Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Regulacja twardości tylnego zawieszenia

Wszystko to co my wiemy, a manuale nie podają :)
Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Regulacja twardości tylnego zawieszenia

Post autor: DL_naked_bike »

Czy macie może jakiś sposób na usprawnienie regulacji tylnego zawieszenia. Jeżdżę solo i z żoną. We dwójkę na standardowym zawiasie motor pływa więc podkręcam, ale w pojedynkę za twardo więc odkręcam. Nie ukrywam, że dojście do sprężyny w mojej SV650 z kluczem do regulacji sprężyny nie jest za dobre, albo nie znalazłem właściwego sposobu. Domyślnie ustawiłem na 4, ale to kompromis. Nie lubię tego robić - klucz wiecznie się omyka, możliwość ruchu niewielka, palce napięte do bólu :shock: bo klucz ledwie sięga, generalnie proste to nie jest - będę wdzięczny za wasze patenty lub pomysły (jeśli takie są) :)
regulacja zawieszenia.JPG
regulacja zawieszenia.JPG (54.7 KiB) Przejrzano 9103 razy

"naked jest dla prawdziwych facetów, którzy przyjmą wszystko na klatę" 8-)

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Re: Regulacja twardości tylnego zawieszenia

Post autor: f_ranek »

To musisz poszukać na jakimś forum SVki, bo VStromy mają pokrętełko na boku motocykla wyprowadzone.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Zmiana moto na model z cywilizowanym sposobem ustawiania zawiasu. Nie ma innej opcji. SV model budżetowy, więc trza się męczyć.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Szukałem, ale talko każdy narzeka niewielu szuka rozwiązania😩 Wiadomo, nowszy droższy model ma guziczek od regulacji przy manetce - mi również marzy się GS :roll: Myślałem że najprostsze dl lub starsze też regulowane są w ten sposób, a tu proszę przewaga dzięki technice ;)
Zastanawiam się jeszcze czy odciążenie koła nieco jej nie zluzuje. Czekam na podnośnik (ma przyjść wtym tygodniu) i jeszczę tak spróbuję.

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Post autor: Rommel »

Xj6 pisze:
20 mar 2023, 06:22
SV model budżetowy, więc trza się męczyć.
Nie to co Vstrom. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Taa... może i budżetowy, ale regulacje z tyłu na pokrętło ma:)

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Post autor: Oskar »

Miałem podobnie w Hondzie wężykowa nie wysłałem amorek do Gdańska https://nagengast.pl/. Od siebie poprosiłem żeby dodali pierścień pod sprężynę zregenowzli i było po problemie ale to było z 9 lat temu wtedy zaplacilem chyba 180 zł i sprężynę pomalowali na czerwonykolor nawet powiedz o co chodzi i czego oczekujesz zaproponują rozwiązania może tylko pierścień wystarczy po sprężynę wytoczyć i włożyć i już niefobija trochę do góry i wecdwujke nie będzie śmigać . Łatwo można ten problem rozwiązać sam symbolem amorek .
Podnośnik pod silnik podluż i za tylne koło żoną niech potrzyma powodzenia

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Oskar pisze:
20 mar 2023, 18:19
Miałem podobnie w Hondzie wężykowa nie wysłałem amorek do Gdańska https://nagengast.pl/. Od siebie poprosiłem żeby dodali pierścień pod sprężynę zregenowzli i było po problemie ale to było z 9 lat temu wtedy zaplacilem chyba 180 zł i sprężynę pomalowali na czerwonykolor nawet powiedz o co chodzi i czego oczekujesz zaproponują rozwiązania może tylko pierścień wystarczy po sprężynę wytoczyć i włożyć i już niefobija trochę do góry i wecdwujke nie będzie śmigać . Łatwo można ten problem rozwiązać sam symbolem amorek .
Podnośnik pod silnik podluż i za tylne koło żoną niech potrzyma powodzenia
Dzięki, też myśle że z podnośnikiem może po odciążeniu będzie trochę lżej. Jutro odbieram podnośnik, jak zrobię to dam znać czy jest różnica. Amorka ściągać nie będę bo sprzęt nowy, ale link może komuś się przyda ;)

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Post autor: Oskar »

Jak nie pomoże bo w Twoim rumaku ten amorek nie jest wysokiej jakości można by było docisnąć sprężynę i pierścień podłożyć każdy kumaty ślusarz na tokarce takie cudo za niewielką kase wytoczy koleżka tak zrobił .
Często w oryginalnych amorkach główna wina są niskiej jakości sprężyny regulacją jeżdżąc we dwójkę niewiele daje.mozna też by przemyśleć sprawę kości dać krótsze pójdzie do góry i lepszy docisk do podłoża a za tym tyłka na winklach niemacha na boki przez co inny komfort jazdy .

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Pamietaj tez ze zawieszenie zuzywa sie wraz z wiekiem i przebiegiem. U mnie w DL 1000 2003 amorek wylał kompletnie przy przebiegu 130 000 km, sprezyna tez juz nie nadawała sie do niczego. W KTMie po 65000 km zawiecha sie poddała. U ciebie domyslam sie ze to relatywnie mlode moto, wiec to nie jest problemem, aczkolwiek Bandit 600 z sakwami, kufrem i pasazerem tez mial tendencje do niestabilnosci ;)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Rommel pisze:
20 mar 2023, 19:13
... U ciebie domyslam sie ze to relatywnie mlode moto, wiec to nie jest problemem, aczkolwiek Bandit 600 z sakwami, kufrem i pasazerem tez mial tendencje do niestabilnosci ;)
Motorek świeżynka więc amorek powinien trochę wytrzymać. Max udało mi się dokręcić na 6 w 7 stopniowej regulacji i było stabilnie. Pewnie 7 wskazana przy pełnym załadunku. SV650 ma 220 kg ładowności. Wreszcie udało mi się odebrać podnośnik, więc jutro spróbuję pobawić się z regulacją na odciążonym kole.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Do Wiaderka w zestawie narzędziowym był jeszcze taki przedłużacz m. in. do tego klucza. Może sobie taki dorób? Kawałek spłaszczonej rury długości 25 cm powinien zdziałać cuda.

Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Nie wiem czemu myślałem że podnośnikiem pod tylny wahacz odciążę sprężynę... :mrgreen: niestety, jedyna opcja to przedłużka rurką jak proponuje f_ranek lub zamiana na premium moto zgodnie z propozycją Xj6 :roll:
Dzięki wszystkim z podpowiedź.
Gdyby kogoś interesowało to na początek sezonu zakupiłem podnośnik motocyklowy pod tylne zawieszenie, z mocowaniem uchwytów typu "L".
Praktyczny, cena 238zł - dla zainteresowanych w sklepie 4ride
podnośnik.JPG
podnośnik.JPG (75.85 KiB) Przejrzano 8916 razy

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Nie chciałem komentować jak pisałeś o podnosniku i ze bedzie łatwiej, no ale... :)

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

No ale jak ten podnośnik ma pomóc, skoro punkt podparcia motocykla się nie zmienił, a cała masa jest wciąż oparta o wahacz? To byś musiał podeprzeć ramę, cokolwiek, żeby wahacz był w powierzu.

Awatar użytkownika
DL_naked_bike
A2

Zgadza się teraz to i ja do tego doszedłem :mrgreen: nie myli się ten co nic nie robi ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Patenty i usprawnienia”