżąc na rowerze denerwowało mnie czemu robiąc naprawdę niezłe prędkości średnie w trasie koniec końców całość wychodziła przeciętnie. Dzięki statystykom GPS udało się wyłapać, że w 95% trasy nie ma sensu przyspieszać, a wystarczy tylko w tych 5% trochę się wysilić. No i do tego okazało się, że mało realne jest abym przekroczył jakiś tam magiczny próg właśnie z powodu charakterystyki tej trasy. A pracując przy serwerach i mając wykresy obciążenia z wielu miesięcy wstecz jestem w stanie bardzo dokładnie oszacować kiedy nastąpi awaria lub kiedy nie nastąpi. A tak w ogóle to właśnie - to jest fetysz :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”