Pomoc od forumowiczów Wawa i okolice
Pomoc od forumowiczów Wawa i okolice
Witam wszystkich.
Posiadam Vstroma 1000 z 2016r z przebiegiem 28800km i po ostatniej przebieżce słychać stuki z silnika, wydaje mi się, że z tylnego cylindra. Dodam, że nie jest to dźwięk rozrządu... napinacza ani klekot zaworów, bardziej panewkowy dźwięk.
I tu moja proźba.... Czy jest ktoś z Wawy lub okolic, osłuchany i obeznany z naszymi silnikami do kogo mógłbym na chwilkę podjechać i porównać pracę silnika, kogoś kto się poprostu zna 1000.
Pozdro
Posiadam Vstroma 1000 z 2016r z przebiegiem 28800km i po ostatniej przebieżce słychać stuki z silnika, wydaje mi się, że z tylnego cylindra. Dodam, że nie jest to dźwięk rozrządu... napinacza ani klekot zaworów, bardziej panewkowy dźwięk.
I tu moja proźba.... Czy jest ktoś z Wawy lub okolic, osłuchany i obeznany z naszymi silnikami do kogo mógłbym na chwilkę podjechać i porównać pracę silnika, kogoś kto się poprostu zna 1000.
Pozdro
Re: Pomoc od forumowiczów Wawa i okolice
Opisz, może wstaw filmik jak i kiedy ten dźwięk się pojawia.
Czy podczas dodawania gazu, czy na wolnych obrotach itp.
Przy tym przebiegu to wątpię aby były to panewki ale ...
Czy podczas dodawania gazu, czy na wolnych obrotach itp.
Przy tym przebiegu to wątpię aby były to panewki ale ...
Jest to stukanie najbardziej słyszalne na wolnych obrotach. Znika przy wyższych obrotach i pojawiaja się podczas schodzenia z obrotów. Wyraźniej słyszalne na rozgrzanym silniku. Jakby z dołu tylnego gara ( tak mi się wydaje )
No takie stukanie (trochę gdybamy bez słyszenia na żywo) mogłoby wskazywać faktycznie na panewki ale...
... ale właśnie zwrócić należy uwagę, że jest jeden wał i ciężko by było stwierdzić czy to z panewek od pierwszego czy drugiego cylindra.
Natomiast objawy faktycznie mogłyby prowadzić do panewek.
Natomiast przy tym przebiegu, jeżeli olej jest zalany taki jak zaleca producent a jego stan jest na właściwym poziomie (i był cały czas) to ciężko zakatować motocykl w niecałe 30tyś.
... ale właśnie zwrócić należy uwagę, że jest jeden wał i ciężko by było stwierdzić czy to z panewek od pierwszego czy drugiego cylindra.
Natomiast objawy faktycznie mogłyby prowadzić do panewek.
Natomiast przy tym przebiegu, jeżeli olej jest zalany taki jak zaleca producent a jego stan jest na właściwym poziomie (i był cały czas) to ciężko zakatować motocykl w niecałe 30tyś.
Motocykl mam od 1 roku i ok 5000km. Olej na początku 7100 10w40, teraz 10w50 valvoline synpower. Stan zawsze wszystkich płynów taki jaki powinien być. Może 10w50 uwidacznia dziwne dzięki, alle nie sądzę.
Filmik taki na szybko.
[bbvideo]https://youtube.com/shorts/RQXFuo4uYMI?feature=share[/bbvideo]
Komentarze mile widziane
[bbvideo]https://youtube.com/shorts/RQXFuo4uYMI?feature=share[/bbvideo]
Komentarze mile widziane

Siedzę, słucham i słucham i słucham
Niestety ale ciężko jest zidentyfikować ten dźwięk z nagrania
Aczkolwiek skłaniałbym się do stwierdzenia, że nie jest to panewka.
Sprawdź może czy masz szczelny wydech, może wywaliło uszczelkę pod kolektorem wydechowym? Z tym, że to by było słychać raczej wyżej.
Może ktoś bardziej obyty się wypowie?? Może @Struna ??
Niestety ale ciężko jest zidentyfikować ten dźwięk z nagrania

Aczkolwiek skłaniałbym się do stwierdzenia, że nie jest to panewka.
Sprawdź może czy masz szczelny wydech, może wywaliło uszczelkę pod kolektorem wydechowym? Z tym, że to by było słychać raczej wyżej.
Może ktoś bardziej obyty się wypowie?? Może @Struna ??
Tak, to ten dźwięk tak jakby puszczał wydech takie równomierne pukanie. Niestety telefon wycina sobie dźwięki jak chce i ciężko ten konkretny nagrać.
Filmik poglądowy, a do mechaniora dla pewności podjadę żeby nie było niespodzianki 500km od domu
Filmik poglądowy, a do mechaniora dla pewności podjadę żeby nie było niespodzianki 500km od domu
Wawa i okolice - to chyba masz Szramę bliziutko, a koleś przemielił tych moto setki
Na moje ucho moto ogólnie chodzi nierówno i kulawo, więc szukałbym nieszczelności, może weryfikacja stanu świec, synchro - takie podstawy.
Na moje ucho moto ogólnie chodzi nierówno i kulawo, więc szukałbym nieszczelności, może weryfikacja stanu świec, synchro - takie podstawy.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Dziś sprawdziłem świece, zrobiłem synchro i dokręciłem cybant łączący kolektor od przedniego gara.
Jest różnica i jeśli dźwięk "pukania" pozostał to dużżżo cichszy.
W następnym tygodniu i tak podjadę do Szramy żeby dla pewności posłuchał i zerknął fachowym okiem, ale chyba robiłem z igły widły i moto potrzebowało synchro i paru drobnych zabiegów.
Pozdrawiam wszystkich którzy zainteresowali się tematem.
Jest różnica i jeśli dźwięk "pukania" pozostał to dużżżo cichszy.
W następnym tygodniu i tak podjadę do Szramy żeby dla pewności posłuchał i zerknął fachowym okiem, ale chyba robiłem z igły widły i moto potrzebowało synchro i paru drobnych zabiegów.
Pozdrawiam wszystkich którzy zainteresowali się tematem.
Witam ponownie.
Niestety postukiwania ciąg dalszy.
Po tym jak byłem u Michała Szramy cały czas stukanie nie dawało mi spokoju, więc zlałem olej.
W oleju było kilka-kilkanaście złotych opiłków i cząstek
.
Pukanie było takie samo cały czas od ok 800km.
Po spuszczeniu oleju zalałem moto świeżym 7100 10w40 i teraz po przejechaniu ok 250km od wymiany zrzuciłem olej. W oleju nie było złotych opiłków , tylko olej był z delikatnym złotym brokatem.
Myślicie....... naprawiać czy inny piec.?
Dodam, zero gumowania, przewrotki, niskiego stanu oleju, złego oleju, za długiej jego nie wymiany....
Niestety postukiwania ciąg dalszy.
Po tym jak byłem u Michała Szramy cały czas stukanie nie dawało mi spokoju, więc zlałem olej.
W oleju było kilka-kilkanaście złotych opiłków i cząstek
Pukanie było takie samo cały czas od ok 800km.
Po spuszczeniu oleju zalałem moto świeżym 7100 10w40 i teraz po przejechaniu ok 250km od wymiany zrzuciłem olej. W oleju nie było złotych opiłków , tylko olej był z delikatnym złotym brokatem.
Myślicie....... naprawiać czy inny piec.?
Dodam, zero gumowania, przewrotki, niskiego stanu oleju, złego oleju, za długiej jego nie wymiany....
Wygląda na panewki
Niestety chyba tak
Szukam silnika, a z drugiej strony wystawiłem moto jako uszkodzone.
Ech nagły koniec sezonu, a szykowałem się pierwszy raz na zlot forumowy.
Szukam silnika, a z drugiej strony wystawiłem moto jako uszkodzone.
Ech nagły koniec sezonu, a szykowałem się pierwszy raz na zlot forumowy.
Pewnie zlot byś jeszcze tym obskoczył 

Pewnie tak, a po pijaku ktoś może by się zamienił ze mną na moto 
Niestety nie. Nie chciało mi się w to brnąć, więc sprzedałem moto upr,edzając kupujących o problemie. Nie mam kontaktu z kupcem więc nie wiem nawet jak finał sprawy.
- Ocena: 5.88235%