A bo widzicie warzenie piwa to nie takie proste jest, u nas przez lata były zaniedbywane tradycje, szkoły piwowarskie upadły, lub podupadły, browary co kiedyś umiały warzyć dobre piwo wykupiły koncerny, które my tak ochoczo sprzedawaliśmy ciesząc się że heineken albo carlsberg wyciągnie nas na światowe rynki... Dzisiaj w Polsce nastała moda na piwa " rzemieślnicze " Piękne butelki, naklejki i dużo........marketingu i prężenia muskuł

a prawda taka, że większość tych "browarników" nie potrafi uwarzyć zwykłego "pełnego jasnego" tylko walą różnego rodzaju smaki do piwa żeby ukryć swoje braki w umiejętnościach, bo prawda taka że to zwykłe jasne jest do uwarzenia najtrudniejsze, ten zbalansowany między goryczką chmielu a słodem smak, z wyczuwalną wonią orzechów i świeżego chleba. Jeśli chcesz coś wiedzieć o danym browarze zamów od nich Jasne piwko

tak mi powiedział Browarmistrz który przepracował 55 lat przy kadziach. Na zdjęciu trzy pokolenia Browarmistrzów od lewej Tobias Jóżef (55 lat w browarze, już na emeryturze) oraz świeżo upieczony absolwent studiów Browarskich Andreas, na końcu Mark właściciel Browaru