Poważne zwarcie
-
- AM
Poważne zwarcie
Dzień dobry,
Po założeniu klem na akumulator bez wsadzonego do stacyjki kluczyka motor się "zaświeca". Wszystkie systemy, zegary w takim stanie jakby kluczyk był w pozycji off. Co to może być? W jakim obwodzie szukać problemu? Od czego zacząć?
DL650a - 2007r
Po założeniu klem na akumulator bez wsadzonego do stacyjki kluczyka motor się "zaświeca". Wszystkie systemy, zegary w takim stanie jakby kluczyk był w pozycji off. Co to może być? W jakim obwodzie szukać problemu? Od czego zacząć?
DL650a - 2007r
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Re: Poważne zwarcie
Na szybko to wyciągnij wszystkie bezpieczniki, zrób zdjęcie jak nie masz instrukcji żeby potem wszystko wróciło na swoje miejsce.
Potem podłącz aku i obwód po obwodzie wkładając bezpieczniki patrz co się dzieje.
Nie mam innego pomysłu na razie bo kawy nie wypiłem.
Potem podłącz aku i obwód po obwodzie wkładając bezpieczniki patrz co się dzieje.
Nie mam innego pomysłu na razie bo kawy nie wypiłem.
- Ocena: 5.88235%
-
- AM
Ooo dobry trop. Dzięki również. Z tą wilgocią może być coś na rzeczy
Przyznam, że jestem totalnym amatorem. Motocykl mam od miesiąca ale coś tam podłubać umiem.
Czy macie może jakiś schemat bezpieczników do tego DL’a. Bo szczerze to nawet nie wiem gdzie ich szukać. Pod siedzeniem obok aku widziałem kilka ale może są tez ukryte w jakichś skrzynkach np. pod zbiornikiem paliwa
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przyznam, że jestem totalnym amatorem. Motocykl mam od miesiąca ale coś tam podłubać umiem.
Czy macie może jakiś schemat bezpieczników do tego DL’a. Bo szczerze to nawet nie wiem gdzie ich szukać. Pod siedzeniem obok aku widziałem kilka ale może są tez ukryte w jakichś skrzynkach np. pod zbiornikiem paliwa
Stacyjka, złącze od stacyjki w pierwszej kolejności sprawdź żeby niepotrzebnie za dużo nie grzebać. Może tam być zwarcie. Znajdziesz po kablach.PMDisaster pisze: ↑02 wrz 2023, 12:28Ooo dobry trop. Dzięki również. Z tą wilgocią może być coś na rzeczy
DL650XAL7
Schematy elektryczne do 2007 powinny być na forum vstrom UK. Skrzynka bezpieczników jest pod siedzeniem, nic poukrywane nie jest.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm
Twój model to jest chyba K7, więc masz tam i schemat elektryczny, i service manual do roczników wcześniejszych i późniejszych.
Twój model to jest chyba K7, więc masz tam i schemat elektryczny, i service manual do roczników wcześniejszych i późniejszych.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
-
- AM
Superf_ranek pisze:https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm
Bardzo dziękuje
A tak przy okazji gdzie znajdę właśnie informacje o typie? Widzę na forach ze ludzie podają te symbole. Zakodowany jest w VIN czy stricte zależy od rocznika?
Dodam ze mój moto ma ABS
Z reguły mówi o tym rocznik. Np rok prod 2007 to jest K7, jeżeli jest ABS to wówczas AK7.PMDisaster pisze: ↑02 wrz 2023, 19:08Superf_ranek pisze:https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm
Bardzo dziękuje
A tak przy okazji gdzie znajdę właśnie informacje o typie? Widzę na forach ze ludzie podają te symbole. Zakodowany jest w VIN czy stricte zależy od rocznika?
Dodam ze mój moto ma ABS
Czasami może się zdążyć, że motocykl np z Niemiec, gdzie wpisuje się datę pierwszej rejestracji (mylone niekiedy w urzędach z datą produkcji) może być tak, że będzie w tym przypadku AK6.
ABS wszedł od jesieni 2007, czyli zgodnie z nomenklaturą Suzuki to jest AK8... Miałem takiego 

Pozdrawiam,
Jacek

Dobrze Cię rozumiem? Ja mam dl-a z ABS z 2007 roku. Tzn że jest to model AK8? myślałem że AK7
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
Wiele koncernów motoryzacyjnych oznacza egzemplarze wyprodukowane jesienią danego roku, jako modele roku następnego. Mój miał rok produkcji 2007, ale miał oznaczenie AK8.
Pozdrawiam,
Jacek

-
- AM
Ooo ciekawy wątek
Pytanie pozostaje otwarte czy da się to rozkodować np. z VIN lub czy podadzą ta info w Suzuki z systemu
No i kolejne pytanie: czy istnieje jakaś różnica np. w wiązkach elektrycznych czy częściach zamiennych. Bo jeśli tak to dobrze by było wiedzieć
Pytanie pozostaje otwarte czy da się to rozkodować np. z VIN lub czy podadzą ta info w Suzuki z systemu
No i kolejne pytanie: czy istnieje jakaś różnica np. w wiązkach elektrycznych czy częściach zamiennych. Bo jeśli tak to dobrze by było wiedzieć
Tak, są drobne różnice w wiązkach elektrycznych. Wydaje mi się, że średnio ważne te zmiany były (ale mogę się mylić). Z tego co pamiętam do serwisówki był dodatek ze schematem elektrycznym od K8 w górę.