Posadzka i ogrzewanie w garażu
Posadzka i ogrzewanie w garażu
Moi drodzy podzielcie się doświadczeniami jak załatwiliście temat posadzki w garażu
Niechce się zbytnio dzwigać do góry zastanawiam się równiez nad tym czy dawać ogrzewanie podłogowe w garażu
Niechce się zbytnio dzwigać do góry zastanawiam się równiez nad tym czy dawać ogrzewanie podłogowe w garażu
Re: Posadzka i ogrzewanie w garażu
Pytanie kiedy chcesz podgrzewać garaż.
Jeżeli tylko wtedy gdy zamierzasz coś robić to polecam podłogówkę opartą na przewodach grzewczych. Szybko podgrzewa.
Natomiast jeżeli chcesz grzać cały sezon to już insza inszość i w dzisiejszych czasach ciężko coś polecić.
Jeżeli tylko wtedy gdy zamierzasz coś robić to polecam podłogówkę opartą na przewodach grzewczych. Szybko podgrzewa.
Natomiast jeżeli chcesz grzać cały sezon to już insza inszość i w dzisiejszych czasach ciężko coś polecić.
Nie robiłem żadnego specjalnego ogrzewania w garażu. Po co?! Całą zimę jest tam 12-16 ºC. Garaż w podpiwniczeniu domu.
Jedyne co, to postawiłem kozę z czterometrowym czopuchem z rur z cienkiej blachy stalowej, odprowadzającym spaliny do komina. Mam tam warsztat i jak chcę dłużej coś porzeźbić, to rozpalam w kozie i wentylatorem dmucham na czopuch i za moment mam ponad 16 ºC. Wystarczająco żeby nie zmarzły ręce przy pracy.
Jedyne co, to postawiłem kozę z czterometrowym czopuchem z rur z cienkiej blachy stalowej, odprowadzającym spaliny do komina. Mam tam warsztat i jak chcę dłużej coś porzeźbić, to rozpalam w kozie i wentylatorem dmucham na czopuch i za moment mam ponad 16 ºC. Wystarczająco żeby nie zmarzły ręce przy pracy.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Mam podlogowke w garazu, polecam. Ustawiasz sobie na tyle na ile Ci potrzeba termostat, jak nie chcesz to wylaczasz (w tym roku mam na 10 stopni ustawione).
Wszystko zalezy od tego gdzie masz garaz - ja mam w domu pod jedna z sypialni, wiec to bylo oczywiste zeby i tam dociagnac podlogówke
Wszystko zalezy od tego gdzie masz garaz - ja mam w domu pod jedna z sypialni, wiec to bylo oczywiste zeby i tam dociagnac podlogówke

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
U mnie Garaz miał kaloryfer osobny ale nigdy go nie użyłem.
Zawsze temp była powyżej 10stC.
Zima nie robiłem nic w garażu, gdyby było inaczej pewnie bym ogrzewał a tak szkoda kasy.
Zawsze temp była powyżej 10stC.
Zima nie robiłem nic w garażu, gdyby było inaczej pewnie bym ogrzewał a tak szkoda kasy.
Jak Cię stać to rób kto bogatemu zabroni chociaż potem będziesz żałował ...
Połowę ogrzania z pieca będzie szło na ogrzanie garażu... Lepiej ociepl dobrze chałupę łącznie z garażem porządne drzwi garażowe okna rolety zabezpieczające pewnie fotowoltaika jak nowy dom. i pomyśl o panelach podgrzewanych na podczerwień..
Ewentualnie zrobiłbym kaloryfer zawsze buty motocyklowe i ciuchy wysuszysz ..lub kiełbasę powiesisz do suszenia..
Rok temu postawiłem chałupę mam wszędzie pidlogowke oprucz kotłowni i garażu i niewiedzę teraz w mrozy takiej potrzeby....
Ps. Jak już robisz podlogowke pociagnij na ściany prysznica i pod dół prysznica ..polecam ....
Myślałem o matach na prąd w prysznicach ale chłopaki dobrze podpowiedzieli żeby tak zrobić ii. Zdziwienie szfagra nieocenione ...
Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu
Ja mam garaż pod mieszkaniem, dlatego mam ogrzewany, cieplejsza podłoga jest. Dwa tradycyjne grzejniki, odkręcam wg potrzeb, na ogół jeden leci, i sobie chwalę. Zanim się wjedzie autem to przez duże drzwi wymieni się połowa powietrza na mroźne, coś to musi ogrzać. Praca w ciepłym garażu jest bez porównania przyjemniejsza niż przy +5 stopniach, jak łapki marzną.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Dobrze mówisz, ocieplenie to podstawaOskar pisze: ↑19 gru 2022, 21:17Jak Cię stać to rób kto bogatemu zabroni chociaż potem będziesz żałował ...
Połowę ogrzania z pieca będzie szło na ogrzanie garażu... Lepiej ociepl dobrze chałupę łącznie z garażem porządne drzwi garażowe okna rolety zabezpieczające pewnie fotowoltaika jak nowy dom. i pomyśl o panelach podgrzewanych na podczerwień..
Ewentualnie zrobiłbym kaloryfer zawsze buty motocyklowe i ciuchy wysuszysz ..lub kiełbasę powiesisz do suszenia..
Rok temu postawiłem chałupę mam wszędzie pidlogowke oprucz kotłowni i garażu i niewiedzę teraz w mrozy takiej potrzeby....
Ps. Jak już robisz podlogowke pociagnij na ściany prysznica i pod dół prysznica ..polecam ....
Myślałem o matach na prąd w prysznicach ale chłopaki dobrze podpowiedzieli żeby tak zrobić ii. Zdziwienie szfagra nieocenione ...

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Z mojego doświadczenia nie polecam ogrzewania podłogowego w garażu, jest ku temu parę powodów. Po pierwsze posadzka z instalacją ogrzewania jest z zasady słabsza, w czasie uzytkowania (przez lata) może dość do pęknięć, druga sprawa to sól z samochodów będzie w szybszym stopniu uszkadzać materiały, jakimś rozwiązaniem będzie zastosowanie materiałów epoxydowych ale to generuje ogromne koszta (nie mówię tu o zastosowaniu posadzki epoxydowej( raczej masy,farby), którą całkowicie odradzam). Z mojego doświadzczenia, uważam że najlepszym sposobem jest nie ogrzewanie garażu, ewentualnie można pomysleć o ogrzewaniu doraźnym jak potrzebujemy w tym momencie coś tam zrobić. Czasami trzeba garaż ogrzewać np. w starych domach gdzie przez wysokość nie możemy ocieplić stropu a na górze jest mieszkanie, wtedy grzejnik sprawdzi sie zdecydownie lepiej.Podsumowując, ogrzewany garaż zimą jest gorszy dla twojego samochodu oraz dla posadzki w garażu
Ostatnio zmieniony 20 gru 2022, 12:43 przez lukas76, łącznie zmieniany 1 raz.
Za to ciepły garaż jest lepszy dla motorów, które tam stoją całą zimę i dla nas, jak chcemy coś pogrzebać przy piwku 

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Trza się hartować, trza być twardym a nie "mientkim"

@lukas76 a co jest zego w epoksydzie? Kumpel ma od 10 lat, ja mam balkony tak zrobione, na razie mam pomalowana podloge farba na beton, ale docelowo chce epoksyd. Zadne plytki itd, to nie masarnia.
Autem do garazu nie wjezdzam, we wszystkich mam odpalanie z kluczyka - w garazu stoja motocykle
W UK mam nieogrzewany garaz i nieocieplony, plus pomiedzy dachem a scianami jest 5 cm szpara wiec co nagrzejesz to ucieknie - wiec ponizej 10 cm nawet tam nie idzie. Co sie zima przy motocyklach ze Speedym orobilem... 
Autem do garazu nie wjezdzam, we wszystkich mam odpalanie z kluczyka - w garazu stoja motocykle

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii
Piwo się fajnie chłodzi na zewnątrz, tylko przy tych mrozach trzeba uważać

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
@Rommel żadne pseudo posadzki epoxydowe nie zastąpią Ci glazury, na epoxydach pracuję już przeszło 20 lat i wiem do czego i jakie materiały się nadają. Tak naprawdę to nawet nie są posadzki, tylko masa żeby nie powiedzieć farba to co się teraz reklamuje i stosuje w domach i garażach
No to jestes jedna z niewielu osób które je odradzalo... Ostatnio zrobilismy Webera, efekt by okej, aczkolwiek do garazu chce wlasnie cos grubszego. Tutaj w UK tez w garazu robilismy taka gruba warstwe malowana walkiem (przez koszty jakie tutaj trzeba poniesc) i najwazniejsze - beton nie kruszeje 

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Weber jak i większość sprzedawanych w detalu tych produktów to szajs i wygląda to tragiczne, to nijak się ma do profesjonalnych produktów. Mówisz że nie chcesz masarni, to zrób łazienkę w epoxyRommel pisze: ↑20 gru 2022, 13:04No to jestes jedna z niewielu osób które je odradzalo... Ostatnio zrobilismy Webera, efekt by okej, aczkolwiek do garazu chce wlasnie cos grubszego. Tutaj w UK tez w garazu robilismy taka gruba warstwe malowana walkiem (przez koszty jakie tutaj trzeba poniesc) i najwazniejsze - beton nie kruszeje![]()

- Załączniki
-
- IMG-20221108-WA0010.jpg (148.54 KiB) Przejrzano 2906 razy

Glazury nie przewiduje w zadnym wypadku, wielokrotnie widziałem upadek narzedzia i popekane płytki, plus nie cierpie widoku płytek i fug

Czyli przed wylewką będę Cię meczył na fejsie które scierwo najlepiej tam wylac

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Większość ludzi to niewolnicy mody, coś sie promuje, na coś jest moda to lecą jak te lemingi, czy pasuje czy nie, ostatnio też robilem łazieneczke, w glazurze 120 na 60, kazda plytka była cięta, dla mnie to bylo gówno ale Pani zachwycona, no cóż. Dlatego piszę glazura techniczna, możesz mlotkiem bić
. Spróbuj po tym Weberze. Dla mnie te "posadzki" epoxy to taka fanaberia, chcą żeby wyglądało industrialnie tylko ze materialy nie te. No chyba że chcesz zapłacić 1000 zl za metr²...
moda czy nie moda, dla mnie plytki wygladaja tragicznie, i omijam je w kazdej mozliwej formie. Ideal dla mnie to biale sciany i ciemna zywiczna podloga, wiec ojciec pomalowal wszystkie pokoje na kolory, ktore teraz bede musial przemalowac
A azienka to wiadomo tylko i wylacznie szklo na sciany z nadrukiem 
Nie uwierze ze w budynkach industrialnych podloga wychodzi 1000 zl za metr za posadzke

Nie uwierze ze w budynkach industrialnych podloga wychodzi 1000 zl za metr za posadzke

- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Mówimy o zakladach pracy, czy o budynkach mieszkalnych? Zaklady pracy, np. browary pełna posadzka epoksydowa to koszt ok 500 eur z robocizną. Mówię tu o wylewce epoksydowej, gruncie szczepnym epoxyd, masa epoxydowa ze zbrojeniem stali szlachetnej...