Wymiana oleju

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
powolny
A2

Wymiana oleju

Post autor: powolny »

Nie ma na forum działu stricte technicznego więc piszę tutaj . Otóż mam dylemat ?? W instrukcji serwisowej mojego DL-a wyczytałem ,że po wymianie oleju po 1k ,następna wymiana po 12k ,lub po roku . Natomiast filtr olejowy ,wymiana co 24k :o . Niedawno wymieniałem olej w innym moim motorku ,którym byłem w Grecji ( ćwiartka ,1,5 L oleju ,wym zalecana co 2,5k) . Przed wyjazdem była wymiana kpl. ( olej + filtr) , po przyjeździe i 4k przebiegu zlałem olej o była to praktycznie woda . Oczywiście sprawdzałem organoleptycznie jak spływa po palcu i jaki daje poślizg . Do dl-a wchodzi tylko litr więcej (2,5 l) , a przebieg kosmicznie większy ??? . Teraz mam nawinięte 6,5k od pierwszej wymiany (1k) i myślę ,żeby zalać go nowym ,co sądzicie ,no i czy jest tu ktoś ,kto sam też bawi się w serwisowanie motka ? Używam Motula 5100 ,pięknie pachnącego ;) .

Show Must Go On

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Wymiana oleju

Post autor: biblo »

Jak dobrze zrozumiałem, co piszesz :roll: to wg instrukcji V-Stroma olej wymienia się co 12kkm, a filtr oleju co 24kkm? A to nie jakaś jakaś pomyłka, bo z reguły filtr wymienia się _zawsze_ razem z olejem... Przynajmniej ja bym tak robił, czyli olej+filtr co 12kkm 8-) Szczególnie, że filtr kosztuje grosze... Co do interwałów, to ja zawsze trzymam się fabrycznych zaleceń :geek:

Możesz ewentualnie rozważyć zastosowanie oleju w pełni syntetycznego...

P.S. Twój motocykl, to nie jest DL - tego oznaczenia już nie ma w nowych modelach. I aż musiałem sprawdzić w Twoich wczesniejszych postach, jakie masz moto, bo mnie zmyliło to DL... Teraz jest tylko V-Strom 8-)

Może warto uzupełnić stopkę w profilu? ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

powolny
A2

Tak V-storm 650 ,ale często jeszcze nazywają je po staremu DL . Tutaj jest instrukcja https://photos.app.goo.gl/1gPPcyZ4TsYH2EMh6 .

Show Must Go On

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Ja się zawsze trzymałem wymian co 6 tys km, olej + filtr. Kiedyś to była norma serwisowa a konstrukcja silnika się niewiele zmieniła, zresztą po 6 tys km olej jest czarny. Wg mnie lepiej dwa razy wymienić tańszy półsyntetyk niż jechać 12 tys na syntetyku ale tu zdania fachowców mogą być podzielone :)
Filtr oczywiście zawsze z olejem.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

powolny pisze:
01 sie 2024, 09:38
Tutaj jest instrukcja https://photos.app.goo.gl/1gPPcyZ4TsYH2EMh6
Dziwne... :? Może ktoś wie, czy w ASO też trzymają się takich interwałów wymiany filtra?

P.S. Dla mnie te wymiany co 6kkm były zawsze bardzo dziwne, szczególnie przy tego typu silniku i motocyklu... No, ale może technologie i jakość olejów z końca ubiegłego wieku ;) jakoś to uzasadniała. Jak również był to może jakiś "ukłon" w stronę ASO, żeby mogli zarobić :D
Sam miałem kiedyś Toyotę, w której zalecany olej Mobil1 należało wymieniać co 10kkm... Budziło to ogromne zdziwienie również u producenta tego oleju 8-)

Natomiast od tego czasu minęło trochę czasu ;) tak więc ja dlatego nie poprawiam fabryki i trzymam się zaleceń producenta - co do wymaganych norm oleju i częstotliwości jego wymiany 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Tak, w serwisówce jest wymiana filtra co drugą wymianę oleju. Nie wiem czemu tak zrobili ale ja się tego nie trzymam i wymieniam olej razem z filtrem.
Wątpliwa to oszczędność. Co do interwałów to u mnie zawsze co 6tyś km ale chyba można trzymać się serwisowych 12tyś km

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Dokładnie tak jak napisał Centrino, w serwisówce DL800 również wymiana oleju co 12kkm i filtra co 24kkm.
Ja zmierzam wymieniać olej wraz z filtrem co 6000 km, lub raz na rok, w zależności co nastąpi wcześniej.

Old, grumpy man na DL-u 800

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Moje ASO wymienia co roku na przeglądzie (u mnie ok. 6 kkm/rok) olej razem z filtrem. Pytałem kiedyś o to, mechanik powiedział że może nie wymieniać, ale to są grosze w porównaniu z kosztem całego przeglądu i warto jednak wymienić.
Za to po pierwszych 6000 km, poprosiłem by nie wymieniał świec i bez problemu zgodził się. Po drugim wymienił świece i zapytał czy chcę se wziąć stare. O3wiście wziąłem.

Polecam ASO w Świlczy pod Rzeszowem!

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

powolny
A2

Przepraszam jeżeli troszkę zamieszałem (w zużytym oleju ;) ) ,ale pytanie zadałem jak już olej był w kuwecie . Rzeczywiście czarny ,choć wiem że to nie dyskwalifikacja . Lepkość ,(organoleptycznie )troszkę lepsza ,niż ta z wymiany ,o której pisałem w pierwszym poście ,ale ... :?: . Ogólnie przychylam się do zdania tych ,którzy preferują wymianę co 6k ( no chyba ,że trip ma 10k i wym. przed). Jednak filtr ,te 2x6k powinien dać radę . Tym bardziej ,że jak rozbieraliście kiedykolwiek filtr oleju ,to na pewno zauważyliście zawór podciśnieniowy ,który się otwiera ,przy dużym przepływie ,żeby nie spadło ciśnienie . Olej którym suzuki zalewa swoje motocykle w serwisie ,ma oznaczenie SS (semi syntetyk ) ,no i niestety (prawdopodobnie) będzie pochodził , jak większość olejów w handlu z powtórnej rafinacji olejów recyklingowych i tutaj już musimy wierzyć producentom ,że wiedzą co robią :shock: . Natomiast jak już piszemy o sprawach technicznych :geek: ,to może ma ktoś manuala do V-stroma 650 , nie musi być do modelu 24 (chociaż ;) ) ,był bym baaardzo wdzięczny .

Show Must Go On

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Post autor: Luchow »

biblo pisze:
01 sie 2024, 10:27
ja dlatego nie poprawiam fabryki i trzymam się zaleceń producenta - co do wymaganych norm oleju i częstotliwości jego wymiany
A ja obecnie byłbym czasem bardzo ostrożny przy trzymaniu się zaleceń producentów co do wymiany oleju. One są przewidziane dla pierwszego właściciela, i to najlepiej takiego co bierze pojazd w leasing, po 3 latach go sprzedaje i ma gdzieś jak długo on potem jeszcze pożyje. Czasem warto poszukać instrukcji do tego samego modelu na rynek USA, gdzie ludzie jeżdżą więcej a serwis można dużo łatwiej pozwać za skutki awarii. Nieraz okazuje się że samochód który ma w Europie olej wymieniany co 15 000 km (i więcej), w USA już wymaga tego co 5000 mil. I nie jest to wynalazek ostatnich lat - tak jest np. w Camry rocznik 1995 :)

Żony Citroen ma automatyczną skrzynię Aisin, według ASO i europejskich instrukcji - "sealed for life", oleju się nie wymienia. Ta sama skrzynia w samochodach bodajże Dodge'a oraz według zaleceń AISIN które udało mi się znaleźć - powinna mieć ATF wymieniany co 30 000 km (!).

A w EU zdaje się, że producenci starają się wykazać niską szkodliwością dla środowiska rozumianą jako mała produkcja zużytych płynów do utylizacji, czego skutkiem są takie absurdalne zalecenia. Wymiana oleju co 30 000 km... a co 90 000 km nowy silnik, ale to już ciii...
Ja leję nowy olej do samochodów co ok. 10-12 tys. km (lub raz w roku - bo nie każdym autem tyle zrobię), w V-Stromie to było też raz w roku co dawało ok. 5 - 7,5 tys. km. Wychodzę z założenia, że koszt oleju i filtra to równowartość baku paliwa (w samochodzie, w V-Stromie trochę więcej), warto się na tyle szarpnąć dla spokoju ducha.

Za to wymiana w DL-u irydowych świec co 12 000 km (tak było w 650 2012-2016) to już gruba przesada, wyjęte świece po przetarciu wyglądały jak nowe :D
Ocena: 5.88235%

Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

powolny pisze:
02 sie 2024, 08:20
Przepraszam jeżeli troszkę zamieszałem (w zużytym oleju ;) ) ,ale pytanie zadałem jak już olej był w kuwecie . Rzeczywiście czarny ,choć wiem że to nie dyskwalifikacja . Lepkość ,(organoleptycznie )troszkę lepsza ,niż ta z wymiany ,o której pisałem w pierwszym poście ,ale ... :?: . Ogólnie przychylam się do zdania tych ,którzy preferują wymianę co 6k ( no chyba ,że trip ma 10k i wym. przed). Jednak filtr ,te 2x6k powinien dać radę . Tym bardziej ,że jak rozbieraliście kiedykolwiek filtr oleju ,to na pewno zauważyliście zawór podciśnieniowy ,który się otwiera ,przy dużym przepływie ,żeby nie spadło ciśnienie . Olej którym suzuki zalewa swoje motocykle w serwisie ,ma oznaczenie SS (semi syntetyk ) ,no i niestety (prawdopodobnie) będzie pochodził , jak większość olejów w handlu z powtórnej rafinacji olejów recyklingowych i tutaj już musimy wierzyć producentom ,że wiedzą co robią :shock: . Natomiast jak już piszemy o sprawach technicznych :geek: ,to może ma ktoś manuala do V-stroma 650 , nie musi być do modelu 24 (chociaż ;) ) ,był bym baaardzo wdzięczny .
ja pierdziele... ile razy będę tu pisał ciągle to samo???

https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm

Może niech mod powiesi ten link, żeby nie było ciągle pytania o to samo?

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Luchow pisze:
02 sie 2024, 08:55
biblo pisze:
01 sie 2024, 10:27
ja dlatego nie poprawiam fabryki i trzymam się zaleceń producenta - co do wymaganych norm oleju i częstotliwości jego wymiany
A ja obecnie byłbym czasem bardzo ostrożny przy trzymaniu się zaleceń producentów co do wymiany oleju. One są przewidziane dla pierwszego właściciela, i to najlepiej takiego co bierze pojazd w leasing, po 3 latach go sprzedaje i ma gdzieś jak długo on potem jeszcze pożyje. Czasem warto poszukać instrukcji do tego samego modelu na rynek USA, gdzie ludzie jeżdżą więcej a serwis można dużo łatwiej pozwać za skutki awarii. Nieraz okazuje się że samochód który ma w Europie olej wymieniany co 15 000 km (i więcej), w USA już wymaga tego co 5000 mil. I nie jest to wynalazek ostatnich lat - tak jest np. w Camry rocznik 1995 :)

Żony Citroen ma automatyczną skrzynię Aisin, według ASO i europejskich instrukcji - "sealed for life", oleju się nie wymienia. Ta sama skrzynia w samochodach bodajże Dodge'a oraz według zaleceń AISIN które udało mi się znaleźć - powinna mieć ATF wymieniany co 30 000 km (!).

A w EU zdaje się, że producenci starają się wykazać niską szkodliwością dla środowiska rozumianą jako mała produkcja zużytych płynów do utylizacji, czego skutkiem są takie absurdalne zalecenia. Wymiana oleju co 30 000 km... a co 90 000 km nowy silnik, ale to już ciii...
Ja leję nowy olej do samochodów co ok. 10-12 tys. km (lub raz w roku - bo nie każdym autem tyle zrobię), w V-Stromie to było też raz w roku co dawało ok. 5 - 7,5 tys. km. Wychodzę z założenia, że koszt oleju i filtra to równowartość baku paliwa (w samochodzie, w V-Stromie trochę więcej), warto się na tyle szarpnąć dla spokoju ducha.

Za to wymiana w DL-u irydowych świec co 12 000 km (tak było w 650 2012-2016) to już gruba przesada, wyjęte świece po przetarciu wyglądały jak nowe :D
Dla mnie to jednak nadgorliwość :twisted: Plus duże uproszczenie w kwestii leasingu :roll:

Z moich doświadczeń motocyklowych wynika, że dużo wcześniej niż silnik sypią się inne podzespoły... To raz...

A dwa, to i tak przy obecnym poziomie zamożności społeczeństw "pierwszego świata" ;) zmianach technologicznych i nowinkach technicznych, różnych normach typu Euro/itp., kosztach i dostępności oryginalnych części zamiennych (potrzebnych chociażby do napraw po W), stylu życia społeczeństwa (w sensie knonsumpcyjnym stylu życia), pojazdy starsze niż 20 lat są niezwykłą rzadkością... I z dekady na dekadę ten cykl życia pewnie będzie się jeszcze skracał...

Dodatkowo, większość (zdecydowana?) europejskich posiadaczy tego typu motocykli przejeżdża rocznie 2-3, może 5 tys. kilometrów. Czyli ich pojazdy starzeją się ze... starości, a nie z powodu zużycia intensywnym użytkowaniem :twisted:

No, ale każdemu wg potrzeb, przekonań i ilości wolnego czasu na polerowanie chromów 8-)

P.S. A przyszłość moim zdaniem i tak należy do pojazdów w abonamencie 8-) Jestem przekonany, że może już za 20-30 lat nie będzie się kupowało samochodów na własność, tylko je wynajmowało płacą miesięczną opłatę obejmującą wszystkie czynności serwisowe, opony, ubezpieczenia, itd. 8-) I to producent lub wynajmujący będzie się zastanawiał/decydował co kiedy należy wymienić :mrgreen:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Post autor: Luchow »

Masz wiele racji, ale... Mój podstawowy samochód ma obecnie 29 lat. Nie ma rdzy, jest absolutnie niezawodny i niezbyt oszczędny - tylko że robię nim 4-5 tys. km rocznie, więc nawet przy tym sporym zużyciu paliwa nijak nie opłaci mi się wyłożyć kilkudziesięciu tysięcy na wymianę go na coś nowszego. Za to właśnie dostępność części może mnie w końcu do tego zmusić...

A co do trwałości silników - służbowo mam Discovery 4 z niesławnym 3 litrowym dieslem, w którym łamią się wały korbowe. A łamią się między innymi dlatego, że producent dał interwał wymiany oleju co 30 000 km, a jak się klient zapomniał to z tych 30 się robi 40 albo i więcej... I po rozebraniu silnika okazuje się, że w wyniku niedostatecznego smarowania łożyska główne się stopniowo przycierają aż w końcu (wadliwie zaprojektowany - to też fakt) wał pęka. Ale że dzieje się to najczęściej w przedziale 150-200 tys. km to rzadko dotyka to pierwszego właściciela, a dla drugiego wyłożenie połowy wartości samochodu na wymianę silnika jest nieraz trudne...
Z drugiej strony - nie brakuje ludzi którzy tymi samochodami, wymieniając olej częściej, zrobili już po pół miliona i silniki chodzą dalej. Tak globalnie patrząc, to wydaje mi się, że nieprodukowanie nowego samochodu jest jednak bardziej ekologiczne niż wymiana na nowy co 4-5 lat bo stary się rozsypał...

Absolutnie rozumiem, że dla kupującego nowy samochód częstsza wymiana oleju to wyrzucone pieniądze, bo też mało kto planuje używać jeden samochód 10-15-20 lat. Ale może właśnie powinniśmy... Lodówki czy pralki mało kto wymienia tak często jak samochody :)

Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

powolny pisze:
02 sie 2024, 08:20
... Tym bardziej ,że jak rozbieraliście kiedykolwiek filtr oleju ,to na pewno zauważyliście zawór podciśnieniowy ,który się otwiera ,przy dużym przepływie ,żeby nie spadło ciśnienie ...
Nie do końca to tak działa. Ten zawór jest po to, że jak filtr zaczyna blokować przepływ oleju to wówczas olej krąży omijając ten filtr. Chodzi o to, że jak filtr jest już tak brudny, że nie nadąża filtrować, wówczas jest on omijany i nieprzefiltrowany olej krąży w układzie.
Kiedy tak się stanie?? Ano wtedy gdy mamy stary filtr, jakieś opiłki/syfy, które zatkały przepływ, stary olej. Pytanie czy to wówczas jest zdrowe dla silnika?? No właśnie nie i opisuje skutki tego właśnie @Luchow

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

powolny
A2

Xj6 pisze:
02 sie 2024, 09:20
ja pierdziele... ile razy będę tu pisał ciągle to samo???

Najpierw myślałem ,że piszesz o oleju ,a ty zapodałeś coś bardzo fajnego :) ,dzięki !
biblo pisze:
02 sie 2024, 10:23
P.S. A przyszłość moim zdaniem i tak należy do pojazdów w abonamencie
do tego dojdzie też niewątpliwie wynajem krótkoterminowy . ten trend już ma miejsce w sprzęcie pływającym i niestety ceny tak wystrzeliły ,że ... :shock: . Tylko ( forum V-strom ,to mogę) wyobraź sobie nowobogackiego ,który w leasing na firmę nabył gs-a i na mieście spotkał swojego pracownika na nowszym ,wynajętym modelu :oops: .
Co do bypassu w filtrze ,to w motocyklach i sportowych autach otwiera się dużo częściej niż myślimy :?: . Krótkotrwały przepływ oleju na pełnym nie ma większego znaczenia ,chyba że był by pech i coś większego ... . Ogólnie bardzo dziękuję wszystkim ,którzy piszą , bo się przynajmniej dzieje ,jak za oknem pada ;) .

Show Must Go On

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

powolny pisze:
03 sie 2024, 09:27
do tego dojdzie też niewątpliwie wynajem krótkoterminowy . ten trend już ma miejsce w sprzęcie pływającym i niestety ceny tak wystrzeliły ,że ... :shock:
Żeby się napić piwa, nie trzeba kupować browaru :D A jak to się rozpowszechni, to i ceny spadną... Chodzi o te łodzie ;)
powolny pisze:
03 sie 2024, 09:27
Tylko ( forum V-strom ,to mogę) wyobraź sobie nowobogackiego ,który w leasing na firmę nabył gs-a i na mieście spotkał swojego pracownika na nowszym ,wynajętym modelu :oops:
Ty masz chyba jakieś kompleksy... :twisted:
Ostatnio zmieniony 03 sie 2024, 19:03 przez biblo, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Jacek

kaloryferarz
A+B+C

Post autor: kaloryferarz »

Proszę Cię, powiedz, ze ten tekst o nowobogackim, jego GS-ie i spotkanym pracowniku, to tylko żart. Proszę cię!

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

powolny
A2

biblo pisze:
03 sie 2024, 14:17
Ty masz chyba jakieś kompleksy...
W życiu :roll: , za stary jestem ,dla mnie liczy się tylko fun i ... wymiana oleju :lol:

Show Must Go On

powolny
A2

kaloryferarz pisze:
03 sie 2024, 18:26
Proszę Cię, powiedz, ze ten tekst o nowobogackim, jego GS-ie i spotkanym pracowniku, to tylko żart. Proszę cię!
No jasne ,że żart pokaż mi nowobogackiego ,który płaci pracownikowi tyle ,że ten może wynająć sobie gs-a :mrgreen: .

Show Must Go On

OloKrk
A1

Post autor: OloKrk »

Wymiana oleju moze byc czesta np co 6tys km poniewaz producent ma wiedze ze olej ulega szybkiej degradacji. Moze to wystepowac wowczas gdy benzyna dostaje sie do oleju . Dlatego wymiana czesta oleju a filtra juz nie.
Ja trzymam sie zalecen producenta czyli co 6tys km wymiana oleju i ... filtra oleju tez, bo kosztuje grosze i wowczas wiecej oleju przy wymianie wyleje .
Dobrze ze sama procedura jest prosta, bo robie rocznie 15-18tys km i bedzie robic sie to troche upierdliwe.
Przypominam ze producent zaleca olej polsynyetyczny do DLa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”